U Beogradu održana Parada ponosa „Beograd Prajd 2021“

Vesti 18. sep 202117:11 > 19. sep 2021 08:19
N1

U Beogradu je održana Parada ponosa "Beograd Prajd 2021". Ove godine, sloganom “Ljubav je Zakon” organizatori i učesnici Prajda ukazali su na ključne zahteve Beograd Prajda koji se odnosi na usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama. Posle uvodnog programa, šetnja je krenula iz Prajd parka (parka Manjež) trasom: Nemanjina (do Vlade Srbije), Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića i ponovo do Manježa, gde je održana žurka.

22.25 – U Beogradu je večeras održan i antiglobalistički i antivakserski skup „Sloboda ili ništa“, ali se, zahvaljujući policiji, učesnici dva skupa ni u jednom trenutku nisu približili jedni drugima.

18.42 – Učesnici Prajda vratili su se u park Manjež, odakle je Parada ponosa počela, javlja reporterka N1 sa terena. Tu je počela žurka tokom koje će nastupiti kuma Prajda Nataša Bekvalac, kao i MC Sajsi, Sara Jo i Bojana Vunturišević.

18.13 – Povorka se nakratko zadržala kod Skupštine Srbije, gde je član Organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić rekao da je Zakon o istopolnim partnerstvima u skladu sa Ustavom Srbije i zatražio od parlamenta i predsednika da donesu i potpišu taj zakon.

„Bićemo jednaki, koliko god nam govorili da nam ne treba Prajd, da nam ne treba zakon i da nemamo nikakvih problema“, rekao je on.

18.02 – Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je za N1 da joj se čini da je Prajd 2019. bio prekretnica, da je tada atmosfera bila odlčna, i da su parade ponosa danas svakako bezbednije nego ranije.

Istakla je i da ne vidi da je odlaganje usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama problem, jer je, kako je rekla, uvek za to da se svaki nesporazimi i nerazumevanja prethodno otklone, kako ne bi bilo problema u praksi.

Poručila je i da je u mađuvremenu važno rešavati životne probleme LGBT+ populacije, i podsetila da je svim lokalnim samoupravama data preporuka da promenu pola transrodnih osoba ne upisuju samo posle operativnog zahvata, već nakon godinu dana hormonalne terapije.

Janković je kazala i da će Europrajd naredne godine biti prilika da se Srbija pokaže u najboljem svetlu.

17.59 – Učesnik „Beograd prajda“ je i ambasador SAD Entoni Godfri koji šeta zajedno sa svojim psom Larom.

Za N1 je rekao da je vrlo srećan što učestvuje u Prajdu i da je ponosan što će Beograd naredne godine biti domaćin Europrajda. „To je odlično“, poručio je ambasador SAD.

godfri lara vanja brankica n1
N1

17.46 – Povorka učesnika Beograd prajda nakraktko se zadržala ispred Vlade Srbije, gde su organizatori izneli zahtev da se što pre usvoji Zakon o istopolnim zajednicama. Kako javlja reporter N1, za razliku od prethodnih godina, u povorci nema predsednice Vlade Ane Brnabić. U povorci učestvuje ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

17.44 – Član Organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je da je dobio obećanja da će Zakon o istopolnim zajednicama biti usvojen do Europrajda, koji se održava u Beogradu 17. septembra 2022. godine.

goran miletić
N1

17.33 – Učesnici Beograd prajda krenuli su iz Nemanjine ulice u šetnju tokom koje će proći pored Vlade Srbije i Narodne Skupštine gde će izneti svoje zahteve.

17.31 – Pevačica Nataša Bekvalac izjavila je na početku „Beograd prajda“ da joj je ogromna čast i zadovoljstvo što je kuma ovogodišnje parade ponosa, i poručila je da nije tu kao podrška LGBT+ populaciji, već kao deo nje.

nataša bekvalac
N1

17.11 – U parku Manjež prisutan je i veliki broj ljudi iz inostranstva što i nije iznenađenje budući da je Beograd sledeće godine domaćin Europrajda.

17.10 – Kako javlja reporter N1, učesnici Prajda još uvek se okupljaju u parku Manjež, a nakon obraćanja organizatora i kume Prajda Nataše Bekvalac, učesnici će krenuti u šetnju do Vlade Srbije i Narodne skupštine.

Organizatori će ispred tih institucija izneti svoje zahteve koji se pre svega odnose na konačno usvajanje Zakona o istopolnim zajdenicima, ali i na eliminisanje diskriminacije u društvu.

Učesnici Prajda će se posle toga vratiti u park Manjež gde će biti priređen muzički program.

16.35 – Uoči Beograd Prajda, organizacija Civil Rights Defenders objavila je istraživanje prema kojem skoro dve trećine građana podržava pravo da se Prajd mirno održava u Beogradu. Na pitanje “Da li podržavate pravo LGBTI+ zajednice da organizuje mirne šetnje kroz prestonicu”, 61% ispitanika je odgovorilo sa “Da”, dok je 32% odgovorilo “Ne”, a 7% ispitanika se izjasnilo sa “Ne znam”, saopštio je CRD.

16.14 – Na ulicama Beograda je veliki broj policajaca, a centar grada je gotovo blokiran, javljaju mediji.

Božana Pavlica/Fonet

Okupljanje učesnika počelo je u 16.30 parku Manjež, kod Studentskog kulturnog centra, odakle će 45 minuta kasnije krenuti šetnja. Nakon šetnje, obeležavanje Nedelje ponosa biće nastavljeno u Muzeju Kinoteke.