Bivši sudija: Zakonski rok za dodelu pete frekvencije istekao 26. novembra

Vesti 05. dec 202209:46 7 komentara
REM, Regulatorno telo za elektronske medije
N1

Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević izjavio je da nije tačna izjava predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli pete nacionalne frekvencije nije predviđen i dodao da je taj rok istekao 26. novembra. Ivošević je za list Danas rekao da Zakon o elektronskim medijima predviđa da REM izdaje dozvole za pružanje televizijskih usluga u roku od 30 dana od podnošenja zahteva i dodao da nije tačna ni njena izjava da Zakon o opštem upravnom postupku ne predviđa rok.

Objasnio je da prema tom zakonu, upravna aktivnost obuhvata i pružanje usluga u javnom interesu, u čiji okvir po Zakonu o javnom informisanju i medijima spada i medijska sfera.

Povezane vesti

„Zato se rok od 30 dana za odlučivanje u upravnim stvarima iz člana 145. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku shodno primenjuje i na izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga u nacionalnom kapacitetu“, kazao je Ivošević.

On je istakao i da je rok za odlučivanje od 30 dana predviđen i samim konkursom za dodelu nacionalnih frekvencija, naglašavajući da to obavezuje REM.

Ivošević je kazao da se iz svega toga može zaključiti da REM u tom slučaju „nije postupio u skladu sa javnim ovlašćenjima Zakona o elektronskim medijima koji se odnose na delotvorno sprovođenje propisa o pružanju medijskih usluga, očuvanju i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, zaštitu interesa javnosti i korisnika medijskih usluga na način primeren standardima demokratskog društva.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je ranije za agenciju Beta da po Zakonu o upravnom postupku ne postoji rok za rešavanje predmeta o dodeli pete dozvole za televizijsku frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću, uz ocenu da REM nije probio rokove konkursa.

Savet REM-a je 10. avgusta raspisao javni konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, na koji su se prijavile televizije Nova S, Kopernikus, Kurir i BK.

Na prethodnom konkursu, dozvole za frekvencije s nacionalnom pokrivenošću na rok od osam godina dobile su televizije: Pink, Hepi, Prva i B92.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare