Bodrožić: Gaf novinara Tanjuga, ne verujem da će prijava imati pravno dejstvo

Vesti 10. nov 202115:57 2 komentara
N1/arhiva

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da ne veruje da će krivična prijava protiv novinara agencije Tanjug Marka Ivasa, zbog negiranja genocida u Srebrenici, imati pravno dejstvo ako je on državljanin Srbije, ali je ocenio da je novinar svojim stavom o Srebrenici načinio gaf.

Ivas je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Sarajevu tokom intervjua rekao da se ne slaže sa odlukom Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici bio genocid, nakon čega je Komšić prekinuo razgovor.

Povezane vesti

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podneo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

„Smatram da novinar Tanjuga greši sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da ide da intervjuiše nekoga ko je preživeo rat i zna šta se dešavalo na tom području“, istakao je Bodrožić.

Bodrožić je ocenio da krivična prijava IGK protiv Ivasa ulazi u polje verbalnog delikta i dodao da u BiH postoji „nadmetanje ko će biti veći patriota“ kada je reč o pitanju genocida u Srebrenici.

Dodao je da je možda bila dovoljna osuda stava novinara Tanjuga i „sramota koju je on sebi napravio“.

„To ne priliči savremenom čoveku koji je svestan svoje okoline i razložno gleda na svoju blisku istoriju“, naglasio je on.

Bodrožić je kazao da je potrebno shvatiti traume, koje su još uvek velike u Bosni i Hercegovini, kao i da postoji otvoreno negiranje mnogih zločina sa svih strana, a ponajviše sa srpske i hrvatske.

On je naglasio da su vremenom negatori genocida u Srebencici od potpunog negiranja došli do formulacije da je to „samo zločin“.

„Oni korak po korak priznaju fakte, ali i dalje mnogo ljudi veruje u tu propagandu, koja je dominantna u našoj zemlji. Jedan od kreatora te propagande je taj nepostojeći Tanjug“, ocenio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare