BLOG: U razmeni vatre na Kosovu ubijena trojica srpskih napadača, završena drama u manastiru Banjska

Vesti 24. sep 202309:31 > 22:31 814 komentara
kosovo banjska napad hitna pomoć
REUTERS/Ognen

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su povređena u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na severu Kosova. Ubijena su trojica napača, a jedan je uhapšen. Iz Eparjije raško-prizrenske su saopštili da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. U međuvremenu su napustili manastir, u kojem je, kako navode, trenutno mirno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti je rekao da u današnjem incidentu nije učestvovala vojska i policija iz Srbije, kao i da su se Srbi pobunili "ne želeći više da trpe Kuritjev teror" i da je bilo pitanje vremena.

Brnabić: Sa sukob jedini krivac Kurti – ovo je njegov životni san Policija: Uhapšen još jedan napadač naoružan dugim puškama i municijom U ponedeljak dan žalosti na Kosovu Vučić: Srbi se pobunili, "ne želeći da trpe više Kurtijev teror" Kurti: Deo napadača - pripadnici neke strane profesionalne formacije Borel odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem Eparhija: Naoružana lica napustila manastir Banjsku, trenutno je mirno Mediji objavili VIDEO: Uhapšeni u Banjskoj priveden u policijsku stanicu u južnoj Mitrovici Rot: Radoznao sam da vidim kakav je izgovor sad smislio Vučić Visoki Dečani: SPC oštro i izričito osudila napad Kosovska ministarka ogorčena reakcijom Borela Kosovska policija potvrdila ubistvo još dvojice napadača Vernici iz Novog Sada i dalje u manastiru „Blindirano“ vozilo „garažna“ modifikacija terenca TAM-110 Vučić se obraća u 20h Ubijen jedan od napadača KFOR spream da reaguje ako bude potrebe Kurti: Kosovsku policiju napada najmanje 30 teško naoružanih profesionalaca Borel osudio napad na Kosovsku policiju Otkazana konferencija Petra Petkovića, Vučić se obraća popodne Lajčak: Osuđujem stravičan napad, vratiti se dijalogu Zamenik komandira KP: Oni pucaju na nas, a pucamo i mi Eparhija: Grupa naoružanih upala je blindiranim vozilom u manastir, čuju se pucnji KoSSev: Napadači nemaju nikakve veze s manastirom VIDEO: Rafali se čuli tokom uključenja novinarke s Kosova u program N1 Orlić: Kurti odmah pojurio da za događaje u Banjskoj optuži Srbe Meštani: Bio je pravi mali rat

Prilikom obavljanja policijskih poslova, u 02.34 u Severnoj Mitrovici, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu u selo Banjska dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most, te je ulaz mosta bio blokiran“, saopštila je policija.

Tri jedinice su, dodaje policija, krenule u pravcu lokacije.

„Čim su stigle na mesto blokade, naišle su na otpor, gde je sa nekih položaja pucano iz različitog arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i pištolje, pri čemu su upucana dva policajca“, navodi se u saopštenju.

Jedinice policije, kako tvrde, reagovale su u samoodbrani i uspele su da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje pogođenih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog, dok je drugi povređen“, navodi se u saopštenju.