Bilčik: Evrointegracije Srbije kao jo-jo, usponi i padovi – morate da izaberete

Vesti 12. okt 202220:35 69 komentara

Poslanik Evropskog parlameta Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji, "mora da bira i da izabere". "Rusija je krenula putem agresora i napala je Ukrajinu. Brutalno je ubila na hiljade ljudi... Srbija mora da zapita sebe, da li želi da bude deo evropskog sveta ili želi da bude država koja je bliska Rusiji. Izbor je jasan", istakao je Bilčik. On je evrointegraciju naše zemlje uporedio sa igračkom jo-jo. "Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi", smatra Bilčik.

Ponavlja da je Srbija današnjim Izveštajem Evropske komisije dobila jasnu poruku.

„Danas je bio veliki dan za proširenje. Čuli smo sve izveštaje o svakoj zemlji, uključujući Srbiju. Osnovna poruka je da je Srbija napravila strateški izbor, taj izbor je napravljen pre više godina, o priključenju Evropskoj uniji, i u ovim teškim geopolitičkim vremenima, posebno posle brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, očekujemo da Srbija napravi jasan izbor… I sankcije protiv Rusije su ključno pitanje koje dominira razgovorom“, kaže Bilčik.

Povezane vesti

Govoreći o procesu pristupanja, on je naveo da to nije jednoznačan proces, kao i da postoje druge oblasti u kojima se očekuje da Srbija napravi pomak.

„To su vladavina prava, pravosudna reforma, strukturne podele u energetici, zaštiti životne sredine i medijske slobode… Jasno je da nismo imali nikakav suštinski napredak. Zašto je to tako? U Srbiji su održani izbori u aprilu, još uvek čekamo novu Vladu, sa jasnim mandatom i jasnim prioritetima. Nadamo se da će Evropa među tim prioritetima imati odlučujuće mesto. Imajući to u vidu , očekujemo da će Srbija sarađivati. To je jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije“, naveo je gost N1.

Prema njegovim rečima, napredak je što je opozicija ušla u srpski parlament kao i da mu je drago što je EU u tome pomogla kroz međustranački dijalog.

„Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi. Tipičan primer je uskađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom, ali mi ne želimo da bude nešto stacionarno, želimo da se Srbija kreće prema Evropi. Sve u svemu Srbija ima dobru šansu da napreduje na putu ka Evropskoj uniji. Ali, mislim da je vreme da se napravi jasan izbor. Beograd je na potezu, a mi smo tu da pomognemo. Odluke se moraju donositi u Srbiji“, kazao je Bilčik.

Ističe da „Srbija mora da se promeni“, kako bi ušla u Evropsku uniju, kao i druge zemlje kandidati koji su se promenile u prošlosti.

„Srbija treba da, pored usklađivanja sa vrednostima i stavovima Evropske unije, mora da se pozabavi fundamentalnim pitanjima javne politike. Pročitao sam da je Beograd ove nedelje među najzagađenijim gradovima na svetu. A to je takođe evropski izbor… jer ako želite da imate modernu, čistiju i prosperitetniju Srbiju morate sprovesti reforme i sarađivati sa Evropskom unijom, tako da investicije dođu u većim iznosima“, napomenuo je Bilčik.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji direktni uslov za napredak u pridruživanju Srbije EU odgovara. „Ne. Možete da napredujete kada je reč o pravosudnim reformama, kao i na nekim poglavljima koja su otvorena prošle godine. Puno je stvari koje se mogu uraditi u parlamentu i pre nego što Srbija usvoji sankcije. Ali, u ovom trenutku, radi otvaranja novih klastera, potrebne su sankcije. To je jedno od pitanja koje će Evropski parlament i Evropska komisija detaljno proučiti. Ovo je trenutak da se napravi izbor“.

Sebe matra velikim prijateljem Srbije i navodi da je bio „veliki borac“ u Evropskom parlamentu kako bi Srbiju približio Evropskoj uniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare