Bliži se Dan D za srpske tablice na Kosovu, predsednik odlučan – nema predaje

Vesti 27. okt 202219:44 38 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Srbima sa Kosova, a nakon toga je održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Sve to uoči roka za preregistraciju srpskih tablica na Kosovu, koji je dala Vlada Kosova, a koji ističe 31. oktobra. ''Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, hoćemo KS tablice, a istovremeno nema predaje - KM ostaje", poručuje predsednik Srbije. Kaže spreman je i odgovor na francusko-nemački predlog, a o zahtevu da Priština prvo uđe u UN pa da se formira Zajednica srpskih opština poručuje - "neće da može".

Nikad kraći sastanak sa predsednikom. Tako ga je opisao prvi čovek Srpske liste. Najavljuje otpor naroda ukoliko neko krene da oduzima tablice i vozila.

„Miran, demokratski, nenasilan otpor naroda. Ne znam ni ja, a ne zna niko od nas koji živimo dole u šta će se to pretvoriti i šta će sve to izroditi ukoliko neko krene nasilno da oduzima našu imovinu“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

A ukoliko se to desi nasilno:

„Blokiraćemo sve prelaze i ulaze od severa pa ulaze ka centralnom Kosovu na jugu“, dodao je Rakić.

POVEZANE VESTI:

Nakon ovog obraćanja bez pitanja novinara usledio je Savet za nacionalnu bezbednost, a zatim obraćanje predsednika Srbije. Na demarš koji je dobio od zemalja Kvinte i Evropske unije u kojem je, kaže, navedeno da je kosovska akcija legitimna, odgovorio je da obmanjuju javnost. A onda pročitao tačke sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. i 2016.

„Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu ne, ne mi smo ukinuli KS tablice“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li će KM tablice ostati, kako to govore poruke na severu Kosova, kaže.

„Moj odgovor je – nema predaje. Ponoviću – nema predaje. Hoćete još jednom – nema predaje“, kaže Vučić.

N1: A onaj deo KM ostaje?

Vučić: A vidim da ste nervozni kada čujete te dve reči ili ste protiv te dve reči, pa ne možete ni da istrpite odgovor do kraja. KM ostaje.

Da bi kasnije tokom obraćanja rekao.

„Nema problema, dajte nam KS tablice mi svi hoćemo KS tablice“, dodao je Vučić.

Na naše podsećanje na preregistraciju 2018. godine, kaže da su Srbi hteli statusno neutralne tablice.

„A što kad već to govorite, što ne pružite informaciju ljudima. Pošto ja znam da vi znate šta je istina“, navodi predsednik Srbije.

Jedna od istina je da je još 2020. godine bila poznata odluka Vlade Kosova o prestanku izdavanja KS tablica.

„Nisam video da je Vlada Srbije ili Srpska lista u tom trenutku reagovala na to administrativno uputstvo, reagovali su znatno kasnije, kada su KS tablice prestale sa važenjem i kada je jedina mogućnost ostala Srbima sa severa Kosova koji imaju KM tablice da se prebace na RKS tablice“, kaže Dragiša Mijačić sa Instituta za teriotorijalni ekonomski razvoj.

Na RKS tablice je tokom poslednjeg roka koji je dala Vlada Kosova preregistrovalo nešto manje od 20 ljudi. Dva od tri pregistrovana automobila na severu Kosova su zapaljena. Na pomen KS tablica, prema predsednikovom svedočenju, bi pregovarači iz Prištine, skočili ko opareni.

Iz Evropske unije ponavljaju da je odluka Kosova o preregistraciji legitimna ali da je za primenu potrebno vreme.

„Još imamo nekoliko dana do 1. novembra, veoma intenzivno radimo sa našim partnerima kako bismo našli rešenje kojim bismo sprečili situaciju kada je tu nova nepotrebna i kontraproduktivna eskalacija ili da iskrsnu, Bože sačuvaj, neke nasilne situacije“, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano.

Osim KM i KS tablica teret srpskog rukovodstva je i nemačko francuski predlog za Kosovo. Odgovor je spreman i biće poslat u naredna 24 sata kaže Vučić i dodaje da se manevarski prostor Srbije meri mikronima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare