BLOG: Vučić – za „da“ glasala većina izašlih, u Beogradu prevagnulo „ne“

Referendum, zatvorena biračka mesta
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je za "da" na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa glasalo 60,48 odsto izašlih građana. Republička izborna komisija saopštila je da je, prema podacima obrađenim do 22.30h, na osnovu obrađenih 34,68 odsto glasačkih mesta, za "da" glasalo 61,84 odsto, dok je prema podacima organizacije CRTA za "da" glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije" izjašnjavali zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne". Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

23.51 – Više od 90 odsto građana Novog Pazara izašlih na referendum glasalo je za promene Ustava u oblasti pravosuđa, rezultat je do sada obrađenih glasačkih mesta u tom gradu.

Predsednik Gradske izborne komisije Radoslav Milić rekao je za radio Sto plus da su do sada u potpunosti obrađena 24 od 98 glasačkih mesta.

„Rezultati sa tih biračkih mesta pokazuju da je 91 izašlih glasalo ‘da’, dok je nešto oko devet odsto glasova bilo ‘ne’. Izlaznost je oko 36 odsto“, izjavio je Milić.

Pravo glasa u Novom Pazaru imalo je nešto više od 89.000 glasača.

Prema podacima Opštinske izborne komisije Tutina u toj opštini je izlaznost bila 12,27 odsto. Od onih koji su glasali 92,5 odsto je bilo za, dok je oko sedam odsto bilo protiv izmena Ustava.

Rezultati referenduma u Sjenici još nisu poznati, a u Opštinskoj izbornoj komisiji su rekli da im „materijal još uvek pristiže i da se broji“.

23.43 – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je na Tviteru da su „birači u Srbiji na referendumu podržali promenu Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa“.

23.42 – Nezvanične rezultate referenduma o ustavnim promenama, prema kojima je više od 60 odsto građana glasalo za „da“, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sat vremena pre nego što se o rezultatima prvi put oglasila Republička izborna komisija (RIK).

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je, odgovarajući na pitanje N1, rekao da taj organ jedini saopštava zvanične rezultate na osnovu unošenja zapisnika o radu biračkog odbora, dok ostali iznose nezvanične rezultate na osnovu podataka članova biračkih odbora iz svojih redova.

23.23Direktor RZS Miladin Kovačević izneo je podatke koji su obrađeni do 22.30h, na osnovu obrađenih 34,68 odsto glasačkih mesta. Za „da“ je glasalo 61,84 odsto, a za „ne“ 37,10 odsto.

23.07Predsednik Narodne skupštine i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma prema kojima je većina građana podržala izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

23.01Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov saopštio je da je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa za „da“ glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak.

22.52Podaci za Beograd su nešto drugačiji od ukupnih rezultata referenduma – za „ne“ je u Beogradu glasalo 54 odsto izašlih građana. Za „da“ je glasalo 45 odsto.

22.35Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je za N1 da ne može da poveruje da parlament u kojem su sudije napadane i u kojem su poslanici govorili da je „nezavisnost pravosuđa“ mit, stoji iza izmena Ustava koje bi zaista pravosuđe donele nezavisnost. Pravnik Milan Antonijević je, s druge strane, ocenio da izmene Ustava donose bolja rešenja u odnosu na sadašnje stanje, ali da je na svima nama da se u budućnosti izborimo da ta rešenja zažive kroz zakone i praksu.

22.35 – Preliminarne rezultate referenduma o promeni Ustava u delu pravosuđa podkomisija RIK za Niš objaviće u toku jutra, kazala je predsednica te podkomisije Ljiljana Berić.

Prema njenim rečima, na području grada Niša na referendum je izašlo 23,52 odsto upisanih birača.

22.16Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je za „da“ glasalo 60,48 odsto izašlih građana.

22.05Pokret Novi 6. oktobar saopštio je da „čestita građanima Srbije što su ubedljivom većinom odlučili da ignorišu referendum i što su svojim neizlaskom na glasanje dodatno oslabili režim Aleksandra Vučića“.

21.52 – Demokratska stranka ocenila je da je referendum o doživeo krah i da su organizatori ovog igrokaza doživeli težak poraz.

DS je u saopštenju, pre objavljivanja procenata izlaznosti i rezulata glasanja navela da je „na referendumu glasalo manje od 30 odsto“ upisanih birača.

21.51 – Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je, iako još nisu objavljeni rezultati referenduma o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu, da je Ustav „odbranjen“ i da promene „pod pritiscima iz Brisela“ nisu prošle.

21.37 – Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić i Nataša Vučković iz Centra za demokratiju ocenile su u specijalnoj emisji TV N1 da najveću odgovornost za slab odziv građana na referendumu o ustavnim promenama ima vlast, kao i da materija o kojoj se radi na referendumu „daleka za građane i izgleda komplikovano“. Dok je Vučković glasala „da“ na referendumu, Rakić Vodinelić je zaokružila „ne“.

21.15 – Prema rečima reportera N1, očekuje se će se RIK obratiti tek posle 22h, sa preliminarnim rezultatima, a da do tada neće objavljivati više podatke o izlaznosti.

20.22 – Centar za slobodne izbore i demokratiju objavio je da su njegovi posmatrači obišli do sada 320 biračkih mesta i da su nastavili, tokom referendumskog glasanja da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti.

CeSID je na svom sajtu u 19.00 naveo da se nepravilnosti ponavljaju tokom dana i da su to „javno glasanje, lošija organizacija glasanja i nisko poštovanje mera zaštite od kovida“.

„Uočeno je i vođenje paralelne evidencije glasača na GM 52 u Kragujevcu“, naveo je CeSID.

Ocenjeno je i da „lošijoj organizaciji glasanja značajno doprinosi i da deo članova glasačkih odbora nije sve vreme na glasačkom mestu“

20.10 – U Kraljevu je prema informacijama Gradske izborne komisije do 18h na referendum izašlo 20,99 odsto birača. Na parlamentarnim i lokalnim izborima 2020. godine, do 18h glasalo je 40,35 odsto. Skoro duplo više. Iz komisije kažu da većih nepravilnosti nije bilo. Zanimljivo je da je sa izbornog mesta u Studenici vraćen član biračkog odbora, jer navodno nije ni bio delegiran, iako je imao rešenje. Kasnije je iz RIK saopšteno da je došlo do greške u spisku.

U Čačku je do 18h glasalo 25,8 odsto. Na poslednjim izborima ukupna izlaznost u Čačku bila je 45 odsto. Portal Ozonpres piše da je u naselju Ljubić žena koja je došla do izborne komisije da pita zašto niko nije došao do njene majke koja je nepokretna da glasa, saznala da je umesto nje već neko glasao. Isti portal prenosi i da su u selu Grab koje pripada opštini Lučani, naprednjaci popunjavali listiće i ubacivali ih u kutije.

U Kruševcu je do 18h glasalo 25,79 odsto birača. Na poslednjim izborima 2020. godine, izlaznost je bila 45 odsto.

20.05 – Na referendum o izmenama Ustava u delu o pravosuđu do 19 časova izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte.

20.00 – Zatvorena glasačka mesta.

19.18 – Do 18 sati u Pirotu je na referendumu o ustavnim promenama glasalo je preko 20 posto od ukupnog broja upisanih birača, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković. „Glasanje se odvija bez problema i uz poštovanje epidemiološkoh mera na biračkim mestima“, rekao je Milenković.

19.17 – U Kragujevcu, do 18.00 na referendumu o ustavnim promena, po podacima sa 12 reprezentativnih biračkih mesta izašlo je 19,18 odsto gradjana, saopšteno iz gradske uprave.Najveća izlaznost je zabeležena na biračkom mestu 23 u Mesnoj zajednici Palilula, u Osnovnoj školi Moma Stanojlović, gde je glasalo 22,93 odsto upisanih.

19.16 – U Čačku je do 18 sati na referendumu za promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa glasalo 25,81 odsto upisanih birača, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

19.15 – U Nišu je do 18 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 22,12 odsto upisanih birača, izjavila je predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić.

„Najveći odziv građana je u najvećoj niškoj opštini Medijani. Tamo je do 18 časova glasalo 23,83 odsto upisanih birača. Najmanji odziv je u opštini Pantelej. Glasalo je 19,96 odsto stanovnika te opštine“, rekla je Berić.

Prema njenim rečima, na području opštine Niška Banja do 18 časova glasalo je 22,17 odsto gradjana, na području opštine Palilula 21,86 odsto, a na području opštine Crveni krst 21,37 odsto.

Na području grada Niša ima ukupno 176 glasačkih mesta, a pravo glasa ima 231.831 građanin.

19.08 – Kako javlja reporter N1, RIK je saopštio da je do 18h glasalo 25,25 odsto građana.

18.51 – U Gornjem Milanovcu je do 18 sati glasalo 26,6 odsto upisanih birača na referendumu o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Kako je rečeno agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), glasanje protiče u najboljem redu.

18.33 – Čitaoci koji su se javili N1 kažu da su im tokom dana stizale poruke sa pozivima da izađu na referendum i zaokruže ‘da’, a jedan od čitalaca kaže da na njegovom biračkom mestu niko nije nosio masku.

18.05 – Prema informacijama sa glasačkih mesta, u Prokuplju je do 16 sati na referendum izašlo oko 15 odsto upisanih glasača.

Kako je saopšteno iz Izborne komisije zbog neregularnosti i nedostatka izvoda iz biračkog spiska zatvoreno je biračko mesto broj 72 u selu Bublica.

Na teritoriji Prokuplja nešto više od 30.000 birača glasa na ukupno 91 glasačkom mestu.

17.27 – U Pirotu, do 16.00 na referendumu o ustavnim promenama glasalo je više od 16 odsto upisanih birača, izjavio je agenciji Beta predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković.

On je izrazio očekivanje da će, do zatvaranja biračkih mesta u 20.00, izlaznost biti veća.

„S obzirom na epidemiološku situaciju i hladno vreme, odziv glasača je dobar, ali tek očekujemo veću izlaznost do zatvaranja birališta u 20.00“, rekao je Milenković.

Dodao je da se očekuje da izlaznost birača u Pirotu bude veća od 30 odsto.

Na području Pirota ima 86 glasačkih mesta a upisana su 46.282 glasača, za referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

17.26 – U Kragujevcu, do 16.00 izlaznost građana na referendum o ustavnim pomenama, sa 12 oglednih biračkih mesta je 15,46 odsto, saopšteno je iz gradske uprave.

Najveća izlaznost je na biračkom mestu 23 u Mesnoj zajednici Palilula u osnovnoj školi „Moma Stanojlović“, gde je glasalo 20,14 odsto od upisanih 1.256 glasača.

U Kragujevcu, na 168 glasačkih mesta upisano je 155.293 građana sa pravom glasa na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

17.24 – U Srbiji je do 16 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa glasalo 20,06 odsto upisanih birača.

Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije, u Vojvodini je do 16 časova glasalo 22,55 odsto upisanih birača.

U regionu Beograda na glasanje je izašlo 18,41 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,26 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 18,99 odsto upisanih birača.

17.13 – Na referendumu o promeni Ustava Srbije uočena je velika nepripremljenost biračkih odbora, rečeno je danas na prvoj konferenciji organizacije Crta, koja je akreditovana domaća posmatračka misija.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je trećina glasačkih mesta bila bez kompletnog sastava biračkog odbora u trenutku otvaranja glasačkog mesta.

Kako je rekao, na osam odsto glasačkih mesta samo glasačko mesto nije organizovano u skladu sa procedurom, što dovodi do problema ugrožavanja tajnosti i neproveravanja identiteta glasača.

On je dodao da je u epidemiji veliki problem glasanje van glasačkog mesta , kao i da je u šest odsto slučajeva proces organizovan mimo propisa.

Nedeljkov je rekao da je primećrno prisustvo neovlašćenih osoba na biračkim mestima, odnosno da biračkim odborom upravlja lice koje nema nikakva ovlašćenja.

Dodao je da je na dva mesta prećeno predstavnicima Crte i da je s jednog mesta Crta morala da povučemo posmatrača.

Kada je reč o materijalu za sprečavanje širenja Kovida 19, Nedeljkov je rekao da se on u potpunosti primenjuje na 70 odsto mesta i delimično na 30 odsto.

Više od 800 posmatrača Crte pratilo je više od 300 biračkih mesta.

Podaci o izlaznosti biće naknadno objavljeni.

Dragan Mujan / Nova.rs

17.12 – Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je da su njegovi posmtrači obišli do sada 260 glasačkih mesta u 23 opštine i grada i da su nastavili da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti.

CESID je, na svom sajtu u 16.00 naveo da su medju nepravilnostima najučestalije „loša organizacija rada glasačkih odbora i porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta“.

Naveli su da tu spada i „nepoštovanje mera zaštite od kovida“

„Na jednom glasačkom mestu u Smederevu dogodio se kratki incident zbog alkoholisanog stanja jednog birača, ali nije došlo do prekida glasanja“, naveo je CESID.

Po podacima od 14.00 u Sremskoj Mitrovici glasalo je 17,70 odsto upisanih birača, a u Novom Sadu njih 16,70 odsto.

U Pirotu je glasalo 16, u Vranju i Valjevu po 15 odsto, koliko i u Loznici, a u Čačku 14,40 odsto upisanih birača.

Po podacima koje su posmatrači CESIDA dobili od podkomisija, u Jagodini je glasalo 14 odsto, u Nišu 13 odsto, u Zaječaru 12,30 odsto, a u Kragujevcu 11,64 odsto upisnaih birača.

CESID je u 13.00 objavio da nalazi mobilnih timova pokazuju da glasanje i dalje protiče mirno, bez krupnih incidenata, kao i da se ponavljaju prethodno uočene nepravilnosti u vezi glasanja.

16.59 – U Nišu je do 16 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa glasalo 17,96 odsto upisanih birača.

Kako je za agenciju Beta rekla predsednica podkomisije Republičke izborne komisije (RIK) Ljiljana Berić, glasanje u Nišu odvija se bez problema.

„Gradskoj izbornoj komisiji javilo se 110 ljudi koji su zatražili da im se omogući glasanje kod kuće. Broj onih koji su tako glasali sigurno je veći jer su građani mogli da se prijavljuju i kod predsednika biračkih odbora“, kazala je Berić.

Na području grada Niša otvoreno je 176 glasačkih mesta, a pravo glasa ima 231.831 građanin.

16.58 – U Čačku je do 16 časova na referendumu za promene Ustava u oblasti pravosuđa glasalo 20,77 odsto upisanih birača.

Kako je rečeno agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), u Čačku su otvorena 104 biračka mesta. Pravo glasa u tom gradu ima 95.708 građana.

16.38 – U Kraljevu je izlaznost do 16 časova iznosila 17,57 odsto.

16.30 – U Gornjem Milanovcu je do 16 časova glasalo 21,20 odsto upisanih birača na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa. Kako je rečeno u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) glasanje protiče u najboljem redu.

U birački spisak Gornjeg Milanovca upisan je 35.561 punoletan gradjanin. Oni mogu glasati na 66 biračkih mesta.

15.35 – U Valjevu se na 118 glasačkih mesta građani izjašnjavaju o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije. Milutin Marković, predsednik gradske izborne komisije rekao je za N1 da izborna komisija nema presek i podatke o dosadašnjoj izlaznosti gradjana na biračka mesta.

„Izlaznost se prati tokom dana na šest izbornih mesta, dva u gradu i četiri u selima, koja su odabrana metodom slučajnog uzorka. Ovi podaci svakako ne odslikavaju pravo stanje o stvarnom izlasku građana Valjeva na glasačka mesta“, rekao je Marković i predložio da se sačekaju konačni rezultati RIK-a o izlaznosti i ishodu glasanja.

15.22 – Televizija N1 je pitala građane o čemu se danas izjašnjavaju na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i zašto misle da je to važno.

„O novim promenama ustavnim… čekamo da bude bolje, sad da vidimo. Nezavisno sudstvo, koliko to može biti“, rekao je jedan građanin.

Drugi građanin je rekao da se danas izjašnjava o promenama Ustava u vezi sa sudskim zakonima, a upitan zašto je to važno rekao je da ima odgovornost prema ovoj državi, prema svojoj deci i porodici.

Jedna građanka je poručila da je referendum u svakom slučaju važan za sve građane ove zemlje.

„Referendum da li će pravosuđe da bude nezavisno i to“, kazao je jedan građanin.

N1: Zašto mislite da je to važno?

Građanin: „Pa, i nije toliko važno“.

15.15 – Direktor RGZ Miladin Kovačević rekao je na najnovijoj konferenciji za medije u sedištu RIK-a da je do 14 časova izašlo 14,99 odsto birača. Prema njegovim rečima, po regionima to izgleda ovako – u Vojvodini izašlo je 16,84, u Šumadiji 14,14, Jugoistočnoj Srbiji 14,30 i u Beogradu 13,90 posto birača.

On je dodao da referendumski dan protiče u najboljem mogućem redu na teritoriji cele republike.

„Što se tiče glasača sa Kosova, oni glasaju u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji i Vranju i tu nije bilo nikakvih problema, posmatrači su prisutni na svakom biračkom mestu“, naveo je on.

Preliminarni rezultati glasanja se očekuju oko 22 časa. Prema rećima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijeviča glasanje protiče u najboljem redu, jedini ograničavajuči faktor je epidemiološka situacija.

Direktor Republićkog zavoda za statistiku Miladin Kovaćevič smatra da je izlaznost vrlo dobra, navodeći da izlaznost na referendumu u odnosu na izbore nije za poređenje, jer je reč o dva različita povoda i događaja.

Precizrano je da sa pravom glasa na KiM ima ukupno 92.853 birača.

15.10 – Najveća izlaznost na nivou Republike Srbije je u Vojvodini, 11,07 odsto, do 12 sati. To je nešto više od dva procenta više u odnosu na republički nivo. Na glasačkim mestima nisu uočene nepravilnosti i poštuju se se sve epidemijske mere, saopštila je Gradska izborna komisija. U Novom Sadu izlaznost  do 10 sati je bila 4,21 odsto, a ovaj grad  ima oko 332.000 građana pravo glasa. Kako je navela reporterka N1, u ovom gradu je zabeleženo više prijava građana koji su se žalili da su želeli da glasaju, ali da nisu upisani u birački spisak. Takođe, primećena su i organizovana dovoženja glasača na glasačka mesta.

15.08 – Nišu je do 14 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 14 odsto upisanih birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić.

15.07 – Do 14 časova izlaznost na referendumu u Kragujevcu je 11,64 odsto.

15.06 – U Čačku je do 14 časova na referendumu za promene Ustava u oblasti pravosuđa glasalo 14,8 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).Pravo glasa u tom gradu ima 95.708 građana.

15.05 – Do 13.00 u Pirotu je na referendumu glasalo oko 15 odsto od ukupnog broja upisanih birača, izjavio je agenciji Beta predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković.

„Glasanje se odvija bez ikakvih problema na biračkim mestima u gradu i selima“, rekao je Milenković.

14.04 – Do 12.00 izlaznost u Kragujevcu je 6,44 odsto, saopšteno je iz gradske uprave.

14.02 – Glasanje na referendumu o ustavnim promenama protiče mirno, bez krupnih incidenata, a ponavljaju se prethodno uočene nepravilnosti, poput proceduralnih grešaka u radu glasačkih odbora i loše organizacije glasačkih mesta, kao i nepoštovanja mera zaštite od kovida, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Posmatrači CeSID su obišli 180 glasačkih mesta tokom prva tri sata glasanja, a na više mesta, kako su saopštili, uočili su porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta, kao i upotrebu mobilnih telefona za snimanje ili slikanje procesa glasanja.

„Uočeno je i ugrožavanje tajnosti glasanja na biračkom mestu 50 u Smederevu, gde paravani za glasanje nisu adekvatno postavljeni, dok je vođenje paralelne evidencije glasača uočeno na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu“, ističu u saopštenju.

13.54 – U Gornjem Milanovcu je do 12 sati na referendumu glasalo 7,5 odsto upisanih birača. Otvoreno je 66 biračkih mesta, a u birački spisak Gornjeg Milanovca ukupno je upisan 35.561 građanin.

13.53 – U Nišu je do 12 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 7,87 odsto upisanih birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić.

„Glasanje za sada protiče u najboljem redu, nemamo ni jednu prijavu na neke eventualne nepravilnosti“, kazala je Berić.

13.52 – U Pirotu je jutros u 7.00 sati otvoreno svih 86 glasačkih mesta, rečeno je Agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji. U Pirotu su upisana 46.282 glasača. Sekretar Gradske izborne komisije Irena Kostić rekla je da se glasanje na referendumu za ustavne promene na području Pirota do podneva održava bez problema na svim biračkim mestima.

13.48 – Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu jedna građanaka je glasala na referendumu iako nije bila upisana u glasački spisak, javio je reporter FoNeta. Ona se na glasačkom mestu pojavila i bez poziva za glasanje, tvrdeći da ga nije dobila.

Kada je komisija utvrdila da se ne nalazi na biračkom spisku, građanka je navela da joj se to ne dešava prvi put i da je i prilikom glasanja na prošlim izborima imala isti problem, ali da je na svoje insistiranje ipak uspela da glasa.

Ona je naglasila da već drugi put nije dobila poziv za glasanje, da ima strano, muževljevo prezime, ali da ima samo državljanstvo Srbije.

I pored toga što nije upisana u birački spisak, ona je na kraju ipak uspela da glasa.

13.28 – U Prokuplju na glasačkom mestu 72 i Koceljevi na mestu broj 13 na nedostaju izvodi iz biračkih spiskova i ta mesta su za sada zatvorena i obaveštena je policija, javlja reporter N1.

13.17Do 12 časova na referendum je na novou Republike izašlo 8,99 odsto birača, saopštio je RIK.

U Vojvodini je izlaznost do sada 11.07, Šumadiji 7,74, Južnoj i Istočnoj Srbiji 8,47, a u beogradskom regionu 7,89 odsto.

Kada se uporedi sa izborima u junu 2020, izlaznost je gotovo duplo manja, tada je do 12 časova izašlo 18, 01 odsto glasača.

12.50 – Na referendumu su glasali i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je pozvao građane da podrže predložene promene Ustava u cilju, kako je naveo, jačanja nezavisnosti pravosuđa, samostalnosti tužilaštva i „budućnosti“ Srbije, zatim ministarka pravde Maja Popović, kao i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović. Glasali su i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, kao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

12.30 – U Leskovcu je u sedam časova otvoreno 195 glasačkih mesta na referendumu, a do 10 časova, biračko pravo iskoristilo je četiri odsto upisanih glasača.

Kako je rečeno agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji u Leskovcu, glasanje protiče bez nepravilnosti a slična je situacija i u obližnjoj Medveđi, gde je na 25 biračkih mesta do 10 časova glasalo 3,6 odsto upisanih birača.

12.06Organizacija civilnog društva Crta saopštila je da su sva glasačka mesta na referendumu za ustavne promene u oblasti pravosuđa otvorena, ali se na skoro 15 odsto mesta kasnilo sa otvaranjem, dok na skoro 30 odsto mesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva – 97 odsto bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

Posmatračka misija Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije.

11.50 – U Čačku je do 10 časova glasalo 2,82 odsto birača, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Predsednica GIK-a Kasija Vukajlović rekla je agenciji Beta da je tradicionalno u Čačku u jutarnjim časovima veća izlaznost zabeležena na seoskom području nego na gradskom. Sva biračka mesta su jutros otvorena na vreme i nisu zabeležene nikakve nepravilnosti.

U birački spisak Čačka upisano je 95.708 birača koji mogu glasati na 104 biračka mesta.

11.45 – U Nišu je do 10 časova glasalo tri odsto upisanih birača.

Kako je za agenciju Beta rekla predsednica podkomisije Republičke izborne komisije (RIK) Ljiljana Berić, glasanje u Nišu odvija se bez problema.

„Na glasačkom mestu broj 12 u Osnovnoj školi ‘Ćele Kula’ građani će moći da glasaju i nakon 20 časova, jer to glasačko mesto nije otvoreno na vreme zbog problema sa UV lampom za očitavanje mastila“, kazala je Berić.

Ona je kazala da za sada nema preciznu informaciju koliko je kasnilo otvaranje tog biračkog mesta, odnosno za koliko će biti produženo vreme glasanja, ali da je moguće da će to biti dva sata.

11.30Na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa do 10 sati izašlo je 3,61 odsto građana sa pravom glasa, najviše u Vojvodini – 4,92 odsto, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Fonet/Milica Vučković

Sva biračka mesta su otvorena na vreme, a do 10 časova nisu zabeležene veće nepravilnosti, rečeno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije.

Do 10 časova u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 2,88 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 2,92 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 3,22 odsto.

On je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije rekao da je na izborima 21. juna 2020. do 10 sati na birališta izašlo 9, 3 odsto građana.

10.15Premijerka Ana Brnabić izjavila je pošto je glasala na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, da je obavila svoju građansku dužnost i obavezu kako bi imali veću vladavinu prava, kako bi sudstvo bilo nezavisno, a tužilaštvo samostalno.

Glasala sam kako bi pred sudijama svi bili jednaki i kako se sudije ne bi birale po opštinskim odborima i kako nikada više ne bi morali da gledamo ono što smo gledali 2009. godine, što su zvali reformom a ustvari je bila politička čistka, kada je 837 sudija u jednom danu ostalo bez funkcije, iako im je Ustav garantovao stalnost, i to zato što su bili politički nepodobni, rekla je Brnabić.

Tanjug/Zoran Žestić

09.41 – Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje.

09.35Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle glasanja na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa izjavio da veruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva.

Vučić je rekao da su promene važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju.

09.20 – Sva biračka mesta na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice jutros su otvorena uredno i na vreme, izjavili su predsednici izbornih komisija.

Predsednik Gradske izborne komisije Novog Pazara Radoslav Milić rekao je Sto plus radiju da će na osam od ukupno 98 glasačkih mesta u ovom gradu, pravo na današnjem referendumu moći da iskoriste i građani sa područja Kosova. „Pre otvaranja biračkih mesta, komisijama smo dostavili i dodatne biračke spiskove“, rekao je Milić. Pravo glasa na referendumu za izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa ima 89.045 građana Novog Pazara.

Predsednik izborne komisije u Tutinu Muamer Mavrić rekao je da je 61 mesto za glasanje, na kojima pravo glasa ima 31.699 građana, otvoreno na vreme i bez ikakvih problema i žalbi.

Predsednica radnog tela RIK-a za Sjenicu Marija Stojanova rekla je za Sto plus da je jedina teškoća jutrošnja temperatura od minus 17 stepeni na pešterskoj visoravni, ali da je svih 68 mesta za izjašnjavanje građana otvoreno na vreme. Pravo glasa na području te opštine ima 26.989 punoletnih građana.

09.10 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je na referendumu na biračkom mestu u dečjem vrtiću „Tesla – nauka za život“, na Novom Beogradu.

09.08Građani predvođeni Srpskom listom okupili se u centru Kosovske Mitrovice gde je inače biračko mesto koje je zatvoreno danas, na dan održavanja referenduma o promenama Ustava Srbije. Skupština Kosova je u subotu usvojila rezoluciju koja zabranjuje održavanje tog referenduma na Kosovu.

Građani su nosili transparente „Da za budućnost, ne za sukobe“, „Zašto smo mi Srbi građani drugog reda“, „Glasam za mir, ne za teror“ i druge.

N1

Predsednik Srpske liste Goran Rakić upitao zasto međunarodna zajednica nije otvorila biračka mesta i poručio da će glasanja na Kosovu biti za predsedničke izbore u Srbiji 3. aprila.

8.45 – Na teritoriji grada Niša jutros je na vreme u 7.00 časova otvoreno 175 glasačkih mesta, samo se na jednom biralištu kasnilo zbog tehničkih problema, izjavila je predsednica podkomisije Republičke izborne komisije Ljiljana Berić.

Berić je agenciji Beta rekla da je bilo kratkotrajnog kašnjenja u otvaranju glasačkog mesta broj 12 koje se nalazi u Osnovnoj školi „Ćele kula“, zbog problema sa UV lampom za očitavanje prisustva mastila na prstu.

Pravo izjašnjavanja na referendumu o promeni Ustava Srbije na području grada Niša ima 231.831 građanin, koji će do 20 časova moći da izađu na 176 glasačkih mesta.

8.30Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je za RTS da je jutros otvoreno 8.179 biračkih mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu. Dimitrijević je naveo da glasačko pravo može da ostvari i onaj ko nije dobio obaveštenje i poziv za glasanje i da je potrebno da ode na biračko mesto na koje je upisan u birački spisak. Komisija će na redovnim konferencijama za novinare u 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 i 19:00 saopštavati izlaznost, rekao je Dimitrijević. Dodao je da glasanje protiče regularno, bez ikakvih problema.

08.20Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, nakon što je glasao na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, izjavio da je veoma bitno da građani izađu na referendum jer se odlučuje ko će raditi u pravosuđu.

Tanjug/Miloš Milivojević

Ukoliko građani potvrde ustavne promene, zakonodavna i izvršna vlast neće imati više ništa sa sudskom, rekao je Dačić novinarima posle glasanja na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“.

08.12 – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić glasao je jutros u 7:06 na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“, u beogradskoj opštini Savski venac. Dačić je bio prvi glasač na tom biračkom mestu.

Republička izborna komisija odlučila je u subotu uveče da Srbi sa Kosova glasaju u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština ne dozvoljava bilo kakvo glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte.

Rok za objavljivanje rezultata referenduma je petak, 21. januar do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Nakon toga, Narodna skupština doneće odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare