BIRODI pokrenuo Radnički panel: Ostvariti ustavna prava radnika

Vesti 01. maj 202208:50 2 komentara
Shutterstock

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas, na Međunarodni praznik rada, da je pokrenuo "Radnički panel" čiji je cilj da uspostavi sistem za prikupljanje podataka o položaju radnika u Srbiji.

To se odnosi na radnike koji su članovi sindikata, ali i sindikalno neorganizovane, što je, kako je navedeno, neretko posledica nezakonite i nesankcionisane samovolje vlasnika kapitala koji sprečavaju takvo organizovanje.

„Svaki radnik koji postane član ‘Radničkog panela’ dobijaće ankete kojima će se meriti pre svega: materijalni položaj radnika, uslovi rada, poštovanje zakona koji se tiču radnika, ali i društveni položaj radnika i njihovih porodica pre svega u kontekstu društvene uključenosti“, naveo je BIRODI.

Kako je naglašeno, svaki radnik koji ukaže na nezakonitosti biće zaštićen u skladu sa zakonom, pre svega Zakonom o radu, ali i Zakonom o zaštiti uzbunjivača.

Na osnovu prikupljenih podataka, BIRODI će inicirati promenu institucionalnog i normativnog okvira „sa namerom da se ostvari član 1 Ustava Srbije, koji ovu državu definiše i kao socijalno pravednu u kojoj su pravo na rad i pravo na štrajk ustavom garantovani, a prava radnika deo ljudskih prava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare