Blinken prvo na Balkanu, pa ide u Izrael

Vesti 28. nov 202309:50 1 komentar
Tannjug / Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetiće ove sedmice Izrael, Zapadnu obalu i Ujedinjene Arapske Emirate, saopštio je Stejt department, dok Vašington ima za cilj da pojača pritisak za veću humanitarnu pomoć Gazi i pomogne da se osigura oslobađanje svih talaca koje je oteo Hamas, javlja Rojters.

Blinken će razgovarati o tome šta Vašington želi da vidi u Gazi ako Izrael bude u stanju da eliminiše Hamas, rekao je ranije zvaničnik Stejt departmenta. Blinken će takođe razgovarati o potrebi za nezavisnom palestinskom državom, kao i prisustvovati klimatskom samitu UN COP28 u Dubaiju, navodi Stejt department.

Blinken će, kako je saopšeno, od ponedeljka do subote posetiti Belgiju, Severnu Makedoniju, Izrael, Zapadnu obalu i UAE.

Posle učešća na samitu ministara spoljnih poslova zemalja NATO alijanse u Briselu, Blinken će sutra predvoditi američku delegaciju u Severnoj Makedoniji, u čijem glavnom gradu Skoplju će se sastati šefovi diplomatija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Jedna od sesija na sastanku ministara spoljnih poslova NATO je posvećena bezbednosti i demokratiji na Zapadnom Balkanu.

„Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, rekao je novinarima u Vašingtonu Džejms O’Brajen, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, javio je Glas Amerike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare