BIRN: Kako je Šarić uređivao medije iz ćelije – pokloni za zaslužne novinare

Vesti 23. jan 202316:0516 komentara
Darko Šarić
Izvor: N1

Nova optužnica protiv Darka Šarića, kao i dokazni materijal u koji je BIRN ima uvid, pokazuju kako su do Blica, Alo, Kurira, Hepija, Pinka i drugih medija stizale informacije koje je osumnjičeni slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju, kako su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika.

„Sad ću joj ja auto neki mali, to sam obećao da ne ide busom na posao…. Imam ja skoro novog klia i staviću joj plin to joj je za grad super“.

Ovo su samo neke od poruka koje su koristeći kriptovane telefone sa aplikacijom Skaj razmenili optuženi članovi kriminalne grupe Darka Šarića dok je on bio u pritvorskoj ćeliji u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, koje se nalaze u novoj optužnici protiv Šarića koja je podignuta u oktobru 2022. a koju je sud potvrdio u decembru, piše BIRN.

Navedenim porukama Šarić i njegovi saradnici dogovaraju se kako da nagrade novinarku koja je dobro uradila zadatak – rušenje kredibiliteta Nebojše Joksovića, najvažnijeg svedoka Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, navodi BIRN.

Ovo nije jedini automobil koji je Šarić obećao novinarima – analizom nove optužnice koja je objavljena na preko 500 strana, kao i skoro dve hiljada stranica dokumenata sudskih spisa, BIRN je došao do saznanja da je bar u još jednom slučaju bilo govora da je novinaru poklonjen automobil, a govorilo se i o spremanju neimenovanih poklona za zaposlene u pojedinim redakcijama.

Šarić je u svojoj pritvorskoj ćeliji od svojih saradnika redovno preko aplikacije Skaj dobijao informacije o objavljenim tekstovima i redovno ih je komentarisao. Često je bio zadovoljan kako novinari pišu, ali bilo je i situacija kada su ga nervirali naslovi ili izrazi koje novinari koriste, navodi BIRN. Tada je intervenisao i od svojih saradnika zahtevao da novinari sa kojima su u kontaktu naprave izmene. Skaj prepiska pokazuje da su mediji to i radili.

Mediji koji se pominju u Skaj prepisci su Blic, Alo, Kurir, Pink, TV Hepi i još nekoliko medija koje tužilaštvo nije uspelo da identifikuje. Tužilaštvo u okviru ovog postupka nije dalje istraživalo ko su novinari i urednici koji su sarađivali sa klanom Darka Šarića.

Nije analizirana ni priroda te saradnje, odnosno da li su trka za ekskluzivom, pokloni ili nešto treće bili motiv za objavljivanje tekstova kojima se opstruisao krivični postupak protiv Šarićevog klana.

Na primeru pokušaja diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića, a na osnovu analize prepiske iz Skaja i ostalih sudskih spisa, BIRN ilustruje kako funkcioniše povratna sprega curenja informacija između institucija, kriminalaca i medija.

Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a, kaže da su „novinari, posebno ako izveštavaju o kriminalu, u kontaktu sa advokatima, čak i kriminalcima, kako bi saznali informacije i sve je to deo posla“.

„Glavno pravilo je to da novinar i njegov urednik odlučuju šta je priča, odnosno šta će i kada objavljivati. Ono što nije deo posla, već je korupcija u medijima, jeste kada kriminalci potplaćuju novinare i naručuju tekstove u medijima“, kaže Dojčinović. On dodaje da se iz Skaj poruka vidi da su gotovo svi mediji koji su njega lažno optuživali da radi za kriminalce, jer su novinari KRIK-a komunicirali sa advokatom Dejanom Lazarevićem, braniocem Darka Šarića i Veljka Belivuka, „zapravo mediji kod kojih su kriminalci stvarno naručivali tekstove i govorili im šta da objavljuju“.

Darko Šarić je, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, od 2020. godine planirao da “iz bezobzirne osvete” ubije svedoka saradnika Nebojšu Joksovića.

Joksović je najvažniji svedok Tužilaštva u borbi protiv klana Šarić, jer je jedini direktno optužio Šarića da je upravljao poslovima sa drogom. Kada nisu uspeli da ubiju Joksovića, Šarić je izdao nalog da se Joksović diskredituje kako bi izgubio status svedoka saradnika, tvrdi tužilaštvo. Trebalo je javnost ubediti da Joksović preti Goranu Nikolaševiću, svedoku koju je stao na stranu Darka Šarića.

Na kraju je na haubu automobila Gorana Nikolaševića stavljena bomba, a u medijima je trebalo Joksovića označiti kao naručioca napada – što nije bilo tačno. Iz prepiske se zaključuje da je advokat Lazarević bio zadužen da preko medija svesno širi lažne vesti i stvara medijski pritisak. Osim advokata Lazarevića, sa medijima je komunicirao i Šarićev kum Bojan Stanojković.

Iako su imali medijske nastupe koji su bili korisni za Šarićev klan, svedok odbrane Goran Nikolašević i advokat Radomir Baćović, prema dokazima Tužilaštva, nisu bili upućeni u ovu zaveru.

Diskreditacija Joksovića kao svedoka saradnika trajala je godinama, a dva meseca uoči bacanja bombe na Nikolaševićev automobil ta kampanja je intenzivirana.

Sve počinje sa policijskom akcijom “Ris” koja je pokrenuta krajem marta 2020. da bi se utvrdilo da li je Darko Šarić, iako u pritvoru, uspeo da organizuju novu kriminalnu grupu kako bi ometao krivične postupke koji su se protiv njega u to vreme vodili. Tužilac Saša Ivanić je posle razgovora sa Joksovićem posumnjao da će Darko Šarić i njegov klan pokušati da ga diskredituju kao svedoka saradnika.

Prema Skaj prepisci koja je objavljena u optužnici, tužilac Ivanić je 30. aprila 2020. tražio od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) da počne sa prisluškivanjem klana Darka Šarića u okviru akcije “Ris” i da ih na tim “merama” drže naredna tri meseca. Međutim, advokat Dejan Lazarević za tu naredbu saznaje istoga dana od policajaca iz SBPOK-a, koji su se u međuvremenu našli na novoj optužnici zajedno sa Darkom Šarićem.

Zatim se kreće sa opstrukcijom te istrage i to je bio uvod u novi pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića. Prvo je u maju izvesni Dalibor Ristić policiji rekao da mu je Joksović tražio da ubije svedoka Gorana Nikolaševića, koji je bio deo Šarićeve odbrane.

Potom je, Šarićev advokat Dejan Lazarević, na jednom od ročišta, početkom juna 2020. godine, rekao kako on ima saznanja da SBPOK sprovodi akciju protiv Šarića i još nekoliko njemu bliskih ljudi. Na glavnom sudskom pretresu i Šarić je uperio prst u tužioca Sašu Ivanića i optužio ga da pokušava da mu montira još jedan proces.

Da bi potpuno obesmislili policijsku akciju “Ris”, prema podacima Tužilaštva, televiziji Pink su dostavljene službene beleške MUP-a, odnosno izjava Dalibora Ristića, koja je objavljena u Nacionalnom dnevniku 26. juna 2020. godine. O tome je, prema navodima Tužilaštva, dan kasnije advokat Lazarević aplikacijom Skaj obavestio i druge pripadnike organizovane kriminalne grupe.

CA283G (SKY šifra, Lazarević): Kaže mi Sima da su poludeli posle emisije juče na Pinku, kada su videli sl. belešku.

Sima, je prema analizi Tužilaštva, zapravo policajac iz SBPOK-a.

Vrhunac se desio 2. jula 2020. godine kada list Kurir u tekstu pod naslovom “Šarić, Pljevljak iz zatvora organizovao novu kriminalnu grupu?” objavio sve detalje o akciji, uključujući i njen naziv “Ris”, kao i fotografije strogo poverljivih dokumenata.

Iz Skaj prepiske se zaključuje da i Darko Šarić nije bio zadovoljan naslovom u listu Kurir.

Dan kasnije, 3. jula list Blic je na naslovnoj strani objavio tekst “Divlja gradnja zaštićenog svedoka”. Na unutrašnjim stranama tekst sa naslovom “Sporna kuća na Vračaru vlasništvo zaštićenog svedoka” potpisala je ekipa Blica, a u njemu se govori o tome kako Nebojša Joksović protivzakonito nadograđuje vilu. U okviru teksta istaknuti su ulica i broj kuće svedoka saradnika o kojoj se piše.

Informacije o policijskoj akciji “Ris”, objavljene na Pinku i u Kuriru, bile su istinite, tvrde u tužilaštvu. “Međutim, novinarski izvor koji je dostavio te informacije medijima imao je za cilj da ometa sudski postupak u korist okrivljenog”, navodi izvor iz Tužilaštva.

Takođe je, prema rečima izvora iz Tužilaštva, postojala sumnja da su ljudi sa kojima je Joksović povezan pokušali bespravnu gradnju.

Šarić je ideju za novinske tekstove oko bespravne gradnje zaštićenog svedoka dobio još u maju mesecu. Prema prepisci na Skaj aplikaciji, o tome je još 5. maja 2020. pisao svom advokatu Lazareviću.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Dobro je onda ovo, samo kad bi još u novine. A trebamo i ono za Krunsku isto i treba izvući šta mu sve tašta ima.

Na istu temu, ekipa Blica pisala je i 4. jula, iste godine. O reakcijama na ove tekstove, kako stoji u optužnici, advokat Lazarević je putem aplikacije Skaj obavestio Darka Šarića.

CA283G (SKY šifra, Lazarević): Kaže (Sima, policajac u SBPOK-u, prim.aut.) da komentariše šef i ostali da tekstom u Blicu nerviramo La. I da sigurno La ludi jer je ubeđen da smo mu mi namestili da zabrane gradnju… Kažu, vidi i Blic je na njihovoj strani. A za Kurir kažu da smo ih zajebali i čak provalili kako se akcija zove i da sada nemaju šta da rade… Prekinuli su i pratnju. Izveštaji tel. su ok.

Prema zaključku Tužilaštva, La je nadimak za zaštićenog svedoka Joksovića.

Lazarević je nastavio da obaveštava Darka Šarića o atmosferi u policiji i Tužilaštvu posle curenja informacija.

CA283G (SKY šifra, Lazarević): Sve je maltene super za nas u SBPOK-u. Posle tri meseca, u avgustu će obustaviti mere. Kažu, nema tu ništa, a kako su objavili da se akcija zove “Ris” to znači da je sve razotkriveno. Pokušaće iz Kurira da saznaju ko im je dao papire. Firer tvrdi da sam ja to uradio, ali se ne zna ko mi je to dao. Sumnjaju da mi je neko iz Suda, a ne iz Tužilaštva i SBPOK-a.

Firer je nadimak za tužioca Sašu Ivanića, prema zaključku Tužilaštva.

Sa medijskim satanizovanjem svedoka saradnika odmah se nastavilo. Ovaj put advokat Lazarević novinarima je dostavio netačne informacije, koje je tabloid “Alo” objavio. Tako je 4. jula 2020. uveče advokat Lazarević, putem Skaj aplikacije obavestio Šarića o tekstu koji bi sutradan trebalo da ugleda svetlost dana.

CA283G (SKY šifra, Dejan Lazarević): Poslala mi novinarka Alo tekst koji će sutra izaći, baš je dobar.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Jeste, dobar je. Extra je.

CA283G (SKY šifra, Dejan Lazarević): Naslov je hit.

Dan kasnije, posle ove prepiske koju navodi Tužilaštvo, list Alo objavio je tekst sa naslovom: “Joksa mora u pritvor”. Identičan tekst, istoga dana, objavljen je i na internet portalu Alo u kom je ispod naslova, a pored Joksovićeve fotografije, stavljen i komentar: Prevršilo svaku meru!

U tekstu se prvo navode saznanja od neimenovanog izvora, a potom i izjava advokata Lazarevića, koji navodi da je policija obavestila svedoka Šarićeve odbrane da mu je ugrožen život.

U međuvremenu, šef Tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadić zahtevao je od MUP-a da otkriju odgovorne za curenje informacija. Istraga je sprovedena, međutim nije dala rezultate.

Potpirivanje vatre protiv zaštićenog svedoka 

Dana 5. avgusta 2020. godine, nekoliko dana pre nego što je na automobil Šarićevog svedoka Gorana Nikolaševića postavljena bomba, a sve kako bi se lažno optužio zaštićeni svedok Joksović, urađena je poslednja medijska priprema za diskreditaciju Joksovića.

Prema podacima tužilaštva za organizovani kriminal, analizom Skaj aplikacije utvrđeno je da je Bojan Stanojković obavestio Darka Šarića da će sutra pisati „sestra“ i „signal“ jer, kako piše Stanojković, “to su nam ljudi koji rade sve što im kažemo”. Tužilaštvo navodi da se pod “sestra” verovatno misli na dnevni list Blic ili Kurir, a da je “signal” verovatno nadimak za list „Alo“. Osim na medije, termin “sestra” se u prepisci odnosio i na pojedine novinarke.

Tokom dopisivanja Stanojković i Šarić komentarišu i da tužiocu Saši Ivaniću neće biti svejedno kada se događaj pojavi u medijima.

Na naslovnoj strani lista Alo 6. avgusta 2020. godine izlazi tekst sa podnaslovom: “Da li je baš sve dozvoljeno svedoku saradniku Nebojši Joksoviću?” I naslov: “Ugovarali ubistvo, a tužilac u tome ne vidi ništa sporno”.

Na unutrašnjim novinskim stranama, objavljen je tekst sa naslovom: “Tužilac Šulović žmuri na planiranje ubistva?!“ Naslov se odnosi na tužioca Zlatka Šulovića iz Valjeva koji je odbacio krivičnu prijavu Nikolaševića u kojoj je naveo da Joksović planira njegovo ubistvo.

Tog dana kada je izašao taj tekst, 6. avgusta Darko Šarić i advokat Dejan Lazarević komentarišu na Skaj prepisci kako je tekst u Alo „bez greške“ napisan, kao i da novinar, koji je napisao tekst, mora da se časti, navodi se u sudskim spisima.

Tih dana i Nikolašević je gostovao u Jutarnjem programu televizije Hepi u kom je govorio kako dobija pretnje i kako mu je policija rekla da mu je život u opasnosti, te da sumnja da će mu nauditi svedok saradnik Nebojša Joksović, kog Tužilaštvo štiti.

Osim oko nabavke plastičnog eksploziva, prvih dana avgusta 2020. Šarić je svojim saradnicima izdavao i poslednja uputstva za medijsku kampanju koju treba da sprovedu posle bombaškog napada u Valjevu na automobil njegovog svedoka Nikolaševića.

U kriptovanim prepiskama Šarić je Lazareviću istakao da je važno da se vest o tom događaju objavi u dnevnom listu „Kurir“.

Saradnicima je poručio i da je posle eksplozije potrebno napraviti snimke, jer će ti video zapisi dobro izgledati na TV-u, kako je napisao, što će sve dodatno naštetiti svedoku saradniku Joksoviću, odnosno pomoći da se on potpuno diskredituje.

Mafijaški udar i bombastični naslovi

Tužilaštvo tereti Darka Šarića i da je advokatu Dejanu Lazareviću i Bojanu Stanojkoviću naredio da Gorana Nikolaševića usmere da “kuka na sve strane” i da u medijima upravo svedoka saradnika Nebojšu Joksovića označi kao naručioca dizanja automobila u vazduh.

Bomba postavljena na haubi automobila Gorana Nikolaševića, koji je bio parkiran ispred njegove kuće, eksplodirala je u noći između 8. i 9. avgusta 2020. godine. Postavila su je dvojica maskiranih napadača, koja su uhapšena aprila 2022. godine.

Među prvima, vest o eksploziji preneo je portal Blic, ali imali su grešku u naslovu. Naime, Goran Nikolašević imenovan je kao svedok protiv Šarića, iako je on, tokom procesa, svedočio u korist Šarića. Naslov je glasio: „EKSPLODIRAO AUTOMOBIL SVEDOKA PROTIV ŠARIĆA: Džip odleteo u vazduh ispred porodične kuće“.

Iz prepiske putem Skaj aplikacije saznaje se da je odmah intervenisao Bojan Stanojković.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): To je bio prvi naslov pa sam rekao da promene na sajtu odma i uradili su.

Ipak, ta novinarska greška ozbiljno je iznervirala Šarića, kako pokazuje i dopisivanje na Skaj platformi sa članovima klana Bojanom Stanojkovićem i advokatom Dejanom Lazarevićem.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): A to sve polupismeni novinari.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Mater im jebem.

U nastavku dopisivanja, Šarić je nastavio da se nervira zato što i drugi mediji prenose pogrešnu informaciju.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Jesi video kako ona govna s Prve prenose i pozivaju se na Blic. Ispade da je Rod protiv nas svedočio. Isto u Blicu kao ono u Kuriru, naslov nam jebao majku.

Prema zaključku Tužilaštva, Rod je nadimak za Gorana Nikolaševića.

CA283G (SKY šifra, Dejan Lazarević): Ma nema veze, kada se pročita svima je jasno… Pogrešili, trebali da napišu svedok u krivičnom postupku protiv Ratomira

Prema zaključcima Tužilaštva, Ratomir je nadimak za Darka Šarića.

Ceo dan posle eksplozije u Valjevu pripadnici klana Darka Šarića proveli su u dopisivanju i komentarisanju medija. To što se Šarić nalazio u pritvorskoj ćeliji nije ga ometalo da prokomentariše svaki tekst koji mu je poslat na uvid. Posebna pažnja posvećena je redakciji pod nadimkom „Kobi“, međutim Tužilaštvo nije utvrdilo na koji mediji se taj nadimak odnosi.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Javio ovaj od Kobi sutra će biti ispravljeno u štampanom po uzoru na Pink… Sada sam ih grdio pa valjda će biti ok sutra. Ovi od Kobi su ti takvi, nikada sa njima 100%, jer imaju 100 biznisa. Nema problema, njima se samo da ideja, oni to razrade. Ako nisi pored većine zabrljaju.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Pa ti ujutru isto daj neku ideju, u tom smjeru, ako budeš mogao. Pa i onoj u Kuriru, ona je danas dobro pisala.

U nastavku prepiske Stanojković je poslao nekoliko fotografija portala „Blic“, kao i poruku sa napomenom da će u štampanom izdanju izaći tekst prema njegovima smernicama.

Šariću je smetalo i to što se na jednom od portala za svedoka Nikolaševića koristi izraz ključni svedok. Promena je ubrzo usledila.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Sestri sam rekao da izbaci ključni i da gura da je Nik dao nove dokaze, zato je ovo zastrašivanje.

Tužilaštvo je utvrdilo je je Nik nadimak za Nikolaševića.

“Sestra”, “Kobi”, ali i pokloni se pominju i u narednoj prepisci.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Odlično je kod sestre, sada sam gledao. Pohvalio sam je i pozdravio i za ujutru, misli da nema problema.

W9KW30 (SKY šifra, Darko Šarić): Čista desetka.

F8MBU0 (SKY šifra, Bojan Stanojković): Još kad Kobi dobije poklone da temeljno odradi. U stilu da li je svjedok saradnik od svega zaštićen ako je svjedočio u drugom predmetu. Pa da nabroji ovo što do sad ima.

Lazarević je Šarića izvestio da je Nikolaševića povezao sa novinarkom Alo kako bi joj dao intervju i snimak sigurnosne kamere na kom se vidi kada je džip odleteo u vazduh. Snimak eksplozije od advokata Lazarevića je za plasiranje u medijima tražio i Bojan Stanojković.

Ceo tekst, odgovor Kurira i kako to Šarić časti novinare pročitajte na sajtu BIRN-a.

BIRN je još naveo da poslao pitanja urednicima Blica, Alo, Hepija i Pinka, kao i pravnom zastupniku Dejana Lazarevića, ali do objavljivanje ovog teksta, nisu dobili njihove odgovore.  Dejan Katančević, advokat Darka Šarića, odgovorio je da “ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Darko Šarić bilo kada koristio bilo koji od tih telefona, niti da je bilo kome slao poruke takve sadržine”.  “Predlažem da uživo pratite suđenje koje će uskoro početi pa ćete sami moći da zaključite sve što vas bude interesovalo”, kazao je Katančević.

Odgovor je stigao od Kurira, koji navodi da uvidom u tekst i njegov naslov Šarić iz zatvora organizovao novu kriminalnu grupu? Policija pokrenula specijalnu akciju RIS!”, ne samo da se ne može zaključiti da taj tekst Darku Šariću i ostalim optuženima ide u prilog, već upravo suprotno. Iz naslova i iz samog teksta, kao i svih ostalih tekstova objavljenih o pomenutom postupku, jasno je da se govori o sumnji istražitelja da je Darko Šarić počinio krivična dela za koja do tada nije bio osumnjičen i upravo je po ovim optužbama Šarić uhapšen u aprilu 2022, što ide u prilog činjenici da je Kurir objavio proverene i tačne navode“.  Kurir kaže i da je nedvosmisleno jasno da Dejan Lazarević ili optuženi Bojan Stanojković nisu imali uticaj na uređivačku politiku Kurira što potvrđuje i presretnuta SKY komunikacija iz optužnice u koju je Kurir imao uvid. Iz pomenutih poruka jasno se vidi da Kurir ne da nije dozvolio da bude zloupotrebljen, već je izazvao nezadovoljstvo optuženih, o čemu svedoči konkretna poruka: “A ona plava iz Kurira kako nas sjeba za onaj naslov” (citat iz optužnice).

Ceo odgovor Kurira i ceo tekst pročitajte na birn.rs.

Komentari

Vaš komentar