Bodrožić: N1 preko režimskih medija označen kao strani faktor, SPC to prihvatila

Vesti 05. jan 202109:34 > 09:41 13 komentara

Predsednik Nezavisnog društva novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je u Novom danu da se Srpska pravoslavna crkva poodavno u našem društvu meša u političke prilike, kao i da jučerašnji slučaj zabranjivanja prisustva ekipi TV N1 javnom događaju predstavlja nedopustivu zabranu rada profesionalnim novinarima. "Ona i proglašava neke medije za nepodobne i američke, što je nedopustiva diskriminacija", istakao je on.

Povezane vesti

#related-news_1

„Ukupna atmosfera je takva da je N1 u javnom prostoru preko režimskih medija označen kao ‘strani faktor’ i ‘produžena ruka Amerike’ i vidimo da i SPC, odnosno Eparhija bačka to prima zdravo za gotovo, i daje sebi za pravo da na jednom javnom događaju zabrani snimanje novinarskoj ekipi, što je nedopustivo. To nam govori da je atmosfera izuzetno zatrovana i da počiva na tim lažima koje su ponovljene milion puta i u koje veruje deo stanovništva, nažalost“, smatra Bodrožić.

On je dodao da se naša crkva odavno otvoreno meša u političke prilike, da staje na jednu stranu, kao i da na taj način deli narod.

„Ona i proglašava neke medije za nepodobne i američke, što je nedopustiva diskriminacija. NUNS je to naveo u saopštenju i mi smo prozvali predstavnike pokrajinske vlasti. Oni su tu bili domaćini, bio je javni skup, oni su pozvali medije, i trebali su da reaguju u tom trenutku i da omoguće TV N1 da izveštava sa tog skupa. To je njihova velika greška, a naročito nam smeta to što se nisu oglašavali posle toga“, kaže Bodrožić.

Prema njegovim rečima, takav potez pokrajinskih čelnika je sramotan, kao i da pokazuje da „nad njima ima neko, a to je Eparhija bačka“.

„Možda nam to pokazuje ko će biti novi patrijarh“, napominje Bodrožić.

Ocenjuje da su pojedine vladike SPC duboko involvirane u političke prilike, u velikoj meri se opredeljuju za stranu vlasti, i da žele da budu činilac u javnom prostoru.

Mediji i novinari podeljeni

„Oni kao u Iranu bacaju kletve na neposlušne građana, u ovom slučaju medije, i to je nedopustivo. Trebalo je do sada da je stigla reakcija iz SPC koja bi sadržala nekoliko rečenica izvinjenja. Ovako, vidimo da je to bila namera i da su to svesno napravili, bez ikakvih osvrta na konsekvence“, napominje predsednik NUNS-a.

Kada bi mediji i novinari bili jedinstveni, prema njegovom mišljenju, trebalo bi da bojkotuju takve institucije koje se na takav način ophode prema novinarima.

„Međutim, naša scena je kao i društvo, duboko podeljena, i ne verujem da bi takva akcija uspela. U normalnim zemljama bi se sve ekipe pokupile, i to bi izazvalo brzu reakciju i Pastora i Mirovića, i problem bi bio rešen na licu mesta. Međutim, mi nismo bili spremni za takvu akciju. Druge ekipe tamo nisu htele da stanu iza N1, a to bi rešilo problem na licu mesta“, naglašava on i poručuje da postoje brojni primeri novinarske solidarnosti u drugim zemljama koji su ovakve stvari rešavali na drugačiji način.

Podseća i da u mnogim zemljama ne pada nikome na pamet da radi ovakve stvari i da zabranjuje boravak novinarskim ekipama na javnim događajima.

„Mi smo, na žalost, demokratija u povoju, i mnoge stvari ne prihvatamo koje su normalne i koje se podrazumevaju u normalnom svetu. Ova reakcija Eparhije pokazuje da smo na pola puta do neke džamahirije“, rekao je Bodrožić, i dodaje da ne želi da sve vladike strpa u isti koš.

Irinej bački jedan od ostataka Miloševićeve politike iz devedesetih

„Vladika Irinej bački je odavno poznat kao čovek koji je na mnogo načina involviran u politiku i on je jedan od ostataka Miloševićeve politike iz devedesetih, a to se vidi i po njegovom poslednjem intervjuu u listu Pečat, Milorada Vučelića. To je ta ekipa koja nam je jednom zagadila život i gurnula nas van svih normalnih tokova. sada su oni ponovo na velikoj scni i imaju dosta toga u svojim rukama“, podvlači Bodrožić.

Činjenicu da ovog događaja nema ni u jednim novinama, objašnjava situacijom da SNS ima veoma veliki uticaj na sve novine u našoj zemlji, sem na list Danas.

Govoreći o najnovijoj aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ocenjuje da se tu radi o klasičnom spinu, kao i da se priča o ugroženosti lidera SNS ponavlja na nekoliko godina.

„Možete samo da zamenite naslovnice tih novina, od pre tri ili pet godina. Sa tim se počelo od samog dolaska na vlast Srpske napredne stranke. S tim što je sada jedina razlika što je oštrica te propagande usmerena na nekog ‘iznutra’. Do sada su to bile neke tajne sile sveta, neki opozicioni političari, neki ‘izdajnički mediji’, a sada vidimo da to spinovanje ide ka centru u okviru SNS-a i možemo da pretpostavimo ko je to, pošto se poslednjih godinu dana priča o sukobu unutar vladajuće stranke“, rekao je on.

„Pretpostavljamo da po onome što vidimo ovih dva, tri dana, da je u pitanju Nebojša Stefanović, i da nam nešto predstoji, ali ne znam šta. To je njihova unutarpartijska borba i mnoge stvari su daleko od očiju javnosti“, zaključuje Bodrožić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare