Bilčik upitan o Telekomu: Uvek kad neko traži sastanak – slobodan sam, saslušaću

Ovim izveštajem stojimo uz Srbiju i jasno pozdravljamo posvećenost Vlade da radi na nastavku evropskih integracija, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik. Na pitanje N1 da li njegov rad dovodi u sumnju činjenica da se sastajao sa predstavnicima Telekoma i da su stavovi o Telekomu znatno ublaženi, odgovorio je da su svi sastanci transparentni i da je - uvek kada neko traži sastanak - slobodan i spreman za razgovar.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je godišnji izveštaj i amandmane na izveštaj o napretku Srbije koji je pripremio Bilčik, javlja evropski dopisnik N1. „Moj izveštaj o Srbiji za 2022. upravo je usvojen sa 43 glasa za, šest protiv i pet uzdržanih„, objavio je Bilčik na Tviteru.

Izveštaj je usvojen i to je najvažnije, to je jedini komentar koji imam, naveo je Bilčik u izjavi za novinare nakon sednice Odbora i dodao: „Za mene, najvažnije stvari u vezi sa Srbijom su sloboda medija, medijski pluralizam, slobodan prostor za takmičenje na tržištu medija i to je već predstavljeno u mom izveštaju u januaru. To ostaje, uz određene detalje je usvojeno u dobroj tradiciji ovog doma“.

Na pitanje N1 da li njegov rad dovodi u sumnju činjenica da se sastajao sa predstavnicima Telekoma i da su stavovi o Telekomu znatno ublaženi, Bilčik navodi da su svi sastanci koje ima u vezi sa Srbijom – zvanični, transparentni i zabeleženi. Dodao je da se prethodnih nedelja sastajao sa brojnim predstavnicima, naveo je da se prošle nedelje sastao sa novinarima KRIK-a s kojima je, kako je preneo, razgovarao o situaciji u medijima. „Mogu samo da vam kažem, uvek kada neko traži da se sastanemo – ja sam slobodan, saslušaću i razgovaraću. Radio sam to i sa drugima, uključujući i vlasnika vaše televizije, predstavnicima United Medije i radiću to kad god neko od mene zatraži“, rekao je. EU dopisnik N1 podsetio je Bilčika da se sa predstavnicima UM sastajao, ali prošle godine.

„Ovaj izveštaj je rezultat političkih procesa koji se dešavaju u ovom domu (EP, prim. aut), po određenim pravilima, i zadovoljan sam što su u ovom izveštaju kolege podržale jasne izjave koje su deo teksta, a koje izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog neosnovanih napada na ceo proces i rad na ovom izveštaju“, naveo je Bilčik.

Kako je istakao, pokazujući izveštaj i usaglašene (tzv. kompromisne) amandmane, naveo je da su oni dobili većinsku podršku članova EP i odbora danas.

„Mislim da je to važna poruka svima koji pokušavaju da šire neproverene spekulacije, informacije i veruju neproverenim izvorima o procesu koji se dešava u ovom domu (EP). Jedino što je važno je rezultat – to je jedina vest i svi veoma transparentno mogu da pročitaju šta je usvojeno i šta je urađeno, kao i kako se glasalo. Takođe, hoću da kažem svima u srpskoj javnosti da je Evropski parlament uvek bio najvažnija institucija kada se radi o proširenju i evropskoj budućnosti Srbije. Ovim izveštajem stojimo uz Srbiju i jasno pozdravljamo posvećenost Vlade da radi na nastavku evropskih integracija. Svi napadi na ovaj dom (EP) potkopavaju posvećenost Srbije na polju evropske budućnosti“, zaključio je Bilčik.

Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali predstavljaju važne smernice državama članicama koje donose odluku da li će se sa Srbijom napraviti pomak u pregovorima na putu ka EU, podseća EWB.

Podsetimo, Telekom Srbija je, i pored lobiranja te kompanije, u usvojenom kompromisnom tekstu amandmana na Bilčikov izveštaj označen kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava svoj dominatan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

U kompromisnom tekstu izražava se zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje „nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija“.

U amandmanima se sa žaljenjem konstatuje da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti. Posebno se navodi da je to televizija Happy, zbog „nepoštovanja izdatih upozorenja od REM-a, širenje dezinformacija i podržavanje narativa Kremlja o ruskom ratu u Ukrajini“.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić javno je odbacila zamerke EP.

U amandmanima se ponavlja i ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to „oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare