BIRODI: Za Vučića ni sekund kritike u Dnevniku RTS, a za Đilasa – 33 sekunde

Vesti 09. jun 202114:09 > 16:3730 komentara
Aleksandar Vučić, Dragan Đilas
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić, Jadranka Ilić

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) izjavio je da je novo istraživanje monitoringa Dnevnika RTS, u periodu od 15. marta do 30. aprila ove godine, pokazalo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio predstavljen dva sata i devet minuta i to bez jedne sekunde kritike.

Sa druge strane, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas „imao je“ 33 negativne sekunde, odnosno 15,9 odsto od ukupnog vremena.

„Povod za analizu bio je da se uporedi stanje od pre godinu dana, kada smo u tom periodu našli da je predsednik bio 13 sekundi negativno predstavljen u Dnevniku javnog servisa, a sada je taj procenat sveden na nulu“, rekao je Gavrilović za N1.

povezane vesti

On je objasnio da je pozitivno predstavljenje kada neko hvali sebe i predstavlja svoj rad, a negativno kada ga neko kritikuje, analazira i ukazuje na određene propuste.

Zaključeno je i da ono što radi predsednik je zapravo ono što bi trebalo da radi premijerka – ako se gleda Ustav Srbije.

„Javni servis, u stvari je omogućio predsedniku da uđe u svojevrsnu kampanaju, a tek ćemo videti da li je to kampanja za nove predsedničke izbore“, rekao je Gavrilović.

On je dodao da je, generalno, RTS u posmatranom periodu dominantno pozitivno izveštvao o svim akterima izuzev stranke (Stranke slobode i pravde) i aktera Dragana Đilasa, koji je 33 sekunde negativno predstavljen.

„RTS očigledno ide linijom manjeg otpora i svima daje šanse da se pohvale. Vreme je i da REM počne da radi svoj posao“, rekao je Gavrilović i dodao da je REM pre sedam dana objavio izveštaj koji stoji na sajtu, bez potrebe da se pokrene bilo kakva debata na tu temu.

Naglašavajući da je jedini pojedinac o kojem se čula kritika na RTS Dragan Đilas, Gavrilović kaže da nekih stranaka uopšte nije ni bilo u programu. Tako stranka Vuka Jeremića nije uopšte bila pomenuta na RTS u ovom periodu. Ostali iz opozicije su predstavljani kao pozitivni akteri, ali sa dominantno malo vremena – „to ne prelazi ni minut“, kaže.

Budući da je i ranije dobijao pretnje preko društvenih mreža, zbog kojih Tužilaštvo još nije reagovalo, Gavrilović kaže da ni sada, kako se približavamo izborima, nije optimista da će se atmosfera u društvo poboljšati.

„Naši monitorinzi imaju smisla samo ako RTS i REM počnu da rade svoj posao“, rekao je Gavrilović i dodao da mediji postaju sve više ostrašćeni, a da nam to ne treba jer imamo previše problema u društvu.

Poenta je, ocenjuje, da u medijima ljudi koji imaju različita mišljenja mogu da razgovaraju. „Fali nam dijalog, bez njega nećemo ništa uraditi, urušićemo institucije“, rekao je Gavrilović.

Kada je o izbornim uslovima reč, Gavrilović kaže da što se tiče medija već sada može reći „da imamo veliki problem – nejednak pristup akterima“.

Ističići da su izborni uslovi elementarna stvar, ocenio je da je ponižavajuće da moramo da imamo posredovanje EU koja treba da omogući poštovanje zakona i da mora da posreduje da bi insitucije radile svoj posao. Gavrilović je kazao i da mu se čini „kao da smo status kandidata dobili na lepe oči“.

Pogledajte gostovanje Zorana Gavrilovića u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar