Merkel u Beogradu: Srbija da ide dalje ka pravnoj državi, Vučić dao obećanja

Vesti 13. sep 202116:14 > 14. sep 2021 11:47 216 komentara

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je oko 16.15 sati u zvaničnu posetu Srbiji u okviru svoje oproštajne posete regionu. Oko 18 sati priređena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a oko 19 završen je razgovor Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U fokusu razgovora dvoje državnika bili su bilateralni odnosi, ekonomsko-politička i pitanja evropske perspektive. Merkel i Vučić su se posle razgovora obratili medijima, a zatim je Vučić za nemačku kancelarku priredio radnu večeru. Merkel je, pre razgovora sa Vučićem, imala i razgovore sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana. Predstavnici Pokreta za preokret ispred Palate održali performans i poručili Merkel - da nije dobrodošla. Pratite posetu Angele Merkel uživo na portalu i TV N1.

Nemačka kancelarka poručila je na konferenciji za novinare da je sa predsednikom Srbije razgovarala o unutrašnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je važno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema. Ona je naglasila važnost uloge Berlinskog procesa. „Berlinski proces nikako ne treba da zameni proces pristupanja, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana, dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje…“, rekla je Merkel. Prenela je i da je sa Vučićem razgovarala i o unutrašnje-političkim pitanjima i potrebnim reformama u oblasti pravnog sistema, a predsednik je, kaže – izneo planove i dao obećanja.

Oni su razgovarali i o Kosovu, a Vučić je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom jer smatra da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je potrebno doći do kompromisa. Na temu vladavine prava, Vučić kaže: „Predao sam novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila, ukazujući na činjenicu da su stvari daleko od idealnih, da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosuđa i reformi medijskog i kompletnog političkog sektora“.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
FoNet/Kabinet predsednika Srbije
Tanjug/Rade Prelić
Angela Merkel Angela Merkel
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjaković
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić
Merkel i Vučić Merkel i Vučić
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjaković
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjaković
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjaković
Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjaković

Poseta Angele Merkel iz minuta u minut:

23.11 – Vučić se večeras na Instagramu zahvalio Angeli Merkel na njenom doprinosu stabilnosti u regionu.

„Hvala, ne samo u ime Srbije i lično ime, već hvala u ime svih ljudi iz našeg regiona koji poslednjih decenija ne učestvuju u ratovima, ne razmišljaju o njima, već samo o ekonomskom napretku. To nikada ne bi bilo moguće bez Vašeg teškog rada i ogromnog doprinosa“, napisao je Vučić.

On je dodao i da je Merkel uvek dobrodošla u Srbiju, jer „mi svoje prijatelje nikada ne zaboravljamo.

23.05 – Merkel i Vučić posetili su izložbu Državnog arhiva Srbije „Srbi i Nemci, Nemačka i Srbija u 19. veku“, priređenu u Palati Srbija.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić predstavio je gostima dokumenta o kulturnim, ekonomskim i diplomatskim odnosima koji su obeležili veze dva naroda i države u 19. veku.

Merkel i Vučić su imali priliku da vide dokumenta o boravku u Berlinu Vuka Karadžića 1823. i kneza Mihaila Obrenovića 1844. godine, beležnicu Laze Lazarevića sa studija medicine u Nemačkoj, prevode knjiga Branislava Petronijevića na nemački jezik, saopštio je Državni arhiv Srbije.

Oni su mogli da vide i dokumenta o osnivanju katedre za nemački jezik na Liceju u Beogradu i o školovanju srpskih vojnika u Berlinu, u vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

Posebnu celinu dokumenata sačinjavaju izveštaji srpskih poslanika u Berlinu, počev od 1881. godine, zatim Konzularna konvencija iz 1881. godine, Trgovinski ugovor iz 1882, dokumenta o angažovanju saksonskih radnika u rudniku u Majdanpeku i brojna druga dokumenta iz 19. veka, navodi se u saopštenju.

21.36 – Skoro šesnaest godina vladavine i četiri mandata učinilo je Angelu Merkel jednom od najdugovečnijih političarki u savremenoj istoriji. U prilogu Filipa Lukića pogledajte kako je izgledala „vladavina“ Angele Merkel:

20.39 – U fokusu posete nemačke kancelarke Angele Merkel je nezaobilazna tema i ekonomija. Kakva je ekonomska saradnja Srbije i Nemačke i koliko su nemački investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji? Pogledajte analizu reporterke N1 Maje Đurić:

19.50 – Angela Merkel izjavila je i da će se EU sigurno baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji. „Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eskploatacija biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje“, rekla je Merkel.

19.17 – Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su dve zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog poverenja. „Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj“, rekla je Merkelova.

Angela Merkel kaže da su Srbija i Nemačka čvrsto povezane i dodala da je videla zbirku dokumenta da su dve zemlje davno imale odnose u različitim oblastima. I što se tiče ekonomije – imamo uspešnu priču iza znas, kaže. Ona je najavila da će Nemačka povodom 80. godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju donirati 500. 000 evra za obnovu. To je važan znak za pomirenje i sećanje, rekla je.

Merkel je dodala da je sa Vučićem razgovarala i o unutrašnje-političkim pitanjima i potrebnim reformama u oblasti pravnog sistema, a predsednik je, kaže – izneo planove i dao obećanja.

Ističući da će sutra biti u Albaniji, rekla je da važnu ulogu u vezi sa približavanjem EU ima proces koji je započet 2014. godine – a to je Berlinski proces. „Važno je da tu vidimo korak po korak rezultate“, rekla je Merkel.

„Berlinski proces ne treba da zameni proces pristupanja EU, već njima treba povezivati različite zemlje Zapadnog Balkana“, dodala je Merkel.

Prenela je da su razgovarali o Kosovu.

„Verujem da iskrenost u našim razgovorima, a i sposobnost da se druga strana sluša – to je to što odlikuje naše odnose. Upoznala sam predsednika kao osobu koja ne daje lažna obećanja, ohrabrujem vas da se ide dalje ka pravnoj državi, a ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek – da je članstvo u EU neki cilj“, istakla je Merkel.

Govor kancelarke Merkel pročitajte OVDE.

19.03 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost Merkel  i rekao da je lično ponosan što je imao priliku da bude jedan od domaćina koji je dočekuje na kraju mandata. On joj se zahvalio na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju i poručio joj da za razliku od mnogih drugih  – kod nas zahvalnost ne traje kratko. On je govorio o projektima koji su u regionu započeti zahvaljujući Merkel, ali i investicijama koje su iz Nemačke stigle u Srbiju.

„Govorili smo o svim regionalnim pitanjima, o evropskom putu Srbije, o dijalogu sa Prištinom u Briselu, rekao sam kancelarki da je Srbija posvećena dijalogu i da Srbija smatra da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da ćemo uvek biti ovoreni da do kompromisnog rešenja dođemo“, rekao je Vučić.

Kaže i da su razgovarali o svim drugim regionalnim pitanjima i o vladavini prava u našoj zemlji. „Predao sam novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila, ukazujući na činjenicu da su stvari daleko od idealnih, da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosuđa i reformi medijskog i kompetnog političkog sektora“.

Preneo je i da su ratifikovali sporazume o memorijalima o odbrani – „Verujem ono što će biti tehnički završeno – sporazum o kulturi i obnovi narodne biblioteke. Krenuli smo da radimo i sporazum o strateškoj saradnji o klimatskim promenama“, rekao je Vučić.

Celo obraćanje predsednika pročitajte OVDE.

19.00 – Završen sastanak, počela konferencija za novinare.

18. 45 – Odnosi Srbije i Nemačke u vremenu koje je obeležila Angela Merkel bili su vrlo intenzivni, budući da je rešavanje kosovskog problema iz Ujedinjenih nacija prebačeno u nadležnost Evropske unije. Stvari se, međutim, nisu rešavale, kako su mnogi očekivali u Briselu, već u Berlinu. Petar Gajić donosi detalje o tome koliko su teški bili razgovori sa Angelom Merkel, posebno za predsednika Borisa Tadića, koji je o tome i govori za N1.

18.20 –  Sastanak Vučića i Merkel počeo je oko 18. 10 sati, javlja reporter N1.  Očekuje se da će trajati duže od pola sata.  U sali „Srbija“ u toku su poslednje pripreme pred konferenciju za novinare – a u pitanju je najlepša sala u Palati sa nekoliko vrednih mozaika i tapiserija, a i najveća je sala pa je u epidemijskom smislu najbolje tu organizovati konferenciju.

18.19 – Ništa ne treba očekivati od poslednje posete Angele Merkel Balkanu, rekao je Andrej Ivanji, urednik u nedeljniku Vreme.

“Ovo je politika simboličnih poteza”, rekao je Ivanji za N1 i dodao da nemačka kancelarka neće slati nove poruke pred kraj svog mandata.

Merkel je tokom drugog mandata na mestu kancelarke uradila puno za Zapadni Balkan, ali sada je sve drugačije, smatra Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans

“Ona je ostala dužna regionu… sa druge strane i njoj je region ostao dužan”, rekao je on.

18.07 – Merkel i Vučić ušli su u zgradu Palate Srbija gde je predviđen bilateralni sastanak. Reporter N1 javlja da su zgradu preletali helikopteri i da video nekoliko snajperista koji bili na krovu Palate Srbija, što je normalna procedura pri dolasku visokih stranih državnika.  Policija je reporteru N1 rekla da će ulice oko Palate Srbija sve dok je Merkel tu biti zatvorene i građani bi trebalo da izbegavaju potez oko Palate Srbija.

18.00 – Stigle su kolone vozila u kojima su Merkel i Vučić ispred Palate Srbija. Intonirane su himne Nemačke i Srbije i ispaljeni počasni plotuni. Angela Merkel je tokom ceremonije dočeka sedela. Potom su joj odate najviše vojne počasti, a pozdravila se i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i drugim članovima srpske delegacije.

17. 54 – Deo srpske opozicije održao je performans ispred Palate Srbija, javlja reporter N1. Nekoliko opozicionara poručilo je Angeli Merkel da devet godina „žmuri na diktaturu koja postoji u Srbii i da zato nije dobrodošao gost i da bi trebalo da sa sobom da povede i Aleksandra Vučića, kao i da je odgovorna što je Vučić imao podršku Evrope.

„Odlazite već jednom, gospođo Merkel. Devet godina podržavate diktaturu u Srbiji“, rekao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za Preokret nedaleko od Palate Srbije, na udaljenosti do koje se moglo prići ovom zdanju, jer je obezbeđenje branilo prilaz, saopšteno je iz pokreta.

Aktivisti Preokreta imali su veliki transparent na kojem su bile ispisane reči koje je Veselinović izgovorio, ali na nemačkom jeziku. Na transparentu je pisalo: „ Gehen Sie endlich, Frau Merkel! Seit 9 Jahren unterstutyen sie die Diktatur!“

Merkel
Pokret za preokret

17.47 – Saobraćaj ispred Palate Srbija je zaustavljen i niko od građana ne može da priđe zgradi još od 17 časova. Palata Srbija je trenutno štićeni objekat koji čuvaju Vojska i policija. I vod garde se sprema za svečani doček koji  je planiran za 18 sati, javlja reporter N1.

17.45 – Skoro 400 kompanija koje su u Srbiji otvorili nemački investitori, zapošljava 70 hiljada ljudi. Jedna od tih kompanija je i Simens, a kako oni rade u Srbiji, da li nalaze kvalifikovan kadar, za N1 je govorio direktor Udo Ajhinger.

17.40 – Direktor naučno tehnološkog parka u Nišu Milan Ranđelović izjavio je za N1 da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, ali da njegovo prisustvo nije ravnomereno raspoređeno, ako se porede sever i jug.

On je u Danu uživo rekao da su predstavnici nemačko-srpske privredne komore bili u Nišu u junu i da je njihovo interesovanje bilo da se upoznaju i da se predstave mogućnosti i što više dobrih investicija dovede u region.

Ranđelović je naglasio da su nemačke investicije na jugu Srbije daleko manje i nižeg tehnološkog kapaciteta u odnosu na okolinu Beograda i Vojvodinu, da u Nišu i okolini rade tri fabrike i da je najveći poslodavac Leoni. Ipak, kako dodaje, u Leoniju nivo tehnologije i struktura zaposlenih nije nešto što prvenstveno želimo – oni su tu pre svega sa aspekta zapošljavanja velikog broja ljudi.

„Insistiramo na privlačenju tehnološki naprednijih kompanija, tako da stvorimo uslove za zapošljavanje visoko obrazovanih ljudi, pre svega inženjera i tehničara“, rekao je Ranđelović i dodao:

„Naš cilj je da se nametnemo i iskoristimo pozitivan trend odnosa Srbije i Nemačke i spustimo nemački kapital južno od Save i Dunava“, rekao je on.

Naglasio je i da nemački invetsitori pre svega traže pouzdanog partnera, dobru logistiku i kvalitetnu radnu snagu.

16.49 – Na konferenciji za novinare Merkel i Vučića, koja se očekuje oko 19 sati, biće prisutne u sali 23 novinarske ekipe, iako je konferencijska sala velika – zbog epidemijskih mera neće biti više novinara. Ostali akreditovani novinari, će, javlja reporter N1, biti smešteni u dva pres centra u prizemlju Palate Srbija i tu će slušati obraćanja i imati dostupan prevod. Novinarima je rečeno i da do 17 sati mogu da budu u holu i ispred svečanog ulaza, gde se upravo postavlja crveni tepih i garda uvežbava himnu.  Posle toga, do svečanog dočeka moraju biti u pres centru  – te mere su i iz bedzbednosnih i epidemioloških razloga. Sve novinarske ekipe moraće da nose maske i rukavice.

Angela Merkel
Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

16.40 – Ispred Palate Srbija saobraćaj još funkcioniše, u toku su poslednje pripreme pred dolazak Angele Merkel u to zdanje, a planirano je da oko 18 sati za nju bude priređen svečani doček. U ovom momentu helikopteri nadleću Palatu Srbija, a izaši su i gardisti, tu je i zastava Srbije i Nemačke. Pored toga, tu su i bilbordi sa nemačkim zastavama u znak zahvalnosti Merkel, javlja reporter N1.

Pre sastanka sa Vučićem, kancelarka će se sastati sa predstavncima civilnog društva iz šest država Zapadnog Balkana.

Nakon sastanka sa njima, kancelarka će se sresti sa predsednikom Srbije, prvo je predviđen biletaralni sastanak, a nakon toga i sastanak dve delegacije. Posle toga, Vučić i Merkel će se obratiti medijima negde oko 19 sati.

Za N1 je potrvrđeno da se očekuje da oko 17 sati bude zatvoren saobraćaj u delu od Palate Srbija do aerodroma.

U toku su poslednje bezbednosne provere, a u obezbeđenju će biti i nekoliko snajperista.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Avion Angele Merkel Avion Angele Merkel
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

16.14 – Nemačka kancelarka sletela je na aerodrom „Nikola Tesla“u Beogradu, u pratnji migova 29.  Merkelovu je dočekao Aleksandar Vučić. On je Merkelovoj na izlazu iz aviona poklonio buket cveća, a onda se nemačka kancelarka uputila prema automobilu koji ju je odvezao sa aerodroma.

Vučić je na svom Instagram profilu, uoči dolaska Merkel, objavio video-snimak u kojem je rekao da se nalazi u aerodromskom salonu, pola sata pred dolaska kancelarke.

„Kao i svaki put kada imam tremu došao sam mnogo ranije. Šetam između piste i salona. Mislim da sam 500 puta ponovio za svaku nemačku fabriku u Srbiji koliko ima zaposlenih, kolike su nemačke investicije i kolika je trgovinska razmena. Sve detalje Briselskog i ostalih sporazuma, a i dalje imam tremu i strah da nešto ne zabrljam“, naveo je Vučić.

poseta Merkel
Tanjug/Strahinja Aćimović

„Lično zaveštanje Angele Merkel“

Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom 16 godina na mestu kancelarke Nemačke, postala je važan glas i u Srbiji i u okruženju.

Povezane vesti

„Ova poseta Angele Merkel Beogradu i Tirani u isto vreme je verovatno i zbog nekog ekonomisanja vremenom posete celom regionu. Poruka regionu, odnosno neka vrsta zaveštanja ličnog Anegele Merkel svom nasledniku da obrati pažnju na Zapadni Balkan“, rekao je ranije za N1 novinar Dragan Bisenić.

Kancelarka želi da čuje i šta imaju da poruče predstavnici civilnog sektora svih zemalja Zapadnog Balkana. Pravnik Milan Antonijević je 2015. učestvovao u sličnom sastanku sa Merkel i kaže da ovakvi sastanci upotpunjuju sliku kancelarke o regionu.

„Neće se sigurno zapostaviti ni teme vladavine prava ni one koje su u ovom trenutku problematične, stanje u medijima i mnoge druge. Sastanak sa civilnim društvom je pokazatelj da se u svim zemljama Zapadnog Balkana je da se Nemačka i druge zemlje oslanjau na ekspertizu pojedinaca i organizacijja koji prate stanje u zemljama i to je taj susret sa realnošću“, poručuje Milan Antonijević.

Merkel je ponovo podigla Srbiju i Zapadni Balkan na agendi Evropske unije u vreme kada su sve glasnije bile članice koje se protive daljem proširenju. Dragan Bisenić smatra da postoji realna mogućnost da nasledniku Merkel ovaj region neće biti jedan od prioriteta.

„Međutim teško je pretpostaviti da će zaista u najbitnijem i strateškom smislu Zapadni Balkan izgubiti svoj značaj, tim pre što na Zapadnom Balkanu ostaju još sporovi i nerešena pitanja koji mogu značajno da utiču na pozitivan ili negativan način na Evropsku uniju“, dodao je Bisenić.

Nakon što se oprosti od Beograda, Merkel posetu nastavlja u Tirani, gde će se sastati sa premijerima Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije – sa svim akterima svoje inicijative Berlinski proces, osmišljene da kroz međusobnu saradnju i povezivanje ovih država sve njih probliži Evropskoj uniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare