Bilčik odbio da odgovori na pitanja N1 o lobiranju za Telekom

Vesti 31. mar 202310:38 40 komentara
N1

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac te institucije za Srbiju Vladimir Bilčik odbio je da odgovori na pitanja N1 o potencijalnom lobiranju za Telekom Srbija do završetka pregovora o amandmanima, pozivajući se na dugogodišnju praksu EP da proces pregovora ostane iza zatvorenih vrata.

„Gospodin Bilčik žali zbog pokušaja ometanja procesa pregovora curenjem informacija i spekulacijama“, navodi se u odgovoru njegove službe na pitanja N1 i dodali da će komentarisati samo konačnu veziju teksta.

„On će komentarisati konačni tekst izveštaja tek nakon što pregovori i glasanje budu završeni, jer u aktuelnim političkim pregovorima važi samo jedan princip: ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno i jedini tekst koji je bitan je konačni tekst Izveštaja“, dodaje se u odgovoru.

Pročitajte još

Kako je N1 saznao u krugovima bliskim poslanicima Evropskog parlementa, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nije jedini koji radi na tome da Telekom Srbija ne bude spomenut u izveštaju tog tela o Srbiji. Izvori iz dve različite grupacije u okviru Evropskog parlamenta potvrdili su nam da je preko svog dugogodišnjeg partnera Igora Žeželja, Telekom angažovao profesionalnog lobistu iz Hrvatske Daniela Mondekara kako bi im pomogao da Telekom nestane iz amandmana na izveštaj o Srbiji.

Mondekar se navodno ovih dana sastaje sa poslanicima, pre svega onih koji dolaze iz Slovenije i Hrvatske i lobira u ime Telekoma.

Mondekar je bivši saborski zastupnik, član SDP-a. Sada savetnik za odnose sa ustanovama EU. Njegove veze sežu do vrha Evropske komisije, rekao nam je izvor iz EP, koji navodi i da je pre nekoliko meseci Mondekar pomogao vlasniku Adria Media grupe Igoru Žeželju da kupi portal Euroaktiv.

Izvor iz EP rekao je za N1 da je dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP, potvrdila su za N1 da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio poslanicima, kako navode, „ugao Telekoma Srbija“ i razloge zašto Telekom ne bi trebalo da se pominje u izveštaju.

Izvor N1 iz Evropskog parlementa kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da deo o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izveštaja.

Izvor N1 iz druge grupacije u EP kaže da se podigla velika bura i da se postavlja pitanje motiva Vladimira Bilčika, koji dolazi iz Evropske narodne partije, o razlozima zašto se zalaže za Telekom Srbija.

Bilčik je telu EP sa sprečavanje korupcije prijavio da je u utorak i sredu imao sastanke – najpre sa predstavnicima Adria media grupe Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma. To je po pravilima EP morao da uradi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare