BIRODI započeo monitoring cenzure u medijima

Vesti 09. feb 202115:08
mediji, kamere, novinari
N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) započeo je monitoring cenzure oličen u potpunom ili delimičnom izostavljanju informacija o događajima i akterima, ocenivši da to za posledicu ima kršenje člana 51 Ustava Srbije koji građanima Srbije garantuje pravo na obaveštenost.

U saopštenju se navodi da će BIRODI sprovoditi dve vrste monitoringa.

Prva je mapiranje događaja u društvu koje organizuju javne institucije, političke partije, nevladine organizacije, sindikati, neformalne grupe građana, strukovna udruženja i međunarodne organizacije na osnovu čega će BIRODI formirati Registar događaja na portalu Čista politika.

Na osnovu informacija iz Registra će se analizirati sadržaji izveštavanja o događajima u centalnim informativnim emisijama.

Drugi monitoring obuhvata prikupljanje informacija od medija o akterima, a pre svega javnim funkcionerima, koji su odbili da daju izjave ili gostuju u medijima.

I u tom slučaju BIRODI će napraviti na portalu Čista politika Registar odbijanja tako što će novinari popunjavati analitički upitnik navodeći ko je odbio i na koju temu da da izjavu ili gostuje u mediju, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar