BNV i Mešhat IZ Sandžaka najoštrije osudili ubistvo u Priboju

Vesti 22. maj 202310:10 11 komentara
N1/arhiva

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Mešihat Islamske zajednice (IZ) Sandžaka najoštrije su osudili ubistvo Ervina Ć. (35) iz Priboja koji je podlegao povredama nakon što ga je pretukao policajac Igor A. (28).

BNV u saopštenju podseća da se 21 maja desilo svirepo uvistvo Ervina Ć, koji je preminuo nakon što ga je, u jednom ugostiteljskom objektu, brutalno pretukao pripadnik Policijskih jedinica Igor A.

BNV iskazuje žalost, tugu i zabrinutost koju, kako se navodi, deli sa porodicom stradalog, ali i sa celom zajednicom.

„Kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, krajnje ozbiljno shvatamo problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika koji su dužni obezbjediti sigurnost svakom građaninu i građanki Republike Srbije“, poručuje BNV.

BNV od nadležnih organa zahteva hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvetlila pozadina „ovog strašnog ubistva, koje predstavlja sled zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijskih službenika u januaru prosle godine, koji su pevanjem pesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka, a čiji epilog sudskog procesa jos uvijek nije poznat“.

Od nadležnih organa, a posebno MUP-a Srbije, zahteva se da adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

U saopštenju se podseća da je Sandžak primer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih verskih i nacionalnih opredeljenja.

„Ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali 90-ih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti“, poručuje BNV.

Mešihat IZ Sandžaka: Duboko zabrinjavajuće za celo društvo

Oglasio se i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka koji navodi da je „svirepo ubistvo koje se desilo u Priboju“ duboko potreslo i uzdrmalo celu zajednicu, „posebno u ovim danima nedavnih tragičnih događaja koji su pogodili naše društvo“.

Mešihat IZ Sadžaka najoštrije osuđuje ovaj zločin i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa.

„Činjenica da je pripadnik policije izvršilac ovog monstruoznog čina, da se desio na javnom mjestu prepunom ljudi, u centru grada, da je u objektu u trenutku zločina, prema dostupnim informacijama, bilo još pripadnika policije, da niko od prisutnih nije ni pokušao da spriječi zločin, duboko je zabrinjavajuća za cijelo društvo i nameće nam teška pitanja sigurnosti, čovječnosti i empatije“, poručuje se u saopštenju.

„Uzimajući u obzir brojne okolnosti među kojima je i ta, da se ovaj zločin dogodio u mjestu koje je u nedavnoj prošlosti propatilo zločine, motivisane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, te da počinioci tih zločina ni dan danas nisu privedeni licu pravde, zahtjevamo od nadležnih organa hitnu reakciju, ispitivanja svih okolnosti i adekvatnog kažnjavanja odgovornog lica za ovaj, ali i za sve prethodne zločine kako bi se konačno poslala jasna poruka svima koji pokušavaju raspirivat međunacionalnu mržnju i neprijateljstvo ili misle da su iznad zakona“, dodaje se u saopštenju.

Mešihat IZ Sandžaka u saopštenju izražava i najdublje saučešće porodici ubijenog Ervina Ć.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare