Blic: Selaković opozvao ambasadora jer ga nije obavestio o pismu podrške LGBT

Vesti 19. maj 202115:13 40 komentara
Nikola Selaković
Tanjug / Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da Nikola Zurovac, ambasador Srbije u Poljskoj, bude hitno vraćen u našu zemlju. Zurovac je, kako saznaje Blic, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića.

Iako pismo samo po sebi nije problem – Srbija štaviše ima i gej premijerku – Zurovac o svemu tome nije obavestio ministra Selakovića, a srpska diplomatija je ostala potpuno nepripremljena za očekivano negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske.

Posledica svega: otkazana je ugovorena poseta Selakovića Poljskoj.

„Zurovac je potpisao pismo dan uoči posete Selakovića Poljskoj. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo. Zbog ovoga je otkazana poseta ministra spoljnih poslova Poljskoj koja je trebalo da bude realizovana danas i sutra“, navodi izvor “Blica”.

Selaković je naposletku doneo odluku o opozivu ambasadora Zurovca, a njegov povratak biće tema na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

Srbija se zbog ovog diplomatskog skandala našla u nezavidnoj poziciji, ocenjuje Blic. S jedne strane, spoljna politika Srbije umnogome zavisi od podrške zemalja istočnog bloka EU čiji ambasadori nisu dali podršku pismu, a koje su izrazito naklonjene ubrzanom putu Srbije ka Evropskoj uniji.

S druge strane, Srbija u poslednjih nekoliko godina radi na unapređenju položaja manjinske LGBT zajednice i, u tom smislu, na poboljšanju imidža naše zemlje u zapadnom svetu. Zato bi ostale članice EU ovaj potez srpske diplomatije mogle da ocene kao dvoličan, jer s jedne strane povlačimo ambasadora posle pisma podrške LGBT zajednici, dok s druge strane imamo premijerku koja je otvoreno gej, navodi Blic.

Prema najnovijim izveštajima relevantnih organizacija, stanje prava LGBT populacije u Poljskoj je najgore u poređenju sa svim zemljama Evropske unije.

Da bi se ubuduće izbegle ovakve diplomatske situacije, navodi izvor „Blica“, Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je diplomatsko-konzularnu mrežu da je „imperativ da sva diplomatsko-konzularna predstavništva obaveste Ministarstvo i zatraže saglasnost za eventualno pridruživanje, kosponzorisanje ili potpisivanje izjava, deklaracija, zajedničkih pisama i sličnih dokumenata koja imaju eksplicitne ili implicitne“ političke posledice.

Izvor „Blica“ ističe da je ovakav „podsetnik“ upućen iako je i sam Zurovac, prema važećim pravilima, bio u obavezi da zatraži saglasnost Ministarstva pre potpisivanja.

Komentari (40)

Vidi sve komentare