Biševac: Srbija će lakše prihvatiti plan za Kosovo nego što će se odreći Putina

Vesti 31. jan 202309:17 184 komentara

Novinarka lista "Danas" Safeta Biševac izjavila je u Novom danu TV N1 da bi za Srbiju idealna pozicija bila da načelno prihvati francusko-nemački plan za Kosovo, a da ga kosovski premijer Aljbin Kurti odbije, jer bi Srbija onda bila "good guy" (dobar momak). Dodala je, međutim, da bi čak i ukoliko Beograd prihvati tu ponudu, za članstvo u EU bilo neophodno da Srbija uvede sankcije Rusiji što bi, prema njenoj oceni, ovdašnja javnost teže prihvatila nego dogovor sa Prištinom.

Biševac je rekla kako ima osećaj da se tolika buka diže oko pregovora Beograda i Prištine da mora do nečega da dođe, odnosno da dve strane moraju nešto da potpišu.

POVEZANE VESTI:

„A šta, videćemo. Meni je zanimljivo i neobično da deluje da je Srbija kooperativnija i u boljem položaju od Prištine, tj. Aljbina Kurtija, koji zaista pokazuje neverovatan nivo tvrdoglavosti (…) Meni se čini da je za Srbiju idealna pozicija da načelno prihvati ponudu, a Aljbin Kurti to odbije, jer bi Srbija onda bila ‘good guy’ (dobar momak)“, ocenila je.

Biševac je ukazala da je Kurti svoju kampanju bazirao na narativu protiv Zajednice srpskih opština i da je teško da bi on mogao da je „proguta“ onakvu kakva je planirana juče objavljenim nacrtom statuta koji je izradila Fondacija Fridrih Ebert.

Podsetila je i da je Kurti već jednom izgubio premijersku funkciju zbog svoje neposlušnosti prema Sjedinjenim Državama, ali je istakla i da za razliku od Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, aktuelni kosovski premijer ne nosi „prtljag“ kojim bi međunarodna zajednica mogla da ga ucenjuje.

Desnica se bolje organizovala, proevropska opozicija u zapećku

Kada je o Srbiji reč, Biševac je uverena da će predsednik Aleksandar Vučić, pre svega svom biračkom telu, uspeti da „proda“ priču kako je francusko-nemački plan u interesu Srbije i Srba na Kosovu, ali da mu to neće biti lako.

„Očekujem da Vučić bude Vučić, on će (na sednici parlamenta o Kosovu) napadati sve, kritikovati, pljuvati, kukati nad svojom teškom sudbinom i žrtvovanjem za Srbiju, ali čini mi se da će po prvi put biti suočen sa ozbiljnijim napadom desnice. Ali on još uvek ima takvu poziciju da može da sve da ishendluje (…) Verujem da će mu većina poverovati i da će većina to prihvatiti“, kazala je novinarka „Danasa“.

Biševac je dodala i kako je desnica pokazala da ume bolje da se organizuje od onihh stranaka koje su njoj simpatičnije.

„Pokazatelj beznađa je da mi danas na političkoj sceni kao najveće faktore imamo, naravno, neprikosnovenog predsednika i s druge strane ekstremnu desnicu. Proevropske stranke su potpuno u zapećku. Sutra će biti dilema biti da li si za Vučića ili Milicu Zavetnicu“, rekla je Biševac i dodala kako je saglasna sa Boškom Jakšićem da proevropska opozcija ne bi trebalo da ruši Vučića na pitanju Kosova, ali smatra da bi trebalo da ukaže koje je propuste pravio u toku pregovora.

„Jer ko god da dođe na vlast, a i Vučić će jednog dana pasti, ostaće to pitanje nekim drugim generacijama da ga rešavaju. Ne treba da ga prozivaju što će prihvatiti francusko-nemački plan, ali treba jasno da mu stave do znanja koje su njegove (Vučićeve) greške. On sam odlučuje o svemu, i onda bi odjednom da deli odgovornost“, rekla je Biševac.

Posle Kosova, na dnevnom redu sankcije Rusiji

Istakla je i da će za Srbiju, ukoliko odbije evropski plan za Kosovo, to značiti i formalni prekid evropskih integraija i priliva investicija sa Zapada. Ipak, da bi se vrata EU u potpunosti otvorila za Srbiju, uverena je Biševac, Beograd bi morao da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.

„Meni se čini da je to drugo veći problem, čini mi se da bi radije u Srbiji prihvatili plan za Kosovo nego što bi se odrekli svoje ljubavi prema Putinu“, ocenila je Biševac.

Podsetila je i da je EU u jednom trenutku insistirala na uvođenju sankcija Moskvi, ali onda je odjednom na to „zaboravila“ i počela da priča o Kosovu.

„Očigledno je da balansiraju, i da očekuju da ođe do nekog dogovora oko Kosova, ali onda će i odnosi s Rusijom doći na dnevni red“, zaključila je Biševac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare