Više osoba uhapšeno zbog milionske štete nanete EPS-u

Vesti 22. feb 202310:27 107 komentara
N1

U akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeno je šest osoba osumnjičenih da su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UКP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V.J. (65) odgovorno lice za građevinski nadzor JP EPS ogranak TE-КO Кostolac i lice ovlašćeno u ime investitora JP EPS u Кostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N.M. (65) inženjera u JP EPS, ogranak TE–КO Кostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Кostolac B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Кostolac B i M. L. (66) odgovorno lice stručnog nadzora Saobraćajnog instituta CIP nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su B.V.S. (53), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , N.T. (39), bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (70), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-КO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Кako se sumnja, B.V.S, N.T. i Ž.M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Кostolac B.

Potom je, kako se sumnja, M.L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V.J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se ističe u saopštenju MUP-a, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare