Bliži se konstitutivna sednica Skupštine Beograda: Ima li vlast većinu ili se ide na nove izbore

Vesti 12. feb 202420:07 36 komentara

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda biće održana za nedelju dana. Tada bi moglo da bude poznato ima li dosadašnja vlast u Beogradu većinu ili se ide na nove izbore. Ponavljanje izbora u Beogradu mogla bi da bude i izlazna strategija za vlast, da izađe iz problema zvanog izborna krađa i najavljene međunarodne istrage.

Poništavanje izbora zbog izborne krađe, ili ponavljanje izbora jer većina ne postoji. Prvi je scenario koji priželjkuje opozicija, drugi onaj kojim bi vlast da razreši problem nastao posle rezolucije Evropskog parlamenta, kojom se traži međunarodna istraga o izbornim neregularnostima.

„Treba ponoviti izbore u Beogradu, treba da izgube, ovaj put će po mom mišljenju katastrofalno izgubiti i da se pokaže šta je šta“, rekao je za TV Prva Branimir Nestorović, nosilac liste „Mi – Glas iz naroda“.

Dok se Nestorović bavi tuđim rezultatima, iz opozicije ga pozivaju da prestane da se predstavlja kao opozicija.

„Bilo bi poštenije da Branimir Nestorović i njegova ekipa prihvate ponudu Vučića koja im stiže preko ruskih posrednika i uđu u vlast sa SNS-om, nego što pokušavaju da se predstave kao opozicija i da takvi izađu na sledeće izbore varajući građane. Najbolje bi bilo da se spoje sa Zavetnicima i pod zajedničkim imenom „Zahvalnici“ uđu u vlast sa onim kome duguju zahvalnost za svoje postojanje“, kaže predsednik SSP-a Dragan Đilas.

Novi izbori ili nova većina? Ako se u Beogradu bude ponovo glasalo, realno je da ti izbori budu na leto, kad i ostali lokalni izbori.

„Ja ne verujem da će da se formira vlast u Beogradu, jer bi ona bila nelegitimna, ali čak i da se formira, ona ne može dugo da traje“, kaže kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović.

Sve i da gradska vlast ne potraje, kako priželjkuje opozicija, novi izbori bez promene izbornih uslova vlast stavljaju u bolju poziciju i pre izbornog dana.

„Put gde će u potpunosti ignorisati Evropski parlament, čekati novi saziv EP, novi saziv EK u međuvremenu kupiti vreme još nekim ustupkom oko Kosova – to mi deluje kao najizvesniji scenario u vezi sa ovom internacionalizacijom izbora u Srbiji“, kaže politikolog Boban Stojanović.

Čekanje na odluku Ustavnog suda od koga je opozicija tražila poništavanje kako parlamentarnih, tako i beogradskih izbora, moglo bi da potraje.

„Vera u Ustavni sud to je kao vera u zagrobni život. Samo morate da čekate šta će da bude jednog dana“, kaže advokat Sead Spahović.

Opozicija čeka, vlast vaga. Ako nova beogradska vlast bude formirana uz preletače, desno orjentisane opozicione stranke pominju da bi građane trebalo ponovo pozvati na ulice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare