Bivši polaznici i saradnici „Petnice“ objavili pismo podrške žrtvama

Vesti 25. jun 202108:12 > 08:15 40 komentara
N1

Bivši polaznici i polaznice Istraživačke stanice Petnica, posle navoda o seksualnom nasilju koji su objavljeni u nedeljniku Vreme objavili su pismo podrške žrtvama. Oni istovremeno traže od uprave da se izvini žrtvama, sankcioniše odgovorne i preduzme korake kojima bi se u budućnosti sprečile slične situacije.

„Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica (IS Petnica), njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile“, navodi se u pismu dostavljenom N1.

povezane vesti

U njemu je izraženo i žaljenje što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi sigurnost i da zaštiti žrtve.

„Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove“, navode Petničari.

Dodaje se da je velika hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom i bilo kom drugom obliku uznemiravanja i nasilja. A kada se to desi, naša je odgovornost kao članova petničkog kolektiva, ali i članova ovog društva, da vas podržimo u deljenju iskustava, kao i da se postaramo da se ono što vam se dogodilo više ne ponovi, ističe se u pismu.

„Važno je istaći da je za nasilje isključivo kriv nasilnik, ali takođe treba jasno ukazati na ulogu onih koji su svojim nečinjenjem pomogli nasilniku, uprkos obavezi i odgovornosti da garantuju za bezbednost učesnica i učesnika. Činjenica da se nasilje najčešće ne dešava u mračnoj ulici, već u familijarnom okruženju, pojašnjava zbog čega je nasilje nekad teško osvestiti, a zatim mu se i suprotstaviti. Stoga je krucijalno da se zajednički bavimo preispitivanjem sopstvenih odgovornosti i prepoznavanja neadekvatnih ponašanja i neblagovremenih reagovanja kako bi zajednički prostori bili jednako bezbedni i prijatni za sve“, navode polazinici i saradnici stanice.

Ističe se i da je brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj.

„Kako bismo očuvali takav prostor kritičkog mišljenja i budućim generacijama, potrebno je da Uprava IS Petnica odgovorno istupi i:

– ponudi javno izvinjenje svim žrtvama,
– sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja,
– osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te
– obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, pružaju im adekvatnu pomoć i pokreću adekvatne interne procedure“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare