Bivša supruga Dragoslava Bokana na čelu Ambasade Srbije u Rimu

Vesti 24. feb 202311:30 komentara
Ambasada Republike Srbije u Italiji

Otpravnica poslova Ambasade Srbije u Rimu Tatjana Garčević, inače bivša supruga kontroverznog reditelja Dragoslava Bokana, našla se na dužnosti šefa stalne diplomatske misije Republike Srbije u Italiji nakon šest i po godina službovanja u toj ambasadi. Dosadašnji ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić opozvan je ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, donetim 25. januara ove godine.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova kao predstavnik Srbije u Rimu navedena je Tatjana Garčević, dok se na internet prezentaciji Ambasade Srbije u glavnom gradu Italije kao ambasador i dalje vodi Aleksić, koji se na toj dužnosti nalazio od 4. oktobra 2017. godine.

Povezane vesti:

U Zakonu o spoljnim poslovima propisano je da „u odsustvu ambasadora, dužnost šefa stalne diplomatske misije privremeno obavlja otpravnik poslova koga odredi ambasador iz redova diplomata, a u slučaju kada je ambasador opozvan ili sprečen da vrši dužnost imenovanje otpravnika poslova vrši ministar“.

Tatjana Garčević, koja je do razvoda nosila i prezime Bokan, bila je zaposlena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka od 2001. do 2007. godine, kada je postavljena na dužnost pomoćnika ministra za dijasporu u drugoj vladi Vojislava Koštunice. Sa te funkcije razrešena je u julu 2008. godine, nakon što je izabrana vlada koju je predvodio Mirko Cvetković.

Naredne četiri godine provela je na mestu savetnika u Ministarstvu za dijasporu, gde ju je zatekao i dolazak na vlast Srpske napredne stranke 2012. godine, ali je na toj poziciji ostala do sredine 2014. godine.

Printscreen/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Zasluge za ulazak Tatjane Garčević u diplomatske vode 2013. godine pojedini mediji pripisivali su njenom navodnom prijateljstvu sa Zoranom Vlatković, aktuelnom ambasadorkom Srbije u Sloveniji i bivšom savetnicom za spoljnu politiku tadašnjog premijera Ivice Dačića.

Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije završila je 2014. godine, a dve godine kasnije kao ministar savetnik obrela se u Ambasadi Srbije u Rimu.

Dragoslav Bokan
printscreen/TV Pink

Tatjanin bivši suprug Dragoslav Bokan za sebe kaže da je „reditelj, pisac, filosof, istoričar umetnosti, kulturolog, kreativni direktor, urednik, stručnjak za marketing, konsultant, polihistor, polemičar i komandant“. Početkom devedesetih godina bio je među osnivačima paravojne formacije „Beli orlovi“ koja je ratovala na području Bosne i Hercegovine, a 1992. godine bio je kandidat na izborima za predsednika Srbije.

Kao čest gost prorežimskih medija nije se libio da na najgrublji način vređa predstavnike opozicije. To je na svojoj koži najbolje osetila potpresednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koju je Bokan u izjavi za TV Pink uvredio na nacionalnoj osnovi i proglasio je za nacionalnog neprijatelja.

„Potreban je odgovor, ne samo to ‘oni su grozni, oni su ovakvi, onakvi…’ Jesu, ali to nije tema. Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kada je bila mlada devojka i studirala šta? Rumunski jezik! Iz rumunske porodice! Rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neptrijatelj, ne samo ideološki i politički“, rekao je Bokan u novembru 2021. godine.