BIRODI podneo prijavu protiv TV Pink zbog priloga Gordane Uzelac o Linglongu

Vesti 21. nov 202117:3341 komentara
linglong zrenjanin radnici iz vijetnama n1
N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) objavio je na svom Tviter nalogu da je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) podneo prijavu protiv RTV Pink zbog priloga novinarke Gordane Uzelac o vijetnamskim radnicima angažovanim na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu.

Prilogom TV Pink je, kako se navodi, prekršen Član 47 Stav 1 Zakona o elektronskim medijima u delu istinitosti, objektivnosti i potpunosti.

Uzelac je u svom prilogu, uz pomoć prevodioca kompanije Linglong, u krugu fabrike razgovarala sa radnicima koji su joj rekli da su zadovoljni uslovima rada i da im se zarade isplaćuju na vreme.

Novinarka Pinka je na kraju svog izveštaja ocenila da se protiv Linglonga već godinu dana vodi „neosnovana kampanja“ i da je „jedna od poslednjih kineskih investicija koja se našla na meti hajke opozicije i njihovih medija“.

Ipak, izveštaju velikog broja medija, pa i sam sled događaja na terenu demantuju novinarku Pinka.

Podstimo, barake u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama među prvima je posetila ekipa TV N1, a naša kamera jasno je zabeležila uslove u kojima borave radnici sa Dalekog Istoka.

Radnici su tada posvedočili da nemaju dovoljno tople vode, niti čiste vode za piće, kao i da često imaju problema sa nestankom struje. Pasoše im je, kako su nam rekli, uzeo poslodavac, a pojedini su se žalili i da im kasne plate.

Nakon izveštavanja medija o lošim uslovima u kojima borave radnici iz Vijetnama, deo radnika je premešten u Kaštel Ečka, koji fukncioniše kao hotel sa tri zvezdice, a vraćene su im i putne isprave.

Komentari

Vaš komentar