Bilčik: Primena dogovora u međustranačkom dijalogu ključna – svi na izbore

Vesti 19. okt 202116:5729 komentara
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, povodom objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana podsetio je da Srbija ulazi u "super-izbornu godinu", te će zbog toga biti "veoma važno za zemlju da osigura da će dolazeći meseci biti posvećeni otvaranju političkog prostora za slobodne, konkurentne i fer izbore. "To, sa jedne strane, znači da je primena dogovora unutar međustranačkog dijaloga ključna, a, sa druge strane, da sve političke snage učestvuju na izborima", saopštio je Bilčik.

„Takođe, nedavne tenzije između Beograda i Prištine ukazuju na krhost statusa kvo. Mada pozdravljam napore obe strane da smanje tenzije, situacija na terenu pokazuje da nam je potrebno ozbiljno i kontinuirano angažovanje Beograda, i posebno Prištine, u radu na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu“, navodi se u saopštenju Bilčika.

Povezane vesti

On je dodao da pozdravalja današnju važnu debatu sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i predstavljanje izveštaja za svaku zemlju pojedinačno.

„Izveštaji odražavaju najvažniju poruku koju prenosimo našim partnerima na Zapadnom Balkanu: fokus na reformski proces. Maraton ka članstvu u EU je praćen reformama, ali tempo trčanja, kao i kod svakog maratona, mora biti ujednačen i predvidiv“, naveo je Bilčik.

On je, takođe, poručio da i je vreme da EU pažljivo pogleda svoju ulogu u pružanju podrške procesu proširenja.

„Moramo biti hrabri u svojoj viziji za region i moramo da se angažujemo na terenu. Mi, širom EU, moramo da pokažemo istinski interes za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Iako iznova i iznova govorimo o našim ciljevima proširenja, imperativ je da pređemo sa reči na dela, na primer, kroz aktivno uključivanje naših partnera u Konferenciju o budućnosti Evrope. Naša evropska posvećenost je tim važnija što smo svedoci zapaljive retorike u brojnim zemljama Zapadnog Balkana“, poručio je Bilčik u saopštenju.

„European Western Balkans“ imao je uvid u ovogišnji nacrt rezimea na izveštaj o Srbiji, koji pokriva period od oktobra 2020. do oktobra 2021, u kojem se naglašava da je u proteklih godinu dana održavan međupartijski dijalog o izbornim uslovima, ali da je “politička klima tokom izveštajnog perioda ostala polarizovana”. Komisija je pozvala sve političke aktere da se angažuju u proces konstruktivno i u dobroj meri, kao i da se primene sve ključne reforme OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava značajno pre narednih izbora.

Komentari

Vaš komentar