Bilčik o međustranačkom dijalogu: Možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra

Vesti 18. jan 202118:57 > 21:37 16 komentara

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u Danu uživo, govoreći o međustranačkom dijalogu u Srbiji, da "očekuje da će početi svakog dana". Bili smo spremni već prošle godine, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra", kaže on.

Govoreći o međustranačkom dijalogu u Srbiji, izrazio je očekivanje da će početi „svakog dana“.

„Bili smo spremni već prošle godine, spremni smo da počnemo saradnju s novom vladom, poslali smo dopis predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, spremni smo da sarađujemo s Narodnom Skupštinom već nekoliko nedelja, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra“, kaže.

Međupartijski dijalog, kaže, podržavaju druge evropske institucije.

„Srbija će održati sledeće izbore u aprilu 2022. godine, kao što je najavio predsednik. Moramo da počnemo s poslom odmah kako bismo postigli neke rezultate pre izbora. Nadamo se da ćemo početi što pre, mi smo spremni u EP“, kaže Bilčik.

Kako je rekao, već su počeli konsultacije u drugoj fazi.

Povezane vesti

„Imali smo već veoma važne razgovore predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove, kolege Dejvida Mekalistera i predsednika Skupštine Ivice Dačića i oni su se dogovorili da se ponovo nađu nakon Božića, u januaru, nadam se da će do tog sastanka doći što pre, u narednih nekoliko dana“, kaže on.

Kaže da „ne vidi zašto neko povezuje izveštaj i međustranački dijalog“.

„Drago mi je što se o Izveštaju raspravljalo i u Skupštini, moj izveštaj je moj prvi izveštaj kao izvestioca za Srbiju, nalazi se u fazi doterivanja, nekim izmenama i dopunama na kojima sada radim, glasaće se sledćeg meseca u Odboru za spoljna pitanja, i ja ću ga predstaviti u EP na sednici u martu. Jedina moja veza sa međustranačkim dijalogom je da imam želju da počne što pre i da imamo napredak u dijalogu koji ću ja vrlo rado predstaviti u izveštaju pre glasanja, ali iskreno dijalog bi mogao već sutra da počne i mogli bismo da prenesemo taj rad u rad na izveštaju. Trenutno smo u fazi gde počinjemo da diskutujemo o nekim kompromisima za završnu verziju izveštaja, ali mislim da dijalog možemo da počnemo nevezano od toga kada će to glasanje biti“, kaže on.

Na pitanje o formatu dijaloga kaže da su oni pozvani da olakšaju dijalog među političkim snagama u Srbiji.

„Time predsedava predsednik Skupštine. To je nešto što se desilo u toku prošlog mandata Skupštine, kada nas je Maja Gojković pozvala da pomognemo dijalogu među političkim akterima“, kaže on.

Prema njegovim rečima, treba pronaći „jednako kompatibilno predstavništvo političkih snaga, proevropskih političkih snaga koje nisu u Skupštini“.

„Koje nisu učestvovale u izborima, ali koje žele da učestvuju u srpskoj politici, i nadam se da žele da prekinu bojkot institucija Srbije i učestvuju u sledećim izborima, da dobijemo jasnu obavezanost da će svi učestvovati u toj političkoj utakmici“, kaže Bilčik.

Ističe da im je glavni partner Skupština.

„Veoma je jasno koje su stranke u Skupštini, odnosno njihovi predstavnici, mislim da je odluka na neki način već doneta, doneli su je glasači na izborima, oni su odlučili ko će ući u Skupštinu, partije koje su ušle naravno treba da imaju mesto, posvećeni smo da imamo i proširene dijaloge, postoje stranke koje nisu učestvovale u prošlim izborima, ja se nadam da će se vratiti u političku utakmicu“, kaže on.

Bilčik kaže da „veoma poštuju institucije u Srbiji“.

„U potpunosti poštujemo odluke koje su doneli glasači na proteklim izborima, iako žalimo zbog neučestvovanja pojedinih političkih aktera, uvek smo imali snažnu obavezanost prema srpskim institucijama, i njhovu obavezanost prema dijalogu. Odmah smo rekli da će dijalog imati dve faze, prvu pre izbora, a drugu koja će krenuti odmah nakon, kada se formiraju institucije – Vlada, Skupština. Sada su one uspostavljene, rade već nekoliko nedelja, tako da možemo da krenemo u drugu fazu dijaloga“, kaže.

Bilo je napretka u prvoj fazi, kaže, i zato žele drugu fazu dijaloga.

Sloboda medija je, dodaje, pitanje koje ozbiljno razmatraju.

„Kada pričamo o ulozi REM-a, REM je jedna od ključnih institucija koje smo posmatrali u toku prve faze, uspeli smo da ostvarimo neka unapređenja, neke promene u radu REM, videćemo kako će to funkcionisati u praksi, kakva će biti uloga REM pred izbore, mislim da tu ima još dosta prostora za unapređenja“, kaže Bilčik.

Dodaje da žele da posmatraju i dalje ulogu REM.

„Jer je jako bitno da postoji poverenje srpske javnosti u ulogu medija, slobodu, nezavisnot te uloge medija, a REM bi trebalo da bude institucija koja nadgleda slobodu medija. Institucija treba da služi interesu javnosti, a medijske slobode su bitno pšitanje za dobrobit Srbije i evropske budućnosti Srbije“, kaže.

Prema njegovim rečima, „medijska sloboda je ključna“.

„Pretnje novinarima nisu prihvatljive, treba da posmatramo na koji način možemo da unapredimo uslove za rad novinara. Bilo koja pretnja novinarima je nešto što predstavlja izuzetno ozbiljno pitanje i treba to da pratimo s velikom pažnjom“, kaže Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare