Bilčik: Srbija da prestane sa veličanjem ratnih zločinaca

Vesti 05. avg 202118:3623 komentara
Dijalog, pregovori, opozicija, vlast, evroparlamentarci, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn, dogovor, izbori,
N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je povodom vesti da je haški osuđenik Vladimir Lazarević proglašen za počasnog građanina jedne od opština u Nišu, rekao da njegov poslednji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu u EU poziva na priznavanje i sprovođenje presuda za ratne zločine i prestanak veličanja ratnih zločinaca.

Pročitajte još:

Bilčik je rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u svom izveštaju, koji je u martu usvojio Evropski parlament, „jasno naveo da su pomirenje i regionalna saradnja ključni za buduće članstvo Srbije u Evropskoj uniji“.

„Evropski parlament ohrabruje Srbiju da na svim nivoima nastavi napore usmerene na pomirenje i jačanje dobrosusedskih odnosa, uključujući i pitanja vezana za pomirenje iz prošlosti Jugoslavije“, rekao Bilčik.

On je pozvao predstavnike vlasti „koji su posvećeni evropskom putu Srbije da rade na pomirenju, pravdi i suočavanju sa tragedijama iz prošlosti“.

Haškom osuđeniku Vladimiru Lazareviću 9. avgusta trebalo bi da bude uručeno najveće priznanje niške opštine Pantelej, nakon što su odbornici odlučili da ga proglase za počasnog građanina.

Odbornici su jednoglasno prihvatili predlog niškog Gradskog veća, gde je na vlasti Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednica opštine Pantelej Nataša Stanković izjavila je za RSE da je Lazareviću zvanje počasnog građanina dodeljeno jer je „ceo život posvetio odbrani boja zastave Srbije“.

„To je jedan čovek koji je skroman, pošten, častan, koji je neizmerno odan porodici, zavičaju i otadžbini, koji je hrabar i požrtvovan vojskovođa“, rekla je Stanković.

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević osuđen je pred Haškim tribunalom na 14 godina zatvora zbog ratnih zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Hagu se dobrovoljno predao u februaru 2005, a Tribunal ga je 2009. proglasio krivim po komandnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportacije i prisilno premeštanje albanskih civila sa Kosova.

Kazna od 15 godina zatvora mu je 2014. smanjena na 14 godina. Na slobodu je pušten godinu dana kasnije pošto je odslužio dve trećine kazne.

Komentari

Vaš komentar