Bivši predsednik Opštine Zvečan osuđen na godinu dana zbog izjave o Račku

Vesti 19. okt 202214:18 > 16:196 komentara
Izvor: KoSSev

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine. Kazna će se izvršiti nakon pravosnažnosti ove presude.

Sudsko veće osnovnog suda u Prištini, posle glasanja, objavilo je presudu po kojoj je optuženi Ivan Todosijević kriv zato što je, dok je bio ministar i lokalni funkcioner, podstrekivao etničku mržnju i netrpeljivost, prenosi RTS.

Ivan Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda olučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Petković: Zabranjeno pravo na mišljenje i sloboda govora

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je sramnom, etnički i politički motivisanom presudom na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića pred Osnovnim sudom u Prištini Srbima na Kosovu zabranjeno pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja, saopšteno je iz Petkovićevog kabineta.

Petković je ocenio da je presudom Todosijeviću Priština uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu, dok iz Prištine svakodnevno stižu „poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima za koje po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje“.

On je istakao da Srbija zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na Kosovu.

Ukazao je da je upravo zbog nepoštovanja tog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje.

Selaković: Presudom za verbalni delikt presuđeno čitavom srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da je kosovsko pravosuđe pokušalo da presudom Ivanu Todosijeviću za verbalni delikt presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenosti da sačuva samopoštovanje.

„Čitav srpski narod svestan je da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO na Srbiju i dok je naše zemlje i srpskog naroda biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži“, navodi se u pisanoj izjavi Selakovića.

Ivan Todosijević je veliki Srbin, naglasio je on, a danas je svaki Srbin Ivan Todosijević.

„Srbima na Kosovu i Metohiji, pošto su im ograničena gotovo sva individualna i kolektivna prava, danas je i zvanično oduzeto i pravo na govor i mišljenje“, smatra Selaković.

Rekao je da je presuda na podmukao način izrečena danas, samo dan posle sednice Saveta bezbednosti UN, jer „političke kukavice u Prištini dobro znaju da je ona najčvršći argument protiv svih njihovih prenemaganja o demokratiji i građanskom društvu i neoboriv dokaz strahovlade na samoproglašenom Kosovu“.

„Za nas je i ova presuda i njihova lažna verzija istorije ništava i u skladu sa tim će se Srbija, uveren sam, ponašati i na političkom i na diplomatskom i na pravnom planu“, zaključio je Selaković.

Srpska lista: Nastavljen obračun i progon Srba na Kosovu

Srpska lista saopštila je da odbacuje protivzakonitu i etnički motivisanu presudu protiv Ivana Todosijevića kojom prištinsko pravosuđe nastavlja obračun i progon Srba na Kosovu sa jasnim ciljem zastrašivanja i proterivanja Srba.

„Očigledno je da u ponovljenom suđenju Priština nastoji da za Srbe u 21. veku uvede verbalni delikt i time proširi načine antisrpskog delovanja svojih institucija“, saopšteno je.

Istaknuto je da je paradoksalno „što se Srbi osuđuju zbog svog stava i mišljenja, a puštaju na slobodu oni koji su Srbe ubijali i proterivali“.

Srpska lista naglasila je da nikada nijedan albanski zvaničnik nije pozvan na odgovornost kada su pretili Srbima da će nestati sa Kosova ili da će od Srba „praviti kobasice“.

Komentari

Vaš komentar