Bivši član Srpske liste: Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli biti smešni

Vesti 13. avg 202221:24 19 komentara
N1

Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svećlje "da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce" naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u kosovskoj vladi. Tokom četvrtka 11. avgusta stizala na adrese medija su stizala brojna saopštenja i reakcije, a dve gradonačelnice su poslale isto saopštenje, preneo je Kossev pisanje RTV Kim. Bivši član Sprske liste Branimir Stojanović kaže da njeni funkcioneri šalju saopštenja i izbegavaju novinare, jer bi odgovori mogli da budu smešni.

Pročitajte još:

Svih deset gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom u četvrtak su se, kao po „partijskoj naredbi“, oglašavali saopštenjima i osuđivali izjavu Dželjalja Svećlje.

U nameri da to što učine i pruže podršku potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koga je Svećlja okarakterisao kao kriminalca koga podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dve gradonačelnice – Ljiljana Šubarić i Katarina Ristić Ilić – su poslale identično saopštenje. Posle objavljivanja te činjenice u medijima i na društvenim mrežama, ali i mnogobrojnih reakcija, usledila je ispravka koju je na adrese redakcija uputila gradonačelnica Raniluga Katarina Ristić Ilić, uz izvinjenje naglasivši da se radi o „tehničkoj grešci“.

Ustaljena je praksa da srpski predstavnici u kosovskim institucijama, kako bi se obratilli javnosti, šalju isključivo saopštenja za štampu, izbegavajući direktan kontakt sa medijima.

Branimir Stojanović, bivši zamenik kosovskog premijera i nekadašnji član Srpske liste kaže za RTV Kim da aktuelni srpski politički predstavnici na Kosovu samo „glume srpske predstavnike“. Oni, kako ističe, izbegavaju da direktno odgovaraju na pitanja novinara „jer bi mogli da kažu nešto što ne bi imalo smisla“, što bi, kako veruje, moglo da ugrozi njihovu poziciju.

„Zato ti ljudi beže od novinara, beže od pitanja, jer bi odgovori, a to smo i videli, mogli da budu vrlo često i smešni i nasumični. Ta praksa da se beži od bilo kakvog odgovora na bilo koje pitanje, pa čak i na ovo, jeste nešto što nije od juče, ali nažalost doživljava neke metamorfoze i razvija se u obliku metastaze, tako da ta bolest simuliranja srpskih predstavnika dobija sve gori oblik“, kaže Branimir Stojanović.

Bivši ministar za rad u kosovskoj vladi i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić navodi da ne zna šta je svrha slanja saopštenja gradonačelnika i ministra Rakića.

„Neću reći šta je poenta, jer smo davno izgubili svaku poentu komunikacije. Predložio bih im, da kad prave takva saopštenja, na kraju imaju određen zaključak. Preporučio bih im da upotpune to saopštenje. Ja, osim šturog prepisivanja reči nekog drugog, ne vidim ništa što bi sa njihove pozicije gradonačelnika malih opština na Kosovu trebalo da donese neku dobit za njihove građane“, kaže Rašić u izjavi za RTV Kim.

I Rašić i Stojanović smatraju da deset gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, imaju ozbiljnijih poslova i problema za rešavanje od davanja podrške Milanu Radoičiću i slanja ovakvih saopštenja.

„Mene ovo apsolutno ne iznenađuje, ali me brine da se sva energija troši na to da se sačuva neka fotelja. Onda tu naroda nema. U takvoj situaciji narod koji shvata da oni koji bi morali da o njemu brinu, ili da se makar brinu za njegove vitalne interese to ne rade, pribegava onome što je naša surova realnost, a to je masovno iseljavanje, odlazak pre svega mladih ljudi. Jer kada shvatite da oni koji o vama odlučuju zapravo apsolutno ne razmišljaju o vama, onda tražite neko drugo mesto gde bi mogli da živite i da stvarate neku normalniju budućnost“, zaključuje Stojanović.

Nenad Rašić ironično zaključuje da se stiče utisak da je „slanje saopštenja za štampu najveći doprinos“ Srpske liste u proteklom periodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare