BIRN: Meta napada u Resavskoj bio advokat koji je zastupao lažne kol centre

Vesti 21. jan 202117:46 > 18:5031 komentara

Meta napada u jutrošnjoj pucnjavi u Resavskoj ulici u Beogradu, bio je advokat Marko Vujošević, nekadašnji zastupnik izraelskih prevarantskih kol centara za Srbiju i Crnu Goru, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN) koja je i ranije istraživala Vujoševićeve poslove. BIRN navodi i da advokat nije povređen.

Da li je motiv za napad na advokata Marka Vujoševića bio posao sa izraelskim državljaninom Galom Barakom, nije jasno navodi istraživački portal BIRN.

Barak je inače prošle godine u Austriji kažnjen zatvorom zbog prevare i pranja novca, a njegove poslove u Beogradu, osim Vujoševića vodio je i njegov tadašnji saradnik Lazar Hopl.

Međutim, saradnja je pukla, navodno zbog nesuglasica u poslu sa izraelskim kol centrima. A kol centri su zapravo bili prevara teška 200 miliona evra. Naime, preko njih su ljudi širom Evrope ulagali novac u nepostojeću onlajn trgovinu stranim valutama.

Kol centri Gala Baraka bili su u Beogradu, Sofiji, Sarajevu, Prištini, Tbilisiju (Gruzija) i Kijevu. Austrijsko tužilaštvo je tvrdilo da su Barakove firme obmanjivale ljude tako što su ih ubeđivale da ulažu novac u berzanske poslove, a u stvari se radi o lažnim platformama koje samo fingiraju i simuliraju berzansku trgovinu.

Glavni svedok u ovom slučaju austrijskog i nemačkog tužilaštva Aleksandar Ignjatović pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Sofiji, Bugarska, 11. februara 2020. godine, svega nekoliko meseci pre nego što je trebalo da bude glavni svedok na suđenju, navodi se na sajtu BIRN-a.

Prema saznanjima tog portala, bugarsko tužilaštvo nije otpisalo mogućnost nasilne smrti i vodi istragu o uzrocima Ignjatovićeve smrti.

Istražujući ove zloupotrebe, BIRN je prošle godine pisao kako je Vujoševićev saradnik Hopl govorio da su dobijali pretnje od Izraelca Gala Baraka i njegovog saradnika. A oni su za pretnje optuživali Vujoševića i Hopla.

Saradnja sa bivšim gradskim urbanistom

Osim sa strancima, advokat Vujošević poznat je i po poslovnim vezama sa bivšim gradskim urbanistom Milutinom Folićem, piše BIRN.

Portal navodi da su do 2019. godine bili suvlasnici firme „Goldman capital partners“ koja je gradila zgradu u Sredačkoj ulici na Vračaru.

U vreme gradnje Folić je bio na poziciji glavnog gradskog urbaniste.

Podsetimo, ispred Vujoševićeve kancelarije u Resavskoj ulici, jutros je nepoznati napadač hicima iz pištolja ranio pripadnika adokvatovog obezbeđenja.

Komentari

Vaš komentar