Blagojević: O kovid pasošima za građane Balkana EU još nema konkretne planove

Vesti 17. mar 202113:27 > 15:271 komentar
N1

Dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević kaže da EU još nema konkretne planove o dokumentima za putovanje građana zemalja Zapadnog Balkana u države članice EU i da će tu osnovno pitanje biti pouzdanosti onog ko izdaje sertifikate - koje zdravstvene vlasti i da li im se može verovati.

Blagojević je uoči odluke Evropske komisije da predloži uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznatog kao „kovid pasoš“, za N1 rekao da je procurio nacrt tog predloga i da će njime biti predviđeno da će zemlje članice svaka ponaosob imati pravo da u sertifikat uvrste i potvrde o vakcinisanju vakcinama koje nisu odobrene u EU.

To, kako je rekao Blagojević za N1, praktično znači da će se dozvoliti državama članicama da mogu da u sertifikat uvrste druge vakcine i da potvrda važi i za građane koji su se vakcinisali kineskom ili ruskom vakcinom.

povezane vesti

„To je izgleda stvar koja je dogovorena“, rekao je Blagojević i dodao da se inače očekuje i da Evropska agencija za lekove (EMA) odobri i rusku vakcinu.

Ovo pravilo, važiće, naravno samo za građane država članica EU, a za Zapadni Balkan će se, kao i za ostale zemlje u svetu tek odlučivati oko dokumenata potrebnih za ulazak u zemlje EU.

„Same vlade članice su obavezne da usaglase jedinstvenu vrtsu sertifikata i kad se lice pojavi s tim bi moralo da se prođe kroz ceo protstor šengenski pa i cele EU. Time se garantuje ono što je temelj EU – slobodan protok lica, robe, kapitala i usluga i time bi trebalo i da se pored bitke da se suzbije korona, pomogne i privredi EU, naročito turizmu“, kaže.

U EU dodaje, zasad nemaju konkretne planove za Zapadni Balkan i zvaničnici EU će sigurno zajedno sa SZO i organizacijom za međunarodni civilni vazdušni saobraćaj to razmotriti – kako utvrditi šta je prihvatljivo i može biti napravljena neka vrsta sertifikata za državljane koji dolaze u EU.

Tu je, naglašava, osnovno pitanje pouzdanosti ko izdaje sertifikate, koje zdravstvene vlasti i da li im se može verovati.

Nadležne institucije u EU kaže, imaju poverenja u rusku vakcinu i smatraju da je dobra vakcina, a kinesku smatraju dobrom iako ne misle da je ona po učinku ukupnom dostigla druge odobrene vakcine. Smatraju da je manje uspešna, ali da je sigurna, rekao je Blagojević.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar