Bivši ambasador Srbije: Govor Vučića u UN pravovremen i razumljiv

Vesti 22. sep 202213:00 34 komentara
N1

U slučaju Ukrajine prvi put se u Evropi našla situacija koja ima velike analogije sa Srbijom i Kosovom, a govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama je pravovremen, kaže Dragan Bisenić, bivši ambasador Srbije u Egiptu i dugogodišnji spoljnopolitički novinar i publicista.

Pročitajte još:

“Teško je uopšte reći da li je za sve ove godine međunarodna zajednica uspela da nađe uspešan odgovor na pitanje o karakteru njenog angažovanja na području bivše Juglsavije, a zatim u Srbiji, pre svega zato što nismo u Evropi imali situaciju ili konflikt koji bi 60-70 odsto bio sličan našem sukobu”, rekao je Bisenić u emisiji Studio Live na N1.

Ceo sistem UN pošao je od toga da je teritorijalni integritet država nastailh nakon Drugog svetskog rata nepovrediv, a padom berlinskog zida ta pitanja su relativizovana, rekao je on, dodajući da se jedino u Jugoslaviji postavilo pitanje da li su unutrašnje granice pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili administrativnog ustrojstva države.

Do danas ni diplomatija ni eksperti ni UN nisu našle adekvatan odgovor, kaže bivši ambasador.

“U tom smislu, govor predsednika Vučića jeste na neki način pravovremen i razumljiv, i zaista, pravo je mesto gde bi o tome moglo da se razgovara”, rekao je Bisenić.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, rekao je da je sporazumima Minsk 1 i 2 trebalo obezbediti autonomiju za istok zemlje, ali to nije postignuto za osam godina, iz čega se razvila današnja situacija “da razmišljamo hoće li biti nuklearnog sukoba”.

Ako mislite da možete da napravite svetski poredsak tako što ćete da naglasate najmnogoljudniju i najprostraniju zemlju sveta, to je dosta naivno razmišljanje, rekao je Bisenić, govoreći o Kini, odnosno Rusiji.

“Rešenje može da se traži jedino onako kako se i do sada nalazilo – dijalogom u kom će se bez predrasuda uvažavati mišljenja svih koji sede za stolom, koji su članovi UN”, kazao je on.

Na pitanje da li je Putin zaista spreman da upotrebi nuklearno oružje, kaže da je u ovom trenutku teško reći bilo šta sa izvesnošću o tome šta sledi, ali da po opštem tonu Putinovog izlaganja možemo da shvatimo da je on odlučan u tome da Rusija postigne svoje ciljeve u Ukrajini i izađe kao pobednik.

“Da li će uopšte moći sve to da dostigne i sprovede, to je posebno pitanje. Lako je reći da treba mobilisati 300.000 ljudi, ali treba to sprovesti”, rekao je Bisenić uz ocenu da Rusija od 1945. nije bila u takvom ratu.

Dodaje i da cifra od 300.000 ljudi možda nije konačna, jer se već sada čuju brojne analize i glasovi u Rusiji da konačna cifra mora da bude milion ljudi.

“Ako se to ikada desi, kako će oni da se obuče, obuku, pošalju i kako će biti izvučeni iz normalnog, civilnog života – to je sve za nas nepoznato i to je nova situacija i za samu Rusiju”, rekao je.

Upitan da li je u tom slučaju moguće da se NATO direktnije uključi u rat, ocenio je da će ta alijansa slediti stav SAD da neće ratovati zbog Ukrajine.

“Ne mislim da će NATO da se direktno konfrontira sa Rusijom na bilo koji način”, kazao je on.

Dodao je da u Rusiji sigurno postoje oni koji će biti nezadovoljni mobilizacijom, međutim Rusija je i 2011. godine, kada su protesti bili mnogo masovniji, uspela da ih suzbije i onemogući raznim merama.

“Ja u ovom trenutku teško mogu da pretpostavim da će ta vrsta protesta imati neku izrazitu masovnost, ali u svakom slučaju to je nova situacija za Rusiju i građane Rusije”, rekao je Bisenić.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare