Bivši ambasadori u SAD: Srbija je na raskrsnici jer to njena vlast želi

Vesti 24. maj 202210:47 > 10:54 95 komentara
N1

Nekadašnji ambasadori SR Jugoslavije i Srbije u SAD Milan St. Protić i Ivan Vujačić kažu da je Srbija trenutno na raskrsnici kada se radi o spoljnoj politici i usklađivanju sa Zapadom povodom sankcija Rusiji jer vlast tako hoće. Protić ukazuje da "Srbija plaća skupu cenu pogrešne politike koja je ustanovljena mnogo davno - da postoji treći put i da Titova politika nesvrstanosti Srbiji može da donese neku dobrobit". Vujačić upozorava da ovakvim neopredeljivanjem rizikujemo da EU suspenduje do daljeg našu kandidaturu za članstvo, "i onda ćemo videti cenu toga".

„Mi smo na raskrsnici jer oni to hoće, i prolaziće tu automobili koji će ići u bolju budućnost, a mi ćemo ostati da im mašemo“, navodi St. Protić u Novom danu na TV N1, dok Vujačić upitan da li Srbija može dugoročno da bude na raskrsnici kaže da sve može, samo što postoji cena za sve.

Povezane vesti

On podseća da se Srbija kao zemlja opredelila da ide putem evropskih integracija, „to je jedina naša adresa“.

„Sve te priče o trećem putu su nastavak jugoslovenske priče nesvrstanih“, smatra Vujačić.

St. Protić se slaže i dodaje da smo se kao narod još od Karađorđeve bune opredelili za Evropu, a onda smo u titoizmu krenuli da vrludamo i stalno imamo te recidive nesvrstanosti, te nas sad i jedna i druga strana, „jer se ne zna kome mi pripadamo, visimo u vazduhu, pritiskaju“.

„Sad se vidi kad naiđu velike krize, zemlje koje vode takvu politiku ostanu same“, ocenjuje St. Protić i dodaje da je Srbija ranije pristupila nekoj organizaciji, poput EU, sada bi bila zaštićenija od onih koji nisu u njoj.

Dodaje da je upravo motiv za Švedsku i Finsku da izađu iz svoje neutralnosti i podnesu zahtev za članstvo u NATO bio to – da budu zaštićeni.

„Mi smo opkoljeni sa NATO, on je na svim našim granicama, tako da mi hteli-ne hteli smo sa njim suočeni i danas kao i u prošlosti. Za jednu malu zemlju nije pametno da vam NATO bude na granici, a da vi sa njim nemate dovoljno utemeljene odnose“, ukazuje St. Protić.

Navodi i da „istorijski gledano, kad god dolazi do ratnih sukoba svet se deli, tu nema mesta, osim u izuzetnim slučajevima, za neopredeljene“.

„Srbija nema taj potencijal koji je nekada imala, ovo je za sad lokalni sukob po teritoriji (rat u Ukrajini), ali očigledno ima globalne implikacije“, kaže on.

Nema više neutralnih

„Pošto smo mi evropska zemlja, a cela se Evropa opredelila, čak je i Švajcarska uvela sankcije Rusiji, nema više neutralnih. A da ne govorimo o tome da tu srpsku neutralnost, koju smo mi proklamovali, niko u svetu nije ozbiljno shvatio“, dodaje.

Vujačić upozorava da će i nemački kancelar Olaf Šolc, koji dolazi u posetu Beogradu 10. juna, tražiti od nas da se opredelimo, odnosno uvedemo sankcije Rusiji, kao i da ako i dalje nastavimo da odugovlačimo, rizikujemo da Brisel suspenduje do daljeg našu kandidaturu za članstvo u EU.

Dodaje da pretpostavlja da Vučić kupuje vreme, jer sad ističe ugovor o gasu koji Srbija ima sa Rusijom, te se predsednik nada da će dobiti povoljniji ugovor, i da će onda videti šta će, odnosno gledaće da uvede relativno simboličke sankcije, da ne bi izazvao reakciju druge strane.

St. Protić ukazuje da je „jedina šansa za suludi režim u Moskvi – nejedinstvo Evrope“.

„To jedinstvo postići nije tako lako, moglo bi čak da se kaže da nikad nije ni postignuto do kraja. Uvek se nađe neki (premijer Mađarske Viktor) Orban i vi vidite da Evropa nema mehanizma da obuzda jednog svog člana. To je ono na šta je Putin igrao od prvog dana – da će njegovi postupci da izazovu raskol u Evropi i da će kroz te pukotine da ostvari ono što je namerio, ako uopšte zna šta je to“, poručuje on.

Dodaje i da može da se kaže da je „Zapad veoma zainteresovan da se obuzda ruski činilac na Balkanu, a on uglavnom deluje na teritorijama na kojima žive Srbi“.

Vujačić navodi da ovde odavno postoji rusofilstvo, ali napumpano kroz medije.

Vujačić: Od Putina smo napravili rok zvezdu

„Mi smo od Putina napravili rok zvezdu, napravljen je kult Rusije kao jedinog spasioca Srbije, a to naravno nema mnogo veze sa istorijom u poslednjih 100 godina, a istovremeno je vođena antizapadna propaganda, što je vezano delimično za Kosovo i bombardovanje (SR Jugoslavije 1999)“, ocenjuje Vujačić.

St. Protić dodaje da „neznanje ubi ovu zemlju, i kad vlada neznanje u najvećem delu naroda onda je vrlo lako, kroz medije i propagandu, usaditi ljudima u mozgove ono što nikakve veze sa istinom nema“.

„Mi smo kao narod gubitnici poslednjih 30 godina, štagod smo pokušali nismo ostvarili“, poručuje on.

Kaže da će biti „prilično iznenađen ukoliko se ova vlast odluči da uvede sankcije Rusiji, oni za to nemaju ni hrabrosti ni svesti, nisu dorasli ni manje dramatičnoj situaciji nego što je ova danas“.