BIRODI: Savet REM odlučio da Zekić nije prekršila kodeks

Vesti 17. mar 202216:02 > 16:11 komentara
olivera zekić
Ivan Dinić/Nova S

Biro za društvena istraživanja - BIRODI saopštio je da mu je dostavljena odluka Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojom je odlučeno da predsednica Saveta Olivera Zekić nije prekršila Kodeks članova Saveta REM, ali bez obrazloženja koje bi dalo argumentaciju za takvu odluku.

Povezane vesti

Iz BIRODI podsećaju da su predsatvku Savetu REM podneli 4. decembra prošle godine, kada je Zekić u emisiji „Prva tema“ na TV Prva iznela informaciju bez dokaza da je u „Srbiju sa raznih strana za ovu vrstu (ekoloških) protesta ušlo 100 miliona evra“, i sama rekla da je to spekulacija.

„Iznošenjem spekulativnih informacija, koje po svojoj prirodi nemaju činjenične osnovu, Olivera Zekić je povredila Kodeks ponašanja članova Saveta REM u delu integriteta, jer je iznošenjem spekulativnih informacija urušila poverenje javnosti u nepristrasnost i efikasnost Regulatora“, naveo je BIRODI.

Dodaju i da iznošenje takvih informacija nije u delokrugu rada predsednice Saveta REM, kako je pozvana i predstavljena u emisiji.

Iz BIRODI podsećaju da su zajedno sa grupom od 17 organizacija podneli još jednu prijavu kršenja Kodeksa članova Saveta REM zbog toga što je predsednica Saveta organizacije koje monitorišu medije, a među njima najčešće BIRODI, nazivala „paramilitarnim REM“.