BIRODI traži da DRI izvrši vanrednu kontrolu poslovanja RTS

Vesti 12. feb 202315:03 3 komentara
N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je od Državne revizorske instutucije (DRI) da obavi i vanrednu kontrolu poslovanja Radio-televizije Srbije (RTS), jer od javnog servisa, između ostalog, nisu dobili odgovor o angažovanju spoljnih saradnika.

Pročitajte još

U saopštenju BIRODI podseća da je 18. decembra zatražio od RTS, po zahtevu za slobodan pristup informacijama, dokumenta kako bi se proverila istinitost navoda iz anonimnog mejla koji je stigao iz samog javnog servisa.

Zatraženi su odgovori na pitanja kojim aktom RTS je regulisano angažovanje spoljnih saradnika, da li je i na osnovu kog ugovora Ivanu Radovanoviću plaćen 234.000 dinara honorar za tekst o koncertu Rolingstonsa u Beču i da li je na tom koncertu bio i direktor RTS Dragan Bujošević i za to mu plaćeni troškovi, podseća BIRODI.

Biro navodi da nisu dobili odgovore na ta pitanja, a predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček je rekao i da zahtev nije dostavljen RTS.

U saopštenju BIRODI traži da DRI sprovede vanrednu reviziju poslovanja RTS, republički javni tužilac pokrene istragu za eventualno kršenje zakona, Agencija za sprečavanje korupcije da izradi izveštaj o sprovođenju plana integriteta RTS i utvrdi odgovornost za nesprovođenje, kao i da Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje organizuje javno slušanje o ostvarivanju ustavnih i zakonskih obaveza javnog servisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare