BIRN: Tužiteljka radila na predmetima povezanim sa svojim nevenčanim suprugom

Vesti 21. mar 202315:47 komentara
BIRN

Prva zamenica za suzbijanje korupcije višeg javnog tužioca u Beogradu Brankica Marić, u poslednje tri i po godine bila je u sukobu interesa najmanje dva puta kada je rukovodila slučajevima u kojima je njen nevenčani suprug, građevinski investitor Branko Krunić, bio jedna od zainteresovanih strana u postupku, a nije tražila izuzeće, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Šest zamenika tužilaca – koji ne žele da budu imenovani s obzirom na to da im je Marić i dalje jedna od nadređenih – za BIRN su izjavili da je Marić prekršila i tužilačku etiku i zakon time što nije tražila izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa.

Povezane vesti

Oni navode da ovakvo postupanje s krivičnim prijavama, koje su povezane sa partnerom nadležne tužiteljke, može izazvati razumnu sumnju u njenu nepristrasnost, bez obzira na to da li su donete ispravne odluke u vezi sa predmetima.

Brankica Marić nije odgovorila na pitanja BIRN-a o tome zašto nije tražila izuzeće iz predmeta u kojima se odlučivalo o njenom nevenčanom suprugu. BIRN-u je kratko navela da nema ovlašćenje da daje odgovore u vezi sa njenim radom u Višem javnom tužilaštvu, te je novinare uputila na službu tužilaštva za saradnju sa medijima. Do objavljivanja ovog teksta iz Višeg javnog tužilaštva nisu odgovorili na molbu BIRN-a da dozvole tužiteljki Marić da odgovori na pitanja koja smo joj postavili. Branko Krunić nije odgovorio na pitanja o eventualnom uticaju partnerke na slučajeve u kojima je učestvovao.

U Zakonu o javnom tužilaštvu u članu 104 o Disciplinskim prekršajima se navodi da javni tužilac, odnosno zamenik javnog tužioca, čini disciplinski prekršaj ako “propusti da traži izuzeće u predmetima gde za to postoje zakonski razlozi”, kao i ako “krši načelo nepristrasnosti i ugrožava poverenje građana u javno tužilaštvo”.

Branko Krunić podnosi tužbu, nevenčana supruga vodi slučaj

U oktobru 2019. godine građevinski investitor Branko Krunić podneo je krivičnu prijavu protiv NN osobe u Službi za katastar nepokretnosti u Opštini Čukarica. Zaposlene u katastru Krunić je tužio za navodnu zloupotrebu službenog položaja u postupku odlučivanja o upisu promene suvlasničkog udela na katastarskoj parceli na Banovom brdu, na kojoj je Krunić jedan od suvlasnika.

Krunić i preostali suvlasnici parcele godinama su u sukobu oko upisa suvlasničkih prava na imovini odmah ispod Košutnjaka – jednom od najlepših i najmirnijih mesta na Banovom Brdu, u Tuniskoj ulici, nekadašnjoj Žarka Vukovića Pucara. Zbog žalbi koje se podnose katastru, niko na ovoj parceli ne može da uknjiži imovinu.

Krivična prijava koju je Branko Krunić podneo bila bi slična mnogima u nizu kakve građani često podnose protiv katastarskih službi širom Srbije. Međutim, on nije običan investitor – njegova nevenčana supruga Brankica Marić u tom momentu bila je na poziciji šefice Odeljenja za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Upravo u odeljenje kojim je ona rukovodila stigla je krivična prijava koju je njen dugogodišnji partner podneo protiv NN osoba u Katastru na Čukarici. I upravo je ona taj predmet dodelila u rad jednoj od upućenih zamenica tužioca.

Tada je načinjen prvi propust, prema Zakoniku o krivičnom postupku – Marić je zbog sukoba interesa i veze sa Krunićem morala da se izuzme iz tog slučaja, a s obzirom na to da je rukovodila celim odeljenjem, krivična prijava morala je biti ustupljena na rad nekom drugom tužilaštvu, van Beograda, kako ne bi došlo do neprimerenog uticaja na tok postupka.

Brankica Marić, međutim, lično je nalagala upućenoj tužiteljki kako da rukovodi predmetom i koje informacije da prikuplja, pokazuje dokumentacija u koju je BIRN imao uvid. Ti nalozi su bile urgencije koje je Više javno tužilaštvo u Beogradu slalo policiji i katastru u cilju prikupljanja podataka.

Upućeni vs. izabrani tužioci

Upućeni zamenici tužioca razlikuju se od izabranih po tome što nisu na te pozicije imenovani putem konkursa, već su slobodnim odabirom rukovodilaca u Tužilaštvu pozvani da iz nižerangiranih tužilaštava pređu na više pozicije. Za njihovo upućivanje potreban je samo potpis rukovodioca i republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

“Često se spori znanje i iskustvo koje upućeni tužioci imaju u odnosu na konkursima izabrane kolege jer u specijalizovana odeljenja, poput Odeljenja za suzbijanje korupcije, dolaze bez adekvatnih stručnih obuka. Položaj upućenih tužilaca smatra se problematičnim i zato što su njihove pozicije nesigurne do te mere da tužilački šefovi mogu da bez ikakvog obrazloženja kažu da više nemaju potrebu za njihovim radom i oni se momentalno vraćaju na niže pozicije sa kojih su došli ili im se po isteku roka upućeni period ne produžava”, kaže za BIRN jedan od izabranih tužilaca, koji je zahtevao da ostane anoniman.

Upravo zato što upućeni tužioci ne iskazuju dovoljno samostalnosti u radu, novom reformom pravosuđa će se obustaviti ta praksa i novi tužioci će za nove pozicije moći da se imeniju samo putem konkursa.

Tužiteljka Marić nije tražila izuzeće

U martu 2020. godine Brankica Marić smenjena je sa mesta šefa Odeljenja za borbu protiv korupcije, bez jasnog objašnjenja. Ona je ostala da radi na istom odeljenju kao zamenica tužioca.

Gotovo istovremeno upućena tužiteljka koja je, po njenom nalogu, radila na predmetu krivične prijave koju je podneo Branko Krunić, vraćena je u tužilaštvo u unutrašnjosti Srbije, s obzirom na to da joj upućivanje u Više javno tužilaštvo nije produženo i svi njeni predmeti morali su da se preraspodele drugim tužiocima.

U tom momentu, prema rečima šest izvora BIRN-a, predmet formiran na osnovu krivične prijave koju je podneo nevenčani suprug Brankice Marić, dodeljuje se u rad upravo zamenici tužioca – Brankici Marić.

Marić nije obavestila svoje pretpostavljene i kolege da joj je dodeljena krivična prijava koju je podneo upravo njen partner i ponovo nije tražila svoje izuzeće iz predmeta. Umesto da se izuzme, ona, kako pokazuje dokumentacija u koju je BIRN imao uvid, saradnici daje naloge da o tome koje dodatne zahteve da šalje katastru i policiji.

Krajem juna 2020. godine nova šefica Odeljenja za suzbijanje korupcije beogradskog Višeg javnog tužilaštva Ana Borović i njena zamenica Milena Božović saznaju da je Brankica Marić u sukobu interesa, navode izvori BIRN-a iz tužilaštva.

O čitavom slučaju postoji i službena beleška, koju je napravila tužiteljka Božović, a u koju su novinari BIRN-a imali uvid. U toj belešci se ističe da je tada zamenica šefice Odeljenja Milena Božović od tužiteljke Marić predmet oduzela u njenom kabinetu i u njenom prisustvu.

Kako se navodi u toj službenoj belešci, na spisima su uočeni stiker-papirići na kojima su bila napisana uputstva za urgencije i zahteve koje druge tužiteljke i saradnice po nalogu Brankice Marić treba da urade i da joj referišu o toku predmeta.

Lična karta Branka Krunića

Branko Krunić je vlasnik i direktor firme Investment Vračar Group doo, osnovane u avgustu 2020. godine, sa pretežnom delatnošću “ostali nepomenuti specifični građevinski radovi”.

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, Branko Krunić je jedan je od suvlasnika ozakonjene zgrade u Politovoj ulici na Vračaru u kojoj ima zajednički stan sa Brankicom Marić i pet garažnih mesta u svom vlasništvu (zgrada je sazidana na parceli u državnoj svojini).

Takođe, Krunić je vlasnik stana i suvlasnik srazmernog dela objekta i parcele u Kornelija Stankovića na Vračaru u Beogradu, vlasnik stana u Ulici Kralja Milutina na Savskom vencu, kao i suvlasnik parcele u Krnjači. Osim ovih nekretnina, Krunić je vlasnik i stana u Ulici Vojvode Savatija na Zvezdari, a suvlasnik je nelegalno izgrađene kuće na Zlatiboru, na opštini Čajetina.

Ceo tekst pročitajte na sajtu BIRN-a.