Bisljimi: Vučić u Briselu govori da shvata da treba da prizna Kosovo

Vesti 22. okt 202210:52 119 komentara
Besnik Bisljimi
N1

Šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da je priznanje bitno, ali da napredak Kosova ne zavisi samo od njega, navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na privatnim sastancima u Briselu kaže da shvata da treba da prizna Kosovo, ali da je potrebno vreme.

Pročitajte još:

„Vučić na privatnim sastancima kaže pred službenicima u Briselu da on shvata da treba da prizna Kosovo, ali treba da se pripremi teren u Srbiji, treba vremena, a posle u javnosti kaže da nikada neće priznati“, rekao je Bisljimi za RTK, preneo je Kossev.

On je dodao da je Kosovo vodilo računa o tome da dokaže u Briselu da „napredak Kosova ne zavisi od samog priznanja“.

„Priznanje za nas jeste bitno, doprinosi miru, ali Kosovo može da se razvija i bez priznanja. Ustvari, mi smo dokumentovali tokom poslednjih 18 meseci da u ovom slučaju priznanje i normalizacija više doprinose Srbiji nego Kosovu“, istakao je Bisljimi.

Tvrdi da se Kosovo „već demokratizovalo“, ima „najveći ekonomski rast ikada“, napredak u vladavini prava.

„To ne može da se kaže i za Srbiju. Dakle, ukoliko recipročno priznanje vidimo kao taoca, onda je Srbija više od Kosova talac ovog uzajamnog priznanja“, poručio je Bisljimi.

Govoreći o francusko-nemačkoj inicijativi, Bisljimi je naveo da se njome pokušava pronaći „prelazno rešenje pre konačnog rešenja sa uzajamnim priznanjem u centru“ i da je broj osoba koje imaju pristup informacijama „jako ograničen“.

„Mislim da se to podudara sa idejom konstruktivnosti dijaloga koji ne sme biti ugrožen obelodanjivanjem detalja, što u ovoj fazi može samo da šteti. Ali ono što je transparentno jeste da postoji jedan predlog, jeste nešto čime se strane bave i o čemu ćemo u dogledno vreme obavestiti pisano ili na nekom narednom sastanku“, kazao je Bisljimi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare