Bilčik: Srbija da donese važne odluke koje se tiču strateške budućnosti

Vesti 21. apr 202215:09 > 15:09 69 komentara
Dijalog, pregovori, opozicija, vlast, evroparlamentarci, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn, dogovor, izbori,
N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je Beograd napravio napredak na evropskom putu u teškim uslovima pandemije, ali da je posle izbora vreme da se u Beogradu donesu neke važne odluke, koje se tiču strateške budućnosti Srbije, aludirajući na uvođenje sankcija protiv Rusije.

Posle predstavljanja nacrta rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, Bilčik je rekao da je zadovoljan što opozicone partije nisu bojkotovale izbore u Srbiji, što je odziv birača bio rekordan i zemlja dobila parlament koji odslikava pluralizam.

Povezane vesti

To je dobra vest i sada je važno da parlament i novo rukovodstvo zemlje donesu neke odluke važne za stratešku budućnost Srbije, izjavio je Bilčik.

On je ocenio da je „brutalna agresija Rusije na Ukrajinu“ promenila bezbednosno okruženje Evropske unije i proces proširenja.

Želimo blisku saradnju sa partnerima, zemljama kandidatima za članstvo, među kojima je i Srbija. Očekujemo da Beograd donese neke važne odluke, izjavio je Bilčik, ponavljajući da se od Srbije očekuje usaglašavanje sa restriktivnim merama EU prema Rusiji.

Nadam se da to možemo u narednim nedeljama i mesecima, dok razgovaramo o amandmanima na izveštaj. Od aprila do juna, kada će biti razmatran tekst u Spoljnopolitičkim komitetu, imamo prilike za rad na promenama, a plan je da se u julu tekst razmatra na plenarnoj sednici, rekao je Bilčik.

On je konstatovao da svi razumeju da je u Beogradu potrebno doneti neke važne odluke i da su spremni da pomognu.

Srbija je na evropskom putu već nekoliko godina. To je politički proces i potrebno je da se svih 27 članica EU saglase, a Evropski parlament je uvek podržavao taj proces, izjavio je Bilčik.

On je naveo da je ruska agresija na Ukrajinu redefinisala brojna pitanja.

Kada je reč o tome da se Ukrajinci bore i umiru za svoje evropske aspiracije, važno je da se to reflektuje i na proširenje EU u ostalim delovima Evrope, kao i na Zapadnom Balkanu, rekao je Bilčik.

On je poziv za usaglašavanje sa sankcijama EU okarakterisao kao ozbiljan.

Što više radimo na prilagođavanju Srbije, to su bolje perspektive rada i na drugim aspektima proširenja. Važno je da su institucije u Srbiji dobile novi mandat na izborima i nadam se da će se to vrlo brzo reflektovati u konstituisanju novog parlamenta i vlade, izjavio je Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare