Bivša načelnica „Fronta“: Napravila sam propust, ali nisam nikoga ugrozila

Vesti 04. feb 202113:53 > 15:4240 komentara
Snežana Rakić
Izvor: N1

Bivša načelnica porodilišta "Narodni front" u Beogradu Snežana Rakić, povodom svoje smene sa te pozicije, za N1 kaže da je napravila propust jer je u bolnicu došla tokom izolacije da uradi test na koronu, a ne da radi, i da je ovaj slučaj samo izgovor da bi je smenili. "Direktor bolnice mi je rekao da on to mora da uradi po nalogu i pritisku koji na njega vrše iz najviših organa države i Ministarstva zdravlja, i da taj pritisak postoji već dve godine, otkad sam podržala Pokret '1 od 5 miliona'", kazala je.

Rakić je smenjena i privremeno udaljena s posla jer je protiv nje pokrenut disciplinski postupak pošto je imala koronu, a došla je na posao i time ugrozila zdravlje kolega, pacijenata i beba, navode u toj bolnici. U izjavi za N1 Rakić kaže da je u bolnicu došla da uradi test na koronu a da je ovaj slučaj samo izgovor da bi je smenili.

„Mene na neki način terete što sam napustila karantin i došla u bolnicu da uradim test, koji je stigao da je pozitivan. Taj test koji je meni izdat ima problematične podatke, netačnu godinu rođenja, matični broj, ali to nije bitno… Da li je bio tačan ili nije, ja sam se vratila u izolaciju posle toga“, priča Rakić u emisiji N1 Studio Live.

POVEZANE VESTI

Kako je rekla, nije imala nikakve simptome bolesti.

„Ni temperaturu, ništa, niti sam ikoga ugrozila, niko se nije razboleo. Na žalost, test može da bude neprecizan, znate da je SZO izdala saopštenje da je 35 posto slučajeva da je on bio irelevantan. I to je bio razlog za disciplinski postupak. Ako sam narušila karantin, taj postupak je nešto što je razumljivo, ja sam bila direktor bolnice i to je stvar koja je prihvatljiva potpuno“, kaže Rakić.

Na pitanje zašto se testirala u „Frontu“, a ne u kovid ambilanti, priznaje da je napravila propust.

„Testirala sam se u bolnici, zato što mi testiramo pacijente, bilo mi je jednostavnije, ja nisam imala nikav simptome, a platila sam test, da se razumemo. Test je poslat u laboratoriju ‘Vatreno oko’ i vraćen je kakav je vraćen“, dodala je.

Kaže da je trebalo da ide u kovid ambulantu da uradi test i da je tu napravila previd.

„Ali sam taj dan uglavnom sedela u svojoj kancelariji, znajući za celu priču, to je ustvari moj najveći greh“, rekla je Rakić.

Kada joj je istekao period izolacije, pozvali su je da dođe na posao i rekli da će biti sproveden disciplinski postupak.

„I da moram da budem smenjena sa mesta nacelnika. Direktor bolnice mi je rekao da on to mora da uradi po nalogu i pritisku koji na njega vrše iz najviših organa države i Ministarstva zdravlja, i da taj pritisak postoji već dve godine, otkad sam podržala Pokret ‘1 od 5 miliona'“, kazala je.

Ali, tada, naglašava, Pokret 1 od 5 miliona nije bio politička organizacija, već mu je ona dala svoju podršku kao profesior studentima.

Prema njenim rečima, direktor bolnice joj je još i rekao da od tada postoji pritisak da se ona smeni, ali da ju je on branio.

„Ja i ako sam napravila prekršaj, ja to ne negiram, ali ovaj deo priče, da je zbog Pokreta 1 od 5 miliona, što sam se potpisala, taj deo priče ne stoji. Neko ko sedi na čelu jedne ovakve ustanove, to ne treba da radi“, kazala je Rakić.

Sagovornica N1 kaže i da se ona vratila na posao, ali samo kao doktor.

„Ja sam se vratila na posao, ali na Odeljenju ultrazvuka kao običan doktor. Ono što ja hoću ovde jeste da branim svoju struku, ono što sam uradila za ovu bolnicu 30 godina“, naglasila je.

Na pitanje da li bi ona isto postupila da je na mestu direktora bolnice, kaže: „Ja bih pokrenula disciplinski postupak, on bi bio kažnje, kao ja što sam sedam dana udaljena s pola, bez materijane naknade, ali nikada stručni kvalitet svojih kolega ne bih dovodila u pitanje, da ih srozavate s mesta načelnika na mesto običnog doktora, ja to nikada ne bih uradila, i nikad nisam uradila“.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar