Bisljimi: Kurtiju dat rok da odgovori na predlog Makrona i Šolca

Vesti 14. okt 202220:48 10 komentara
Armend Nimani/AFP

Savetnici za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji su 9. septembra došli u Prištinu, a potom nastavili za Beograd, sa predlozima za Kosovo i Srbiju, sa sobom su doneli i rok do kada Kurti mora da da odgovor, prenosi KoSSev pisanje prištinske Gazete Ekspres.

O predlozima Nemačke i Francuske se već nekoliko nedelja raspravlja u Beogradu i Prištini, podseća KoSSev.

Kosovska strana je prvobitno bila rezervisana kada su u pitanju napisi u medijima koji su govorili da „non pejper“ koji su doneli Nemci i Francuzi sadrži elemente sporazuma koji će biti postignut sledeće godine, a koji ne bi odmah podrazumevao priznavanje Srbije, ali koji bi obezbedio priznanje pet zemalja članica.

POVEZANE VESTI:

U međuvremenu, Vučić je, govoreći o pismu koje je odbio da prihvati i koje je samo pročitao, rekao da je od Srbije traženo da dozvoli ulazak Kosova u UN. Međutim, na Kosovu je to naširoko odbačeno, uz navode da je to Vučićeva propaganda.

Na Kosovu su malo više otvorili ovu temu prošle nedelje. U početku je postojanje nemačko-francuskog predloga priznala Donika Gervala, a potom i premijer Kurti.

Kurti je u ponedeljak u Gnjilanu rekao da ideje kruže. Prema njegovim rečima, ne samo u Parizu i Berlinu, već i u Vašingtonu, Briselu, Rimu, Prištini i Beogradu.

„Razgovara se o različitim modelima, ali nema ničeg konačnog, a još manje odlučujućeg, da bi se moglo reći da je ovo francusko-nemački predlog“, rekao je Kurti u ponedeljak u Gnjilanu.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je, govoreći sinoć u intervjuu za ATV, rekao da je Kurti taj koji treba da odgovori na francusko-nemački predlog.

„Ono što je izašlo u javnost nema veze sa internim diskusijama. Verujem da je dokument koji je procurio u javnost spisak želja sastavljen, možda u Srbiji, ali da nije ono što je kod gospodina Kurtija ili kod gospodina Vučića, za ono vreme koliko, ja verujem da je isto predstavljeno kod obe strane, ne znamo šta je predstavljeno godspodinu Vučiću. Ono što je izjavio Vučić nije tačno“, dodao je Bisljimi.

Dalje, Bisljimi je ukazao na to da su dva savetnika ostavila rok za odgovor, ali nije naveo koliko vremena ima premijer i da li je odgovor poslat.

„Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada bude zatraženo da pošalje odgovor. Postoji rok, mora da se pošalje“, rekao je Bisljimi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare