Bjelica (Zajedno): Osnovcima da budu dostupni digitalni udžbenici, ponuda novca je prevara

Vesti 18. apr 202413:54 2 komentara
Shutterstock/LeicherOliver

Koordinator tima stranke Zajedno za obrazovanje i autor školskih udžbenika Milan Bjelica izjavio je da osnovcima treba da budu dostupni besplatni digitalni udžbenici, a da je ponuda novca roditeljima "još jedna prevara i finansiranje odabranih izdavača".

Bjelica je rekao da je plan o podeli besplatnih kompleta udžbenika učenicima u Beogradu doživeo fijasko, a da najava o još jednoj dozi „helikopterskog novca“ u predizbornoj kampanji predstavlja prevaru roditelja kojima su prvo obećani udžbenici, a sada će dobiti vaučere na dvadeset hiljada dinara koji neće biti dostupni pre početka nove školske godine.

Tako će deca čiji roditelji nemaju novca, da u redovnoj proceduri nabave udžbenike morati da se snalaze i biće u podređenom položaju u odnosu na vršnjake iz imućnijih porodica.

Pročitajte još:

„Takođe, ‘besplatni’ udžbenici ponajmanje su besplatni. Vaučeri će Beograđanke i Beograđani platiti preko 30 miliona evra, a za taj iznos moglo bi se kupiti 10 novih tramvaja, doduše na fer i transparentnom tenderu. Sada je jasno da se svaki put kada lokalna samouprava ovako obezbeđuje ‘besplatne’ udžbenike, zapravo radi o masovnom pumpanju budžetskog novca odabranim izdavačima“, rekao je profesor.

Dodao je da stranka Zajedno nudi sistemsko rešenje i razrađen plan za besplatne udžbenike na državnom nivou.

„Država treba da putem nadležnog ministarstva hitno formira onlajn biblioteku besplatnih digitalnih udžbenika koji će u potpunosti pokrivati osnovno obrazovanje. Roditelji i učenici moći će da im slobodno pristupe, preuzmu ih i sačuvaju na mobilnim telefonima i računarima, moći će i da ih odštampaju i koriste za praćenje nastave. Izdavači će moći da tržištu ponude odštampane te ili neke druge udžbenike, a autorska prava bi se mogla regulisati putem nadoknade za svaki skinuti udžbenik ili jednokratnom isplatom autorima udžbenika“, predložio je Bjelica.

Dodao je da bi televizijski časovi koji su emitovani tokom korona-krize mogli biti javno dostupni preko sajta Ministarstva što bi bila velika pomoć učenicima koji su iz bilo kog razloga izostali s nastave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare