Bliže ili dalje rešenju ubistva Miše Ognjanovića, sporni razgovor o Hrkalović

Vesti 29. jan 202319:25 10 komentara

Na poslednjem ročištu u postupku koji se vodi protiv bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, kao dokazni materijal, pregledan je originalni snimak prisluškivanog razgovora koji je ubijeni advokat Dragoslav Miša Ognjanović vodio sa Dragoslavom Miloradovićem, kumom Luke Bojovića. Optužnica, između ostalog, Hrkalovićevu tereti da je naredila da se iz tog snimka iseče skoro 40 minuta razgovora u kom Ognjanović pominje njene veze sa kriminalcima i intimne detalje iz njenog privatnog života i da se takva verzija dostavi sudu i tužiocima.

Pre nego što je snimak prisluškivanog razgovora advokata Miše Ognjanovića poslat kome je trebalo, za njegovu sadržinu saznao je onaj ko ne bi smeo. Dakle, kao nosilac političke funkcije, tadašnja državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović. Zbog onog što se o njoj čuje u snimku, prema optužnici tražila je da se spornih 40 minuta iseče i uništi. Ipak originalni snimak je sačuvan. Pribavljen je u januaru 2021. od policijskog službenika, inače jednog od svedoka u postupku.
Okrivljena Hrkalovićeva nije želela posebno da komentariše emitovani snimak. Ročište je praktično završeno njenim rečima:

„Ovaj snimak vidim prvi put. Praksa u službi je da se intimni delovi koji nemaju veze sa nekim postupkom ne šalju sudu i tužilaštvu. Zahvalna sam službenicima ukoliko su tako učinili, mada sada vidim da je ceo snimak poslat“.

Povezane vesti

Kako bismo razjasnili enigmu da li je orginalni snimak dostavljen sudiji za prethodni postpak, kako okrivljena Hrkalović i odbrana u ovom postupku tvrde da jeste ili je dostavljena skraćena verzija, kako tužilaštvo tvrdi da je Hrkalovićeva tražila, a što su i dva svedoka iz MUP ranije tužiocu u svojim iskazima potvrdila, N1 je pitao Tuzilaštvo za organizovani kriminal. Svesni da pitamo da razjasne činjenice u živom predmetu, značaj pitanja smo detaljno obrazložili. Tužilaštvo nam odgovara:

„Sve okolnosti nastanka ovog diska i njegove sadržine su predmet činjeničnog stanja koje se optuženoj Dijani Hrkalović stavlja na teret optužnim aktom i u daljem postupku se jedino mogu raspravljati i dokazivati pred sudom“.

Osim pitanja Advokatske komore upućenih tužilaštvu da li je Ognjanović bio tajno praćen, pitanje je u vezi sa njegovim ubistvom u decembru na suđenju klanu Veljka Belivuka okrivljenom saradniku Srđanu Laliću postavio i advokat Goran Petronijević. Lalić je tada kratko odgovorio da se među članovima grupe spekulisalo da su Ognjanovića ubili Strahinja Stojanović, ubijen 2020. u eksploziji automobila na Novom Beogradu i brat ubijenog vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića.

„Lično sam mišljenja da se o ubistvu Miše Ognjanovića zna sve. Da je organima gonjenja praktično sve poznato, ali da se bira neki trenutak kad će možda da se pusti ta prijava i da eventualno neko bude priveden pravdi, ali mislim da je veliki problem i da se zbog toga odugovlači što pokušavaju da naprave neku selekciju“, smatra advokatica Zora Dobričanin Nikodinović.

Mediji, ali najviše provladini tabloidi, u ovom slučaju ciljali su na Hrkalović. Razlog – njena lična odmazda. Dragoslav Miša Ognjanović bio je inspektor u Odeljenju za krivne delikte, kasnje kao advokat zastupao je između ostalih, bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, navodnog vođu „Zemunskog“ klana Luku Bojovića i jednog od vođa navijača Partizana Đorđa Prelića. Ubijen je ispred svoje zgrade na Novom Beogradu, pod i dalje nerasvetljenim okolnostima, 28. jula 2018. godine.

„Sve dok se ne rasvetli ubistvo mi ne znamo ni motiv, sve dok ne znamo motiv i izvršioce i naručioce, mi ne znamo ni ko se tačno prikriva i zbog čega, ali sama atmosfera oko tog predmeta meni daje signal da se nešto pokušava da se sakrije“, kaže Dobričanin Nikodinović.

Ako se u nekom trenutku činilo da smo blizu rasvetljavanja ubistva advokata, sada se čini da se ide u pravcu udaljavanja od toga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare