Biševac: Srbi su prinuđeni da KM registarske oznake zamene sa RKS

Vesti 30. mar 202315:35 komentara
N1

Ukoliko Vlada Kosova u ova dva dana ne produži rok o preregistraciji, vozila sa KM tablicama od 1. aprila neće moći ni da uđu, a ni da izađu s Kosova, rekao je Milija Biševac iz Građanske inicijative Zubin Potok.

Biševac je kazao da će mnogi Srbi sa severa Kosova biti prinuđeni da KM registarske oznake zamene sa RKS (Republika Kosovo), jer im je ograničena sloboda kretanja.

„Već sada kosovska policija na administrativnim prelazima ne dozvoljava ulazak na Kosovo vozilima sa KM tablicama, koja su registrovana posle novembarskog dogovora Beograda i Prištine. Od 1. aprila najverovatnije neće tim vozilima biti dozvoljen ni izlazak s Kosova“, rekao je Biševac.

Dodao je da je stav države Srbije da se vozila ne preregistruju na RKS tablice.

„Vlasnicima vozila sa KM tablicama je ograničeno kretanje. Stav države Srbije je da se vozila ne preregistruju na RKS tablice, dok kosovska vlada smatra da su KM tablice nelegalne. U pitanju je jedna velika politička igra zbog koje trpe građani“, ocenio je Biševac.

Po njegovim rečima kosovska policija neće moći da pleni vozila na severu Kosova, ali da postoji mogućnost zaplene na administrativnim prelazima.

„Mi sa KM tablicama nismo mogli da vozimo južno od Ibra, a sada nećemo moći ni na severu. Postavlja se pitanje šta da uradimo sa svojim automobilima“, rekao je Biševac.

U Zubinom Potoku sinoć su zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka (RKS), čiji su vlasnici Srbi.

Šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, saopštio je da su automobili zapaljeni samo zato što su na njima bile RKS registarske oznake.

Srpski pokret Dveri je saopštio da Srbi sa severa Kosova ovih dana masovno vrše preregistraciju svojih vozila sa tablica КM, na tablice RКS.

Dveri su navele da su Srbi „suočeni sa ultimatumom Prištine“ da će im nakon 31. marta 2023. biti oduzimana vozila.

„Prostorije Auto-moto saveza Srbije (AMSS) su zatrpane vozilima i zahtevima za preregistraciju. Postavlja se pitanje, ko je AMSS-u dozvolio ili naložio da u ime prištinskih vlasti realizuje ovu nečasnu rabotu? Posle ovog primera, nameće se pitanje na kakva će sve poniženja Aleksandar Vučić i SNS izložiti Srbe i srpsku državu u danima koji dolaze na КiM, ali i šire“, rekli su iz pokreta.

Uz angažovanje zapadnih zemalja, Kosovo i Srbija su se krajem novembra prošle godine dogovorili se do 31. marta obustavi proces obavezne preregistracije. S druge strane, Srbija se složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

U međuvremenu, Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom je omogućeno produženje registracije motornim vozilima sa srpskim oznakama gradova s Kosova i Metohije. Međutim, kosovske vlasti ne priznaju odluke proistekle iz te uredbe.