BIRN: Tužilac zbog moguće opstrukcije traži spajanje predmeta Jovanjica 1 i 2

Vesti 24. mar 202113:03 > 13:09 17 komentara
N1

Suđenje pred Specijalnim sudom u postupku "Jovanjica 1" odloženo je jer se u sudnici nije pojavio nijedan od četvoro advokata prvookrivljenog Predraga Koluvije.

Kako piše BIRN, Zora Dobričanin Nikodinović, koja nije prisustvovala ni prethodnom ročištu, i ovoga puta je bila odsutna zbog zdravstvenih razloga. Aleksandra Zlatić i Svetislav Bojić nisu došli, jer su morali da prisustvuju saslušanju klijenta kod tužioca u jednom drugom predmetu, a kao sličan razlog odsustva naveden je i u slučaju Vladimira Đukanovića, koji je bio u Nišu zbog jednog pritvorskog predmeta.

Pošto je konstatovano da suđenju ne prisustvuju ni branioci još jednog od okrivljenih, sudija Zoran Ganić je konstatovao da nema uslova da se pretres održi.

Pre zvanične odluke o odlaganju glavnog pretresa, sudu se obratio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, koji je predložio da se postupci u predmetima „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spoje u jedan. Ovaj predlog izneo je budući da je optužnica „Jovanjica 2“, kojom su osim Predraga Koluvije obuhvaćena još osmorica okrivljenih, među kojima su pripadnici bezbednosnih službi i policije, pre nekoliko dana odlukom Apelacionog suda postala pravosnažna. Kao glavne razloge naveo je ekonomičnost postupka i izbegavanje njegove moguće opstrukcije, prenosi BIRN.

Povezane vesti

Drecun je predložio da sudsko veće odmah nakon pribavljanja spisa predmeta „Jovanjica 2“, na današnjem ili sledećem glavnom pretresu, donese odluku o spajanju predmeta imajući u vidu da je više osoba okrivljeno za jedno krivično delo, pri čemu postoji međusobna veza, a postoje i isti dokazi. Takođe je predložio da se, ukoliko veće nije u mogućnosti da tokom današnjeg i sutrašnjeg dana prikupi spise predmeta, odlože i današnji i sutrašnji pretres i to do donošenja odluke o spajanju pomenuta dva predmeta u jedan.

Drecun je kazao da je suđenje u slučaju „Jovanjica 1“ trenutno u fazi kada se ispituju svedoci na kojima insistira odbrana. Postoji mogućnost da te iste svedoke odbrana predloži i u drugom predmetu, „Jovanjica 2“.

„Oni bi morali ponovo da budu ispitani, te bi se na ovaj način defakto ugrozilo načelo efikasnosti i hitnosti, imajući u vidu da se radi o pritvorskom predmetu u ovom slučaju“, obrazložio je Drecun.

Zato je, kako je rekao tužilac, važno da se zastane sa izvođenjem dokaza u postupku, koji se već vodi pred Specijalnim sudom, a da se, s druge strane, hitno i neodložno donese odluka o spajanju postupaka i da se „nakon spajanja u što kraćim rokovima zakaže pripremno ročište za predlaganje dokaza“ (u slučaju „Jovanjica 2″)“.

Tužilac je dodao da to predlaže zbog bojazni da bi u suprotnom moglo doći do zastoja i u postupku „Jovanjica 1“. On je podvukao da treba posebno imati u vidu da se okrivljeni u „Jovanjici 2“ brane sa slobode, izuzev prvookrivljenog Predraga Koluvije i Miloša Tofilovića, koji je u pritvoru, ali ne po odlukama u tom predmetu.

BIRN podseća da je Tofilović, Koluvijin vozač i saradnik, nedavno u akciji srpske policije i DEA uhapšen zbog posedovanja heroina.

Sudija Ganić je rekao da će odluka o spajanju zbog ekonomičnosti postupka, biti doneta naknadno i nije prihvatio predlog tužioca da se i sutrašnji pretres odloži do donošenja te odluke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare