Bivša rektorka: Ne politizovati Univerzitet

Vesti 18. sep 202321:43 3 komentara
N1

Za univerzitete je najopasnije da se njima manipuliše političke svrhe, jer je to pogubno i pokazuje nepoštovanje prema instituciji, a naš zadatak je da obezbedimo da pojednici budu društveno angažovani, a da univerzitet ne bude iskorišćen u političke svrhe, rekla je bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Na univerzitetu nema bavljenja politikom, bavimo se stručnim pitanjima, ali svaki pojedinac ima obavezu i pravo da se bavi politikom. Ono što je problem kod osoba koje su na upravnim mestima na univerzitetima je što javnost ne razdvaja kada ta govore kao privatna lica, a kada u sklopu svoje funkcije, rekla je Popović televiziji Insajder.

To što postoji utisak u javnosti da profesori sve manje govore, dodala je, nije zbog toga što oni nemaju mišljenje, već se u društvu može primetiti gubitak tolerancije za disonantna mišljenja.

Mislim da su se profesori povukli svesno, zato što mišljenja koja nisu u saglasju sa opštom pričom često vode do defamacije ličnosti, koja kreće od blaćenja u sredstvima javnog informisanja, do mnogo gorih stvari, kazala je Popović.

Kada je reč o tome koliko se u Srbiji ceni mišljenje najobrazovanijih, Popović smatra da se danas mnogi rukovode interesima, a ne nužno onim što struka kaže.

To često dovodi do odluka i rešenja koja nisu optimalna, ali moramo da snosimo posledica tih odluka. Verujem da bismo brže napredovali da se struka uvažava, a ovako svi procesi traju mnogo duže nego što bi moralo da bude, objašnjava Popović.

Govoreći o aktivnostima studenata u društvenim promenama, ona ukazuje da studenti danas žive drugačije nego pre.

Studenti su osiromašeni i većina mora da radi dok studira. Potpuno su zaokupljeni time kako da završe studije i obezbede egzistenciju, što ih čini malo ranjivim da krenu u društveni aganžman, jer to može da ugorzi druge aspekte njihovog života, rekla je Popović i dodala da za to ne može da ih krivi.

Prema njenim rečima, rukovodeće strukturte treba da odrede šta su prioriteti.

Zato mislim da je uloga dekana, profesora i svih članova akademske zajednice da pokazuju studentima ono što bi bio ispravan način, ali posebnu odgovornost imaju da sačuvaju integritet, što važi za sve institucije, kazala je Popović.

Pogledajte još: