Ekološki ustanak – „marš Rio Tinto“ i kritike vlastima uz tenzije na mostu

Vesti 11. sep 202114:07 > 18:47 390 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka, zbog niza ekoloških problema, u centru Beograda organizovali su protest pod nazivom "Ustanak za opstanak". Protest je počeo oko 14 sati ispred Predsedništva Srbije, a oko 16.10 krenula je protestna šetnja do Brankovog mosta, koji je bio blokiran dva sata. Problemi na mostu pošto policija na vreme nije zaustavila saobraćaj - prepirka i blaži sukobi vozača i učesnika protesta. Situacija rešena pošto je oslobođen prolaz vozilima unazad sa mosta ka Novom Beogradu. Na skupu su govorili brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci, književnici…"Ovog leta smo ostali žedni, udišemo toksičan vazduh, a zemlja se rasprodaje. Nastavlja se gradnja mini-hidroelektrana, seku se šume, šire rudnici, otvaraju kamenolomi", neki su od razloga za protest. „Oni koji dignu glas zbog ekoloških problema prebijaju ili im se preti“, i „planira se mračna budućnost Srbije“, kažu organizatori.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Na skupu su naučnici govorili o pogubnom uticaju poslovanja kompanije Rio Tinto na prirodu i ljudsko zdravlje u Srbiji. Meštani koji žive u selima u okolini Loznice poručili su da neće dozvoliti da njihova deca trpe posledice zagađenja, a iz Ekološkog ustanka su najavili da će, ako slučajno krene mehanizacija i počnu iskopavanja litijuma, blokirati ne samo jedan autoput, već i celu Srbiju. Glumice Svetlana Ceca Bojković i Anita Mančić rekle su da ne smemo dozvoliti da Srbija bude deponija za tuđe prljave industrije, a vlastima su uputile poruku – „pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi“. Skup je protekao bez većih incidenata i nije bilo povređenih. Napeto je bilo samo na Brankovom mostu, pošto policija nije na vreme zaustavila saobraćaj pa se jedan broj vozila gradskog prevoza i putničkih automobila našao zaglavljen na mostu. Posle prepirki i čarki vozača i učesnika protesta, vozila su se povukla unazad ka Novom Beogradu.

Dešavanja na protestu iz minuta u minut:

18.21 – Demokratska stranka zatražila je od organizatora „Ekološkog ustanka“ da se ograde od, kako je navedeno, sramnih poruka koje su poslate na današnjem skupu. Na skupu je jedan od govornika, Vitomir Vidović, najavljen kao profesor Poljoprivrednog fakulteta izjavio da je Zoran Đinđić „kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje“.

18.19 – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je današnji ekološki protest iskorišćen za promociju pojedinaca, koji hoće preko ekologije da prave političku karijeru. „О tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila odlučiće građani na referendumu, ali tek kada budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne preko neistina koje šire oni koji bi preko ekologije u politiku“, kaže se u saopštenju.

18.04 – Normalizovan je saobraćaj u gradu posle protesta.

17.43 – Protest je završen, objavili organizatori.

17. 42- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je komentarišući održavanje ekološkog protesta u Beogradu, da je zaštita životne sredine „užasno važna tema“, ali je dodala da ona ne bi volela da se to politizuje.

17. 36 – Protest se polako privodi kraju, a Iva Marković iz organizacije „Pravo na vodu“ kaže da su današnji događaji na Brankovom mostu, kada policija nije na vreme zasutavila saobraćaj, „ozbiljno bezbednosno pitanje“, budući da je protest, ali i skup na Brankovom mostu bio najavljen policiji.

Ona kaže da ne razume kako je policija mogla da dozvoli takvu situaciju, a dodaje i da se policija nije pojavila ni da napravi kordon da odvoji ljude koji su bili na protestu i one u kolima, kao ni učesnike litije i one s protesta. „Jedino objašnjenje mi je da je cilj bio da se mi ovde nekako međusobno konfrontiramo“, rekla je Marković za N1.

Nadrealne scene na Brankovom mostu – DLM, raščinjeni monah i napetost s vozačima

17.18 – Rešen problem sa „zaglavljenim“ automobilima i autobusima na Brankovom mostu. Automobili i autobusi  su se kretanjem unazad povukli s mosta jer se raščistio deo mosta sa novobeogradske strane.  Ostalo je još samo nekoliko autobusa bez putnika, ali i oni polako odlaze unazad sa mosta,  što znači da će blokada u kojoj su se našli vozači biti rešena, javljaju naši reporteri.

17.12 – Nadrealne scene na Brankovom mostu – u toku koncert Dece loših muzičara, ali i litija koju predvodi raščinjeni monah Antonije. Istovremeno i dalje traje napeta situacija sa vozačima koji su blokirani na mostu. Iako je Aleksandar Jovanović Ćuta apelovao još pre pola sata da se učesnici prebace na drugu stranu mosta i propuste automobile, to se nije dogodilo. Deo građana je to učinio, ali ostala je grupa koja nikako ne želi da se pomeri, oni su u majicama „Ne damo Jadar“.

17.00 –  Na Brankovom mostu je i dalje napeto, sporadično se događaju fizički obračuni vozača iz automobila i građana koji su na protestu. Vozila su u traci od Novog Beograda ka gradu. Tu je ostao zarobljen veliki broj automobila i i vozila gradskog prevoza. Iako su organizatori protesta pozvali učesnike da se pomere – oni to nisu želeli da učine.

Na mostu je počeo muzički program na kombiju na početku Brankovog mosta. Blokirane su obe trake i u levoj traci zarobljen je i dalje veliki broj automobila i vozila gradskog prevoza, javlja reporter N1.

16.52 – Organizatori protesta su pozvali okupljene na mostu da se pomere i propuste „zaglavljene automobile“ koji su se tu našli jer policija nije na vreme zaustavila saobraćaj. Počeli su novi govori aktivista ekoloških pokreta na mostu, a uskoro bi trebalo da počne i koncert.

16.46 – Na sredini Brankovog mosta došlo je i do fizičkog obračuna vozača koji su ostali blokirani na mostu i učesnika protesta. Sukob je rešen tako što je čovek iz automobila izašao i pokazao policijsku značku i razdvojio građane, javlja reporter N1.

Na pitanje našeg drugog reportera saobraćajnoj policiji zašto nije na vreme zaustavljen saobraćaj, neformalno mu je rečeno da su građani neorganizovano i u manjim grupama prilazili mostu. Kažu da bi, da je postojalo čelo kolone ili transparent na vreme odreagovali, ali pošto su građani dolazili u grupama došlo je do ove situacije.

Našem reporteru su iz policije rekli da su sve ovo dobro ljudi i oni će sigurno propustiti automoibile, ali novinar N1 kaže da ne vidi način kako mogu da se pomere sa puta.

16.37 – Učesnici protesta došli su do Brankovog mosta, gde je jedna traka i dalje puna automobila jer policija nije na vreme zaustavila saobraćaj.  U toku je prepirka građana s protesta i onih iz zaustavljenih automobila, javlja reporter N1.

Šetnja do mosta, poruke o novim blokadama

16.10- Učesnici protesta krenuli su u šetnju ka Brankovom mostu koji će biti blokiran na dva sata. Na mostu je predviđen i koncert, a organitzatori su za kraj poručili da će, ako im vlast ne ispuni zahteve, blokirati ne samo most, već i celu Srbiju.  Reporter N1 kaže da su se učesnici uputili ka mostu preko Terazija i Prizrenske ulice ka Brankovom mostu.

15. 53 – Učesnicima protesta obratili su se i Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd i nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, koji su najavljeni pre svega kao ekološki aktivisti. Lazović je rekao da nije zdravo u Srbiji, da je strašno koliko je nazdravo. „Strašno je u kom svetu živimo i koliki smo nezdravim okruženjem okruženi“, rekao je.

Istakao je i da „kriminalci koji su okupirali našu državu guraju reke u cevi“ i ubijaju Srbiju, a zašto – zbog profita, para i lažnih investicija.

„Kao zveri, kao mrcine su se skupili da kosku glođu i kidaju – to nam rade od Srbije i države, jel’ to patriotizam rođaci?, zapitao je.

„Ali mi na njih ne možemo da utičemo da se promene, moramo da ih oteramo i osloboidimo našu državu da zaustavimo sve štetne projekte“, poručio je Lazović.

Zelenović je pitao da li je neko krenuo na skup a da nije dobio od prijatelja i komšija pitanje – šta ćeš tamo, šta možeš da promeniš. „Svakog dana nam govore da je nemoguće u ovoj Srbiji da se bilo šta promeni, osvrnite se oko sebe i videćete da može – ovako se to radi“, rekao je Zelenović.

„Kako se pobeđuje ovo zlo, u kom živimo ovako svi zajedno da napravimo dogovr za pobedu“, rekao je Zelenović.

15. 47 – Ko se usuđuje da odlučuje o mom životu, vazduhu koji dišem, vodu prijem, zemlji koja me hrani, upitala je glumica Anita Mančić.

Anita Mančić je postavila pitanje jednoj od direktorki Rio Tinta u Srbiji Vesni Prodanović šta su naučili iz grešaka te kompanije u rudnicima u Americi, Indoneziji, Papua Novoj Gvineji i Mongoliji.

Nećemo da budemo jedna od vaših grešaka, nećemo da dozvolimo da se na nama učite, a gospodo iz vlasti – pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi, rekla je Mančić.

N1
N1
N1
Ekološki ustanak Ekološki ustanak
N1
N1
N1
N1/Ilustracija

Ako je ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije, rekla je Mančić.

„Neću da im kažem sram ih bio jer ne znaju šta je sramota“

15.45 – Meštani Pranjana i Dobrinje Ljiljana Bralović i Dragan Simović obratili su se okupljenima.

„Zašto sam došla iz Pranjana – da pitam predsednika Vučića da li se uplašio 50 seljaka sa Subvobora kada nam je uzeo autobus u Čačku, ima predsedik Vučić koga i da se plaši – mi smo Mišićev narod“, rekla je Bralović.

Ističe da narod ne priznaje kapitulaciju iako je 28 ruku u opštini Gornji Milanovac dignuto da usvoji neki izveštaj o geološkim istraživanjima, a onomad 43 ruke dignuto da se u plan opštine Loznica unese plan o rudniku na Jadru.

„Onaj huligan koji lomio na srpskoj bogomolji na Kosovu i Metoh isti su naši huligani, narode, rudnici će naše crkve da izmeste, kosti naših predaka će da izmeste“, rekla je ona.

Simović je rekao da se narod budi polako i sugurno i da ujedinjava sve srpsko. „Branimo celu Srbiju i branićemo je i dalje“, rekao je on i poručio političarima koji sede u prestonici „koji od našeg znoja i muke primaju plate“:

„Neću da im kažem sram ih bio jer ne znaju šta je sramota, ne znaju da cene sveto i osnovno – hleb i vodu“, rekao je on.

15.40 – Naučna savetnica Dragana Đorđević izjavila je da je juče od premijerke i minstarke zaštite životne sredine sazanala da Srbija ima 3.000 divljih deponija a donedavno ih je bilo hiljadu. „Deponije eksponencijalno rastu u Srbiji“.

„Ministarstvo građevine letos je donelo predlog prostornog plana koji uključuje 40 rudnika, od čega 10 rudnika litijuma i šest termoelektrana. Zbog toga što nismo smanjili potrošnju fosilnih goriva za 20 odsto do 2020. godine plaćaćemo penale“, rekla je Đorđević.

Ona je istakla da je Borska reka mrtva reka preko 100 godina jer je na njoj  jalovište borskih rudnika.

„Reka Pek je letos zagađena toksičnim supstancama koji je Ziđin pustio u reku.  Reke oko Bosilegrada su mrtve jer se tamo otvaraju rudnici bez ikakvih kriterijuma. Građani Bora dišu koktele toksičnih supstanci i sigurna sam da onkologija već zna rezultat obolelih u Boru, Majdnapeku i okolini i – zato da ne postanemo deponija, svakojakog smeća mi ovo moramo zaustaviti“, rekla je.

Ceca Bojković – „crveni alarm za Srbiju“

15.31 – Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je da je „ovo crveni alarm za Srbiju“.

„Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji“, rekla je Bojković.

Ona je zapitala da li hoćemo da se Srbija pretvori u deponiju gde će zdravlje naša dece biti ugroženo, a priroda uništena.

„Da li ćemo to dozvoliti – ne smemo“, poručila je Bojković.

Istakla je da ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije. Mi to primamo u našu plodnu i lepu zemlju, kakva sramota, u ime čega? U ime profita, kog profita? Da li je profit zamenio boga – izgleda da jeste, ovima koji vode zemlju profit je zamenio boga“, rekla je Bojković.

Ćutine poruke i uzvici protiv vlasti

15.00 – Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ okupljene je pozvao da održe minut ćutanja za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“

„Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova, dugačak je spisak predatora. Nalazimo se u Bermudskom trouglu najvećeg zla – Gradska skupština u kojoj sedi jedan, koji kad vidi drvo odmah se vata za motornu testeru – njegovo ime je Goran Vesić, to je onaj što je sekao platane na Kalemgdanu, smislio da poseče pola Koštunjaka, koji misli da gradi na stotine hiljada kvadrata na vodouizvorištu u Makišu.

Sa moje leve strane – Skupština Srbije u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um“, rekao je Jovanović.

Kada je izvgovorio ime Aleksandra Vučića, okupljeni su počeli da skandiraju „Vučiću, pe..ru“.

Podsetio je i da su se ekološke organizacije okupile u aprilu na istom mestu, da ih je bilo preko 60 i da su tom prilikom sastavili 13 zahteva na koje niko nije odgovorio do danas.

„Sada imamo dodatni zahtev – da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ponište sve obaveze prema Rio Tintu. „Rio Tinto, marš iz Srbije“, rekao je Jovanović.

„Aleksandre Vučiću, našu zemlju nećeš natapati otrovo, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom. Poruka za sve koje si doveo – od…bite od naših reka, šuma, zemlje“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da će danas blokirati Brankov most, a bude li se pojavili mehanizacija prema Loznici blokiraće i celu Srbiju.

Na kraju je pozvao sve da prestanu da se dele na društevnim mrežama jer je ovo „iznad svake politike“.

14. 59 – Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom zapitao je okupljene gde je Aleksandar Vučić, gde je Zorana Mihajlović, gde je Ana Brnabić. „Oni su tri ključna čoveka koji prodaju nas, našu decu i dedovinu zašto, za kakve pare?“.

„Ne treba nam Rio Tinto, moraju nas prvo pobiti ako prođe ovaj projekat u Jadru – Srbija je gotova“, kaže.

14.45 – Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić obratio se okupljenima rečima:

„Nisam ja nikakav dekan i profesor, ja sam jedna arogantna neznalica ali i pripadnik jedne grupe sličnih kako nas je nazvala Zorana Mihajlović“, rekao je Ristić na šta su okupljeni povikali „Ua“.

On kaže da njega i ostale koji se protive dolasku Rio Tinra nazivaju neznalicama jer se protive kopanju jadarita u dolini Jadra i litijuma širom Srbije. „Smeta nam što bi neko uništio hektare plodnog zemljišta, što bi napravio deponije najtoksičnijih materijala, što bi trajno ugrozio najbolje rezreve podzemnih voda i ugrozio vodosnabdavne Šapca i grada Beograda“, rekao je Ristić.

Kaže i da ne razume „sve opuštene što bleje po kafićima, a mrzi ih da dođu ovde“.

Naglasio je da Rio Tinto nema nikakve reference da se bavi litijumom a da političari promovišu litijum u Srbiji kao belo zlato i materijal do kog će Srbija da prosperira, a neće da znaju da najveći svetski proizvođač baterija kineska kompanija Ketl od 2023. prelazi na pakovanje natrijum litijumskih baterija koje su pouzdanije.

„Ako pustimo Rio Tinto u dolinu Jadra biće zbrisan biodiverzitet, turističke destinacije, epicentar srpske pismenosti Tršić,  manastir Tronoša, ono što je najgore, strana multinacionalna kompanija ima i akcioni plan za raseljavanje stanovništva“, kaže Ristić.

N1

 

14.36 – Naučnik Nenad Kostić kaže da ne postoji zeleno rudarstvo i da iako su predstvanici kompanije Rio Tinto uveravali stručnjake da će raditi sve na najbolji način i da će primenjivati najviše standarde u zaštiti životne sredine, o tome nema govora. „Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije  tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija na radi na zaštiti životne sredine nego na reklami i propagandi prema nama građanima“, rekao je Kostić. Istakao je i da kompanija namerava da koristi 10 vagona koncentrovane sumporne kiseline dnevno, što je 100 tona. Govor Kostića prekidan je zvižducima okupljenih kada god je spomenuo kompaniju „Rio Tinto“. On je kritikovao i vlast u Srbiji, citirajući pesmu Buna protv dahija „Zeman doša, valja vojevati“, poručio je na kraju.

14.31 – Počela su obraćanja govornika, a kako je najavljeno okupljenima će se obratiti veći broj javnih ličnosti, među njima i Svetlana Ceca Bojković, a verovatno i predsednik SANU Vladimir Kostić. Govori će trajati možda i duže od pola sata, javlja naš reporter.

14.12. – Ekološki protest „Ustanak za opstanak“ počeo je u centru Beograda, a okupljeni građani izražavaju nezadovoljstvo zbog niza ekoloških problema u Srbiji.  Okupljeni, kojih je na samom početku protesta oko 1.000, nose majice s natpisima: „Ne damo Jadar“, „Litijum u Levaču – Ne“, kao i transparente na kojima piše: „Rio tinto i ostali zagađivači – marš iz Srbije“, „Nećemo – ne damo“, „Stop MHE – spasimo Studenicu“, „Zrenjanin – Ling long, obruč se steže – Loznica, Beograd, Smederevo, Bor“.  Saobraćaj u ulici ispred Skupštine Srbije u oba smera je zatvoren, a bina sa koje se obraćaju učesnici protesta postavljena je u blizni Trga Nikole Pašića.

N1

14. 03 – Ekolozi su najavili da će podići glas tačno u 14 sati i u ovim trenucima u toku je neka vrsta zagrevanja, a učesnicima protesta koji su okupljeni u Pionirskom parku upućen je poziv sa bine na Trgu Nikole Pašića da  priđu. Zaustavljen je saobraćaj u centru grada i nema policije, javlja reporter N1 sa lica mesta. Okupljenima će se  obratiti nekoliko govornika, među kojima i glumci. Nakon obraćanja govornika predviđena i je šetnja preko Terazija i Prizrenske ulice do Brankovog mosta gde je predviđen i koncert.  Organizatori kažu da je današnji skup nastavak i odgovor na ono što se desilo u aprilu, kada je podneto 15 zahteva vlastima za rešenje ekoloških problema, ali se od tada ništa nije promenilo.

13. 34 –  Kompanija Rio Tinto saopštila je da ima razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i pozvala ih da se informišu o činjenicama u vezi projekta Jadar. Ta kompanija je u saopštenju navela da prepoznaje značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, „i danas i ubuduće“.

Ističe se i da je „projekat Jadar razvojna šansa Srbije i prilika da Srbija bude predvodnik zelene tranzicije u Evropi“, te naglaša da „zalaganje za smanjenje karbonskog otiska nije moguće bez proizvoda projekta Jadar“.
Dodaje se da „litijum ima primenu u proizvodnji baterija za električna vozila i baterija za skladištenje obnovljivih izvora energije, dok su borati važan činilac vetroturbina i solarnih rešenja“.  „Svesni smo da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu delom posledica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvesno vreme prisutna u javnosti“, navodi se u saopštenju.

Rio Tinto je pozvao građane da se pre donošenja zaključaka o projektu informišu o činjenicama u vezi sa tehnologijom i predviđenim merama prevencije i mitigacije, i precizirao da su sve informacije dostupne na sajtu riotintoserbia.com.

Ekološki ustanak
N1

12.05 – Ljiljana Bralović, koja je u grupi učesnika protesta koja je krenula iz Pranjana ka Beogradu za portal N1 kaže da su imali problema pri kretanju pošto im je otkazan autobuski prevoz koji su bili rezervisali i platili. Bralović navodi da ih je vozač autobusa prevoznika Kavim obavestio da ima problem da ih preveze i vratio im novac. Kaže da je Kavim preuzeo na sebe da im nađe zamenski autobus drugog privatnog prevoznika, te da su posle sat vremena čekanja uspeli da krenu za Beograd.

11.55 – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da građani koji žele da pokažu ekološku svest i doprinesu smanjenju zagađenja mogu da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, umesto da „pridikuju kao lažni ekolozi“.

11.21 – Govoreći o najavljenim ekološkim protestima, Ana Brnabić je istakla da je tek od 2014. godine Srbija, uprkos svim problemima i poteškoćama, našla vreme za tako važnu temu. „Ništa nije ulagano u to, a Vučić je, spasavajući zemlju od sigurnog bankrota, paralelno našao i vreme i energiju i novac da krene da investira u životnu sredinu“, rekla je Brnabić.

„Od 2014. do danas mi smo uložili preko 600 miliona evra, samo za termoelektrane koje rade. Mnogo smo uložili u zaštitu vazduha. Ove godine, u onim gradovima gde je ekstremno zagađenje, kao što je Užice, Kragujevac, Valjevo, tu su toplane sada na gas ili biomasu i imamo ideju da zamenimo sve“, navela je Brnabić.

10.24 – Pisac i istoričar umetnosti Nebojša Milenković izjavio je u Novom danu N1 da šta god da se dogodi danas, a da misli da će doći dosta ljudi, je pitanje očuvanja nacionalnog građanskog suvereniteta i našeg dostojanstva i pitanja da li će Srbija biti dostojanstvena država po meri svojih građana, ili će biti ekološka deponija Evrope. „I tu nema mnogo mesta za diskusiju, sve je apsolutno jasno. Sa jedne strane je marionetska vlast koja je zarad priče o investicijama spremna da bukvalno proda zemlju. I to sada deluje kao radikali devedesetih, ali je ovde zaista to u pitanju“, rekao je Milenković.

U prvom planu – borba protiv Rio Tinta

U prvom planu ovog ustanka je je borba za loznički kraj, a protiv kompanije Rio Tinto koja bi tamo da iskopava litijum. U Australiji se samo vadi rudna stena, ali se ne prerađuje, dok se u Srbiji planira i prerada, upozorila je ranije jedna od govornica na protestu.

Povezane vesti

„To je jedna složena hemijsko-tehnološko-metalurška operacija, koja preti da zagadi čitav aluvion Drine, od tog dela do Beograda, a nije isključeno da će uticaj biti i dalje“, naglasila je za N1 Dragana Đorđević.

“Jedan jedini zahtev imamo, a to je: Rio Tinto mrš iz Srbije!”, izjavio je ranije Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine. Protest organizuje ovaj pokret zajedno sa više ekoloških organizacija iz svih delova Srbije.

Veliki broj umetnika, poput pisca Ljubivoja Ršumovića, likovnog umetnika Dejana Atanackovića, muzičara Zorana Kostića Caneta i Darka Rundeka, glumaca Svetlane Bojković, Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić, Petra Božovića, Ljubomira Bandovića, Dragana Jovanovića, karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa najavio je dolazak na protest. Umetnici su takođe pozvali građane da im se priključe u spasavanju šuma, reka, vode, vazduha i plodnog zemlišta od onih koji ih seku, zagađuju i otimaju.

Na skup dolaze meštani lozničkih, požeških, kragujevačkih, gornjomilanovačkih sela, u kojima se priprema gradnja rudnika i bušenja radi istraživanja litijuma.

Na skupu će govoriti Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, Svetlana Bojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, Petar Božović, Dragana Đorđević, doktor hemijskih nauka, Ljubomir Bandović, arhitekta Dragoljub Bakić, Anita Mančić, kao i predstavnici ekoloških organizacija.

Na protest dolaze i meštani sela Gornje Nedeljice iz okoline Loznice, gde kompanija Rio Tinto planira da izgradi rudnik jadarita, uprkos negodovanju građana.

Dolaze i meštani iz sela Srbije gde su planirana ili već započeta istraživanja litijuma, poput Pranjana (Gornji Milanovac), Rekovca (Kragujevac), Dobrinje (Požega).

Više hiljada građana učestvovalo je 10. aprila na protestu nazvanom Ekološki ustanak koji je u Beogradu organizovala grupa Odbranimo reke Stare planine, zatraživši uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, i intenzivnije pošumljavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare