BIRN: Policija Srbije nabavila softver sa opcijom za prepoznavanje lica

Vesti 17. nov 202213:2722 komentara
Izvor: N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova i zvanično je početkom ove godine nabavilo softver švedske kompanije Griffeye, koji ima opciju prepoznavanja lica, piše BIRN.

Softver za sortiranje i analizu velikih količina slika i video zapisa, sa fokusom na slučajeve koji sadrže materijal seksualne eksploatacije dece” – ovako je MUP Srbije opisao program koji je nabavljen početkom godine, a koji je izazvao popriličnu zabrinutost zbog toga što u Srbiji ne postoji pravni okvir, koji policiju dozvoljava upotrebu bilo kakve tehnologije za prepoznavanje lica, piše BIRN.

Da je MUP planirao nabavku tehnologije za prepoznavanje lica saznalo se prvi put u planu javnih nabavki MUP-a od 12. jula 2021. godine, u vreme objavljivanja spornog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima koji je trebalo da legalizuje “obradu biometrijskih podataka detektovanog lika”, ali je usled pritiska javnosti bio povučen.

Uprkos svemu, nabavka Griffeye softvera je otvorena na portalu javnih nabavki poslednjeg dana 2021. godine, a dodeljena je 22. februara ove godine jedinom ponuđaču, firmi “IN2 informatički inženjering”.

“Ideja je bila da se do kraja 2021. nabavi ta tehnologija”, rekao je ranije ove godine u intervjuu za BIRN Milan Marinović, poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti, dodajući da u Srbiji ne postoji pravni osnov za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.

Aktuelni stav Poverenika na ovu temu ostao je isti “budući da u međuvremenu nije došlo do izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, ali služba poverenika ističe da još uvek nema pravnog osnova za preduzimanje bilo kakvih mera.

Srpska firma “IN2”, koja je dobila ovaj posao na tenderu i koja pripada regionalnoj grupaciji sa sedištem u Hrvatskoj, došla je u žižu javnosti 2016. godine kada je u konzorcijumu sa hrvatskim firmama “Igea” i istoimenom “IN2” iz Zagreba dobila da radi nabavku softvera “E-žalba” za potrebe srpskog katastra, a ubrzo i nadogradnju istog softvera. Tadašnja konkursna dokumentaciji je bila napisana na hrvatskom jeziku, protivno zakonu koji nalaže da mora biti na srpskom, o čemu je pisala Pištaljka.

Beogradski ogranak “IN2” već duže vreme MUP-u dostavlja licence softvera za digitalnu forenziku telefona i računara, neretko kao jedini ponuđač.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da predmet obrade putem Griffeye softvera mogu biti bilo koji video snimci ili slike, koji ne moraju da imaju veze sa seksualnom eksploatacijom dece. Kako je BIRN već pisao, Griffeye softver može da prepoznaje tekstualne ispise, mesta, i objekte, izvlači GPS koordinate sa slika i video materijala, jedinstvene serijske brojeve kamera koji su proizveli te digitalne materijale, pa i da prepoznaje ljudska lica kada su vidljivi samo određeni delovi – na primer oči.

U najavama za nove video-treninge, koje je kompanija oglasila na zvaničnom sajtu, kao nova funkcionalnost programa navodi se strukturisanje Google, Fejsbuk, Dropbox i drugih izveštaja koje policije mogu da potražuju od ovih elektronskih servisa.

Mada u konkursnoj dokumentaciji nisu navedene sve funkcionalnosti programa, niti o kojoj verziji programa je reč, u odgovoru na tenderska pitanja, koje su postavile zainteresovane firme, srpska policija je i zvanično potvrdila da je predmet nabavke Analyze DI Pro softver koji, pored prepoznavanja lica, ima mogućnost napredne pretrage Interneta, “mračnog” Interneta, metapodataka na velikoj količini fotografija i snimaka.

Komentari

Vaš komentar