BIRODI: Mi radimo monitoring medija, mi ne rušimo REM

Vesti 20. dec 202222:55 0 komentara
N1

Nakon Privremenog nadzornog tela koje je u svojim zaključcima ukazalo na manjkavost REM metodologije kao i BIRODI, u upravo objavljenom Mišljenju ODIHR i Venecijanske komisije broj 1071/2022, izneti nalazi i preporuke govore da su nalazi BIRODI o izveštavaju medija tokom izbora su bili tačni, navodi se u saopštenju BIRODI.

Kako se navodi u saopštenju, BIRODI od 2012. sprovodi po monitoringe medija tokom i van izbornog procesa koja je usaglašena sa metodologijom koja je propisana u OSCE vodiču za posmatanje izbora, a koju su preuzeli od slovačke organizacije MEMO98.

Pročitajte još

„Imajući u vidu da smo sa tom metodologijom dosleno monitorisali medije tokom proteklih deset godina, i ovoga puta su se nalaze našeg monitroringa poklopili sa nalazima posmatračke Misija ODHIR-a. Kao i BIRODI izveštaju, tako i Venecijska komisija i ODIHR konstatuju da su nacionalni javni emiteri pružili obimno nekritičko izveštavanje o javnim zvaničnicima, a posebno u slučaju aktuelnog predsednika“, navodi se u saopštenju.

U monitoringu REM, dodaje se u saopštenju, predsednik Republike Srbije kao javni funkcioner je bio skriven u kategoriju “državni funkcioneri”, te se u finalnom izveštaju ne vidi koliko i kako je bio zastupljen predsednik, odnosno REM se nije bavio predsednikovim “iskakanjem iz frižidera”, što je bila i tema spota kao predsedničkog kandidata

U prilog BIRODI ukazivanju da REM ne radi monitoring po ODHIR standardima govore između ostalog i preporuke koje su ODIHR i Venecijanska komisija dali u ovom mišljenju, a tiču se, kako se navodi, definisanja jasnih i objektinvih kriterijuma za izbor medija (uzorak), koji su predmet monitoringa, odnosno monitorng javnih funkcionera i transparetnost rezultata monitoringa medija.

„Sve ovo navodimo iz razloga, jer se naši izveštaji o monitoringu medija i ukazivanje na propuste u radu REM se predstavljaju otvoreno od predsednice Saveta REM kao deluzije, a kroz formulaciju „naodi od delova civilnog društva“ kao vid pritiska na samostalnost REM-a i razlog za “štrajk”. U stvari radi se o obrnutom procesu gde REM BIRODI etikeita zbog njegovih nalaza monitoringa medija koji ima međunarodnom potrdu i radi u javnom interesu“, navodi BIRODI u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!