BIRN: Ministarstvo na konkursima dalo više od milion evra mreži povezanih NVO

Vesti 22. mar 202312:51 8 komentara
Shutterstock

Na adresi mladog bračnog para iz Prizrenske ulice u Zemunu bilo je registrovano više konsultantskih agencija, čiji su pravni zastupnici istovremeno i zastupnici nevladinih organizacija koje dobijaju milione dinara na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Ove organizacije samo su deo mreže udruženja i organizacija povezanih sa Bojanom Lešovićem, službenikom u Opštini Voždovac zaduženog za saradnju sa civilnim sektorom, inače rođakom vlasnika stana, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

„Nama je stizala neka pošta, ali nisam imao pojma o čemu se radi. Dešavalo se to tri ili četiri puta“, rekao je vlasnik stana novinarima BIRN-a, koji se u Zemun doselio 2017. godine. Bio je zbunjen kako je moguće da je neko osnovao firme na njihovoj adresi bez njihovog znanja i odobrenja.

U ovom stanu, između ostalih, bile su registrovane i firme supruge i majke Bojana Lešovića, službenika u Opštini Voždovac zaduženog za saradnju sa civilnim sektorom. Lešović je trenutno pravni zastupnik dve nevladine organizacije – Razvoj rehabilitacionog sistema za podršku osobama sa invaliditetom i Inicijativa Nova Varoš, a u prošlosti je vodio pet drugih udruženja.

Tokom 2021. i 2022, njegove dve organizacije – koje i danas vodi – dobile su gotovo 20 miliona dinara od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Nijedan rezultat ili trag o aktivnostima njegovih udruženja ne može se pronaći, piše BIRN.

Na pitanje da li im je poznato Lešovićevo ime, bračnom paru iz stana u Zemunu su stvari postale jasnije – on im je rođak iz Nove Varoši. Supruga je ispričala da je Lešović još 2018. godine od njih tražio da registruju nevladine organizacije na adresi u Prizrenskoj, što su oni odbili, a zbog njegovog insistiranja kasnije i prestali da mu se javljaju na telefon.

Dva dana pošto su novinari BIRN-a posetili Prizrensku i pozvali telefonom Lešovića, koji je u kratkom razgovoru odbio da odgovara na pitanja novinara, tri firme koje su bile registrovane na ovoj adresi, promenile su sedište.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, na konkursima za finansiranje nevladinih organizacija 2022. godine. Od toga je najveći deo – oko 308 miliona (2.6 miliona evra) otišao organizacijama koje nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata, pokazuje istraživanje BIRN-a i Građanskih inicijativa.

Gotovo polovina sredstava koje je dodelilo Ministarstvo otišla je mreži osoba direktno ili indirektno povezanih sa Bojanom Lešovićem i Tatjanom Borojević, objavio je BIRN. Njih dvoje su povezani sa najmanje 21 organizacijom koje su ukupno dobile oko 160 miliona dinara (1.3 miliona evra).

Gotovo polovina ovih organizacija je dobila milione dinara i na konkursima Ministarstva 2021. godine.

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanja BIRN-a o tome šta su ove organizacije uradile, da li su ispunile sve obaveze i na osnovu čega je odlučeno da se nekima od njih novac dodeljuje iz godine u godinu.

Bojan Lešović nije želeo da razgovara sa novinarom BIRN-a, niti je odgovorio na pitanja poslata mejlom, a Tatjana Borojević je u telefonskom razgovoru rekla da je van zemlje i da će odgovoriti na mail kada se vrati. Odgovor nije stigao do trenutka objavljivanja teksta.

Novinari BIRN-a su pitanja poslali na adrese 35 organizacija o čijim projektima i aktivnostima nisu mogle javno da se pronađu gotovo nikakve informacije, a na konkursima su dobile najviše novca – svima čiji su kontakti bili javno dostupni. Niko nije odgovorio.

Organizacije i agencije koje su vodili ili i dalje vode Lešović, njegova supruga i Tatjana Borojević, dele (ili su u prošlosti delile) sedišta sa firmama i udruženjima još 11 pobednika na konkursima Ministarstva.

Ceo tekst o tome kako je funkcionisala mreža organizacija Lešovića i Borojević, koje su dobijale sredstva Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pročitajte na sajtu BIRN-a.

Komentari (8)

Vidi sve komentare