Bilčik: Nema napretka pregovora sa Srbijom dok sama Srbija ne napreduje

Vesti 09. feb 202313:02 76 komentara

"U ovom trenutku situacija je takva da pregovori EU sa Srbijom nisu stali i niko ozbiljno ne razmišlja o stopiranju tog procesa. Isto tako je jasno da svari neće napredovati ako Srbija ne napreduje po raznim pitanjima", izjavio je u Briselu izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik.

„Velika šargarepa za Srbiju postoji – članstvo u EU i spremni smo da u tom pomognemo. Ali moramo da budemo pošteni  – postoji veliki broj zadataka koje očekujemo od srpskih partnera da izvrše i EU je spremna da bude uz Srbiju dok budemo i mi smatralli da je Srbija sa nama. To je dosta emotivna poruka danas“, rekao je Bilčik novinarima nakon sednice Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Povezane vesti

On je istakao i da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio iza njega u plenarnoj skupštini i da je održao potresan govor.

„To je i važna poruka Zapadnom Balkanu i Srbije – želimo da budete sa nama, posebno u vreme rata važno je biti jasan u pogledu vaših stavova – da izaberete pravu stranu i zbog toga pitanje usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere protiv Rusije je toliko bitno, a vezano je za napredak u drugim oblastima. Zabeležen je napredak u vladavini prava, očekujemo reforme pravosudnog sistema. U ovom trenutku se to i dešava na osnovu izmena Ustava do kojih je došlo prošle godine. Pozdravljamo činjenicu da je srpski parlament pluralističniji, ali predstoji mnogo posla da bi se poboljšala demokratija u Srbiji“, istakao je.

EU, je kako dodaje, spremna da pomogne funkcionisanje demokratije u Srbiji.

„Pristali smo da nastavimo sa međustranačkim dijalog i to pretvorimo u parlamnetarni dijalog“, kaže.

„Glavna vest, glavna tema u Srbiji je dijalog Beograda i Prištine. Ohrabren sam signalima koje dobijamo, itekako cenim kontsruktivan pristup Srbije“, rekao je Bilčik.

„Pojačane tenzije na Kosovu i neprihvatljivi napadi i pucnjava do koje je došlo na Badnje veče – te vesti, ti događaji su nešto što moramo zaustaviti“, naglasio je.

Srbiji je, prema njegovim rećima, potrebna evropska budućnost i normalizacija odnosa sa Prištinom, biće veliki korak u tom pravcu.

„Nadam se da će naredne nedelje i meseci doneti dobre vesti da je Srbija uz nas, da se kreće prema Evropi i da se miri i suočava sa teškom proščlošću i da gleda u budućnost“, istakao je.

Na pitanje da li zbog saradnje Srbije i Rusije pregovori o pristupanju mogu da prestanu, odgovara:

„Iskreno ću reći – ne verujem da je pretnja zaustavljanem pregovora dobra strategija. Ne verujem da će to pomoći u ovom trenutku. Kada budemo videli da posotje signali koji jasno pokazuju da je Srbija svesna teške situacije u kojoj se nalazi u kontekstu ruske agresije i kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, mislim da je važno da pogledamo kako možemo da podstaknemo Srbiju da izvrši važne korake, a koji će nam pomoći da imamo više Evrope u Srbiji i srpskoj politici, a manje Rusije u Srbiji i srpskoj politici.

To se, kako dodaje, tiče i praktičnih pitanja – eneregije na primer, ali i dezinformacija i širenja propagdne iz Moskve.

„Na kraju krajeva da dođemo do dogovora o tome kako ćemo nastaviti sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, a na osnovu obavezujućeg sporazuma“, dodao je Bilčik.

On je naglasio da je ono što je Srbiji potrebno – više prijatelja u EP i da je jedini način da ih dobije – da donese hrabre odluke. „Mislim da je Srbija za to spremna“, kazao je.

Po završetku odbora za spoljne poslove EP, na kom je Bilčik predstavio svoj izveštaj, on je rekao da su na tom odboru imali kvalitetnu razmenu mišljenja, da su već svi bili pročitali nacrt izveštaja i da će taj tekst doživeti određene promene. „Imaćemo amandmane, nadam se da će proces biti završen do maja“, kazao je on novinarima u Briselu.

On je precizirao da će izveštaj na kraju imati verovatno potpuno drugačiji tekst i da će ono što se dešava na terenu, događaji koji mogu da približe Srbiju EU – o njima će biti razmatrano u izveštaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare